miercuri, 18 martie 2009

Bancherii ocolesc limitarea bonusurilor




Citigroup si Morgan Stanley
vor sa ocoleasca restrictiile de acordare a bonusurilor pentru managementul institutiilor financiare, promovate de administratia Obama si exploreaza modalitati prin care sa continue platile.
Executivi ai celor doua banci discuta majorarea salariilor de baza, potrivit Wall Street Journal.
Citigroup deja a stabilit 25 de executivi care vor avea limitari ale bonusurilor, insa restrictiile nu se aplica angajatilor fara functii, care aduc mari venituri, precum si bancherilor de investitii. Citigroup a primit 40 de miliarde de dolari iar Morgan alte 10 miliarde.

Wells Fargo (foto sediu) care a primit si ea 25 de miliarde de dolari a anuntat saptamana trecuta ca a crescut salariile de baza pentru directorul general John Stumpf si altor doi executivi. Stirea vine in momentul in care SUA au fost cuprinse de furie la auzul vestii ca angajatii diviziei de produse financiare complexe, de la AIG vor primi bonusuri de 165 de milioane de dolari. Divizia a produs anul trecut pierderi de 40,5 miliarde de dolari. Totalul bonusurilor la AIG ajunge la 1,2 miliarde de dolari.

Recent si PNC Financial, care a primit de la stat 7,7 miliarde de dolari (din care cu 5,2 miliarde dolar a cumparat banca National City) a anuntat si ea recent ca a platit directorului general James Rohr compensari de 14,6 milioane de dolari in 2008, inclusiv actiuni de 3 milioane de dolari In 2007, PNC i-a dat lui Rohr un pachet total de 18,5 milioane de dolari. Pachetul pe 2008 a inclus 1 milion de dolari in salariul de baza, 7,1 milioane de dolari in actiuni, optiuni de a cumpara actiuni de 2,9 milioane de dolari. Alte 3,4 milioane de dolari au sosit in schimbarea valorii pensiei asigurate. De 39.975, Rohr a primit voie sa mearga cu avionul pe banii firmei iar de 158.283 de dolari a avut o asigurare premium.

Obama a spus acum doua zile ca bonusurile sunt „o insulta” si a cerut AIG sa nu le acorde. De asemenea, a cerut limitarea bonusurilor la 500.000 de dolari. Procurorii au anuntat ca vor cita in luna martie asiguratorul care a primit 173 de miliarde de dolari de la stat.

Niciun comentariu: