duminică, 1 martie 2009

Atomul bate gazul



Rusia vrea sa tina gazul iranian departe de Europa inca 10 ani cel putin. Dupa proverbul „divide et impera”, statul rus scoate de pe harta energetica Iranul. Putina lume stie ca programul nuclear iranian este executat de catre Atomstroiexport, companie rusa de stat care face o centrala nucleara in Iran. Zilele trecute, Sergei Kiriyenko, presedintele Rosatom, corporatia ce detine majoritatea actiunilor la Atomstroiexport a anuntat oficial ca centrala nuclearoelectrica de la Busher este ... gata. Aflata in sudul Iranului, centrala trebuia sa fie gata inca din 2006 conform intelegerii din 1998, dar data a fost amanata de cateva ori. Kiriyenko a anuntat, potrivit Ria Novosti, ca vor incepe procedurile de pornire a centralei. Conform contractului ruso-iranian, expertii rusi vor opera primul reactor al centralei si au o sarcina de a invata si pe altii.

Manouchehr Mottaki, ministerul de Externe iranian spune ca primul kilowatt de curent electric va fi pornit in prima jumatate a acestui an. In decembrie 2007- ianuarie 2008, Rusia a furnizat combustibil nuclear sub controlul Agentiei Internationale pentru Energia Atomica a ONU. Iranul s-a obligat sa returneze combustibilul folosit in Rusia. Centrala fusese inceputa in 1975 de companii germane, care s-au oprit din lucru dupa embargo-ul impus de dupa 1979, dupa Revolutia Islamica.

Ca un facut, amiralul Mike Mullen, seful Statului Major Interarme al armatei americane a declarat ca Iranul are suficient uraniu pentru a produce o bomba nucleara. Oficiali ONU citati de Financial Times au declarat ca Iranul a acumulat mai mult de o tona de uraniu slab imbogatit la uzina de la Natanz. Daca aceasta cantitate de uraniu este prelucrata in continuare, din ea se pot obtine mai mult de 20 de kilograme de uraniu imbogatit, adica suficient pentru o bomba.

Acum, Rusia a anuntat ca doreste sa semneze cu Iranul un contract de furnizare de combustibil nuclear pe 10 ani. Ceea ce va face foarte putin probabila furnizarea de gaz natural iranian catre Europa din cauza opozitiei Israelului si SUA, care acuza Iranul de incercare de a produce arma atomica. Situatia e perfect convenabila Rusiei, pentru ca astfel primul furnizor de gaze din lume (Rusia) blocheaza furnizarea gazului celui de-al doilea stat din lume dupa rezerve (Iranul) sub aspectul realizarii unui serviciu.

Pe langa aceasta prima observare, avem de a face cu o ofensiva nucleara rusa pe plan mondial, astfel ca daca la un moment dat nu vom mai avea nevoie de santajul gazului rus, vom avea de santajul uraniului rus. In ultima vreme, Rosatom a semnat un acord de cooperare cu Agentia Mongola pentru Energie Nucleara si Minerit in Uraniu pentru a pune de o companie mixta care sa dezvolte depozitele de uraniu din Mongolia si Rusia. Surse neoficiale spun ca se va dezvolta mina de uraniu Dormod din Mongolia, cu posibilitatea ca japonezii de la Marubeni sa intre in proiect. Ria Novosti chiar spune ca investitorii privati rusi nu sunt atrasi de rezervele de uraniu mongole din cauza costurilor prea mari, dar ca Rosatom are nevoie de uraniu din cauza crizei de uraniu.Dupa datele din era sovietica, Mongolia are 62.000 de tone metrice de uraniu drept rezerve. La momentul actual, productia la Dormod ar costa 80 de dolari pe kilogramul de uraniu, dar Mikhail Stiskin, analist la Troika Dialog spune ca actualmente uraniul se tranzactioneaza la contractele pe termen lung cu 154 de dolari pe kilogram sau 112,3 dolari pentru contractele spot.

Actualmente, Rusia are nevoie anual de 15.000 de tone metrice de uraniu, dar produce doar 3.400 de tone metrice, restul fiind acoperit din rezerva de stat. Potrivit Institutului rus pentru minerale, in 2020, nevoia Rusiei va fi de 28.000 de tone metrice
Rusia a produs in 2007 1.16 miliarde kWh, 165 fiind produsi din nuclear, 67% din gaze naturale si carbune si 18% din hidro. Rusii au calculat si au aratat ca ar iesi mai in plus daca vor vinde gazul consumat de termocentralele interne in UE iar energia in loc sa fie produsa pe cale nucleara. 60% din gazele vandute de Gazprom pe piata interna au ars in termocentrale. In 2006, Rosatom a anuntat ca vrea ca 23% din energia consumata in 2020 sa fie produsa nuclear, procentul urmand sa ajunga la 25% in 2025. Rusia are acum 31 de reactoare nucleare cu o capacitate totala de 21.743 MW.


Rusia vrea sa dea in folosinta cate doua centrale de 1200 MW pe an din 2011 pana in 2014 si cate 3 pe an pana in 2020, cu un total de 31.000 MW.
Rusia construieste pentru bulgari o centrala la Belene, a semnat si cu Turcia pentru alta iar Belarus vrea si ea o centrala nucleara rusa.



Un comentariu:

Anonim spunea...

Rusi joaca murdar de cand exista :)) ca si americani... cam tot aia fac tot aia vor.. plm....

Un lucru este cert... producerea energiei nucleare va avea un mare boom! in toata lumea... d c ? pai se termina petrolul fratzilor! si cea mai buna si ieftina varianta... (excluzand hidro.. ce mai ieftina .. dar daune mari asupra mediului) este cea nucleara!