Falimentul Lehman Brothers a fost adus de vanzarile de actiuni in lipsa si fara acoperire.
Cu active de 639 miliarde de dolari si datorii de 613 miliarde de dolari, cel mai mare faliment din istoria lumii ar fi putut fi evitat daca autoritatile americane ar fi miscat un deget in reglementarea uneia dintre „artele negre” ale Wall Street-ului.
In lupta de supravietuire de anul trecut, circa 32,8 milioane de actiuni ale companiei au fost vandute dar nu si transmise in posesie la modul fizic. O ancheta derulata in cadrul Securities and Exchange Commission (SEC- Comisia Americana de Valori Mobiliare) si publicata de Bloomberg arata ca cele 32,8 milioane de actiuni tranzactionate fara a se vinde fizic ceva au fost de 57 de ori mai mari fata de varful de 567.518 actiuni Lehman tranzactionate dar neintrate in posesie fata de maximul din 2007, din 30 iulie.
SEC a mai legat astfel de operatiuni de strategiile de a manipula pietele. O tranzactie esuata este cea care nu se deconteaza in 3 zile. „Avem un alt cuvant pentru asta in Brooklin” a spus Harvey Pitt, un fost presedinte al SEC. „Cuvantul este frauda” spune el.
SEC a primit din ianuarie 2007 pana in iunie 2008 vreo 5.000 de plangeri despre tranzactii in lipsa fara acoperire dar niciuna n-a dus la intarirea reglementarilor, se arata intr-un raport transmis ieri de David Kotz, inspector general al SEC.
De doua ori anul trecut, sute de mii de tranzactii esuate au coincis cu zvonuri despre Lehman Brothers. Atat speculatia ca Barclays va cumpara banca pentru o suma cu 25% fata de valoarea din acel moment al actiunilor cat si cea ca fondurile Pimco si SAC au renuntat sa faca tranzactii cu Lehman s-au dovedit false. Cand directorul Lehman, Richard Fuld a spus unei comisii a Congresului ca speculatorii care pariau impotriva Lehman au dus banca de investitii la faliment. Membrii n-au inghitit asta. Totusi, modul de actionare arata acelasi tipar si in cazul Lehman si al Bear Stearns, care a fost cumparata de JP Morgan in mai. Ted Kaufman, senator democrat de Delaware arata ca vanzarile in lipsa au pus benzina pe foc pe actiuni. El vrea ca speculatorii care pariaza impotriva unei companii sa fie obligati sa rascumpere actiunile la acelasi pret la care le-au imprumutat.
Speculatorii practic imprumuta de la actionarii de drept ai unei companii un numar de actiuni, le vand la pretul pietei, dupa care le rascumpara la cotatii mai mici si le inapoiaza proprietarului. Profitul facut intre timp din diferenta de actiuni le ramane in buzunar. Totusi, daca actiunile cresc, ei ajung pe pierderi. Tranzactiile in lipsa fara acoperire sunt cele in care speculatorii practic nu s-au imprumutat actiunile respective cand deja ei le-au vandut, practica ce devina evidenta atunci cand titlurile respective trebuie date noului proprietar si tranzactia decontata. Astfel de operatiuni pot genera ordine de vanzare nelimitate, coplesind cumparatorii si ducand preturile in jos, spune Susanne Trimbath, expert in tranzactii si presedinte al STP Advisory Services, o firma de consultanta din Omaha, Nebraska.
Tranzactiile in lipsa fara acoperire au ajuns la 7,4 miliarde de dolari in 2007 de la 838,5 milioane de dolari in 1995, sustine Trimbath, care a examinat datele National Securities Clearing Corp, o subsidiara a Depository Trust& Clering Corp.
Esuarile pentru Bear Stearns au fost si ele mai mari in 2008. Acestea au ajuns la 1,2 milioane de actiuni in 17 martie, o zi dupa ce JP Morgan a anuntat ca va cumpara banca de investitii pentru 2 dolari pe actiune. Numarul de esuari a fost triplu fata de varful din anul anterior, de 364.171 din 25 septembrie 2007. Fuld a spus ca vanzarile in lipsa fara acoperire, impreuna cu zvonurile neacoperite au avut un rol in caderea imperiului financiar.
Trimbath spune ca tranzactiile esuate sunt corelate cu scaderi ale cotatiilor si ca acestea au fost de ajuns sa provoace numai ele scaderi intre 30 si 70% din declinul actiunilor Bear Stearns si Lehman Brothers. Esuarea la a da in posesie actiunie echivaleaza cu emiterea de noi actiuni fara acordul firmei.
Lehman avea 687,5 milioane de actiuni tranzactionate pe bursa, fiind a 131-a din cei 6.873 companii publice. Desi tranzactiile in lipsa fara acoperire nu sunt ilegale daca sunt efectuate din greseala, daca sunt folosite pentru a umfla profiturile se cheama ca esti pasibil de a sta in inchisoare.
Din 2006, bratul regulator al bursei din New York a amendat cel putin 4 companii pentru astfel de practici, cea mai mare amenda primind-o JP Morgan, de 400.000 de dolari, fara a-si recunoaste dar nici a infirma vina. Alte 3,6 milioane de dolari si respectiv 1,2 milioane de dolari au fost amenzile firmelor de brokeraj ale lui Scott, respectiv Brian Arenstein. De asemenea, nici ei nu au recunoscut vina, dar nici nu au infirmat-o.
Din cele 5.000 de ponturi legate de tranzactii fara acoperire, doar 123 a dat SEC pentru investigatii. Pitt se mira de ce SEC n-a luat nicio masura pentru ca tot ceea ce trebuia sa faca era sa oblige pe speculant sa arate ca are dreptul de a da actiunea respectiva. Un studiu din 1986 al lui Irving Pollack a aratat ca regulile permit brokerilor sa amane indefinit „livrarea actiunilor”. In cazul nostru, Pollack zice ca e frauda.
Numarul de tranzactii cu actiuni pe care vanzatorii n-aveau voie sa le vanda a crescut imens inainte ca traderii sa afle ca Barclays vrea sa preia banca la un pret cu 25% sub cel de piata. Era 30 iunie. Cumpararea n-a existat niciodata. In ziua precedenta de tranzactionare, 27 iunie, numarul tranzactiilor esuate a crescut la 705.103, de la 30.690 in 26 iunie, o crestere de 23 de ori. In ziua zvonului a ajuns la 814.870 de actiuni nelivrate. Cotatia s-a scufundat cu 11% si era cu 70% sub nivelul de acum un an. In urmatoarele 6 zile dupa zvonul cu Barclays, numarul actiunilor nelivrate a ajuns la 1,4 miliarde. Apoi, in 10 iulie a picat zvonul ca SAC Capital Advisors si Pacific Investment Management si-au oprit afacerile cu Lehman
Ambele au negat. Actiunile bancii au picat cu 27% in 10 si 11 iulie.
Cum bancile si asiguratorii au rescris in minus 969,3 miliarde de dolari din activele lor, speculatorii au avut nenumarate ocazii sa faca tranzactii in lipsa si pariind impotriva companiilor. In 21 mai, David Einhorn, managerul fondului speculativ Greenlight Capital a anuntat ca shorteaza actiunile Lehman si ca are motive bune pentru calculele lui. Acum n-a comentat, dar specialistii sai in comunicare au anuntat ca Einhorn respecta legea si imprumuta intai actiunile si apoi face tranzactiile.
La 17 septembrie, 2 zile dupa ce Lehman a solicitat protectie in fata creditorilor, numarul tranzactiilor esuate a ajuns la 49,7 milioane, fiind 23% din totalul tranzactiilor de pe bursa.
Ziua urmatoare, SEC a interzis shortarea institutiilor financiare. Apoi, numarul companiilor unde era interzisd sa shortezi a ajuns la 1.000. In 19 septembrie, SEC anunta ca investigheaza o posibila manipulare a pietei.
Interzisul, care a durat pana la 17 octombrie nu a oprit shortarea. In perioada, tranzactiile in lipsa au fost 24,7% din totalul tranzactiilor cu titluri Morgan Stanley, Merrill Lynch si Goldman Sachs. In 2008, vanzarile in lipsa au fost 37,5% din totalul tranzactiilor. „Nu este un sir de firimituri, este o urma este ca o pista de avion”, a spus Pollack. „O poti vedea de la mila. Cereti prin ordin federal e-mailurile. Apoi vedeti cine a imprastiat zvonuri false si a shortat actiunile si veti avea manipulatorii”.
Daca la Lehman au vandut in lipsa si au pariat pe cadere, indeosebi fonduri speculative, mai exista cazuri.
Altul este Morgan Stanley, si asta pentru ca fondul sau, Morgan Stanley Fin Svs B detinea la 30 august 2008 3,22% din Lehman Brothers. Mai multe mari grupuri financiare prezente pe Wall Street, intre care Merrill Lynch & Co, Citigroup Inc, Deutsche Bank AG si UBS AG, au mizat pe prabusirea Morgan Stanley, la doar doua zile dupa falimentul Lehman Brothers, potrivit Wall Street Journal, citat de Reuters.
Investitorii au folosit contracte de transfer al riscului intre doua parti (credit default swap-CDS) pentru a amplifica temerile privind situatia gigantului financiar american.
Totodata, un zvon fals privind anularea unei linii de credit a Morgan Stanley, in valoare de 25 de miliarde de dolari, deschisa la Deutsche Bank, a dat startul unui sir de speculatii impotriva grupului financiar.
Un purtator de cuvânt al UBS a precizat ca banca nu discuta speculatiile pietei sau zvonurile. Reprezentantii Deutsche Bank, Merrill Lynch si Citigroup nu au comentat.
In urma problemelor de pe piata financiara americana, dar si a speculatiilor privind problemele grupului, Morgan Stanley a devenit o tinta pentru preluarea de catre alte institutii financiare la doar câteva zilede la falimentul bancii de investitii Lehman Brothers la 15 septembrie.
Ziarul The Independent da si el o lista cu speculatorii care au facut bani pariind impotriva Halifax Bank of Scotland (HBOS), care a ajuns sa fie preluata cu ajutorul statului de Lloyds. In cele din urma Lloyds a ajuns si ea nationalizata partial iar datoriile lor au fost preluate de statul britanic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu