miercuri, 18 martie 2009

Bancile germane ascund conturi de Fiscul elvetian



Anumite banci germane, intre care Deutsche Bank (foto sediu) si Dresdner, ajuta cetateni elvetieni sa isi ascunda activele lor de Fiscul elvetian, potrivit cotidianului german Tages Anzeiger.

Dezvaluirea vine „in momentul cand razboiul fiscal intre Germania si Elvetia a atins punctul culminant”, potrivit AFP. Autoritatile din Germania deruleaza o ancheta care investigheaza peste 1.000 de contribuabili, de la oameni de afaceri la fosti parlamentari, suspectati ca au pacalit fiscul. Germania se contreaza cu Elvetia, dar si cu Austria si principatul Lichtenstein, suspectat ca nemtii au ascuns 4 miliarde de euro in grupul bancar LGT, detinut partial de familia regala din Lichtenstein.

Tages Anzeiger spune ca o filiala a Deutsche Bank, situata la Lorrach, situat in Germania dar aproape de granita comuna, ofera clientilor elvetieni posibilitatea de a le deschide doua conturi, unul oficial, declarat autoritatilor elvetiene, si unul ascuns. In acelasi oras, o filiala a Dresdner Bank propune aceleasi servicii, cu un cont care are „doua fete”, una alba si alta neagra, mai explica ziarul respectiv. Reporterii publicatiei s-au prezentat drept potentiali clienti.
Aceste informatii vin sa puna gaz pe foc in conflictul dintre cele doua tari, Germania acuz~nd „paradisurile fiscale” ca din cauza conturilor secrete, cetatenii sai scapa de impozite.

Reteta evaziunii
Cel mai cunoscut caz este cel al lui Klaus Zumwinkel, directorul executiv al Deutsche Post, acuzat de o evaziune fiscala de peste 10 milioane de euro in Lichtenstein.
Averile, de obicei sunt ascunse prin fundatii personale. In Lichtenstein, cadrul juridic permite fondatorului sa profite personal sau in familie. Impozitele pentru fundatii sunt minimale, fiind scute de impozitul pe avere si profit. Se plateste doar un impozit anual pe capital, care se ridica la 0,1% din acesta, dar minimum 1.000 de franci elvetieni. Dupa evaluarile Sindicatului Fiscal German, pe teritoriul statului Liechtenstein, se afla nu numai nenumarate fundatii, ci si 80.000 de firme de casuta postala. Pentru a deruta si mai mult controlorii fiscali, capitalul fundatiilor este uneori redepus pe un cont elvetian.
Elvetia, liderul mondial in ceea ce priveste gestionarea averilor private, considera ca a facut deja concesii pe aceasta tema, platind anual impozite tarilor de origine ale cetatenilor UE cu conturi in Elvetia, potrivit acordurilor bilaterale. Confederatia elvetiana a relaxat sacrosantul secret bancar si a abandonat distinctia dintre frauda, care este delict penal si evaziune fiscala, care nu este penala.

Investigarea bogatilor
Si SUA s-au luat de bancile elvetiene. Autoritatile americane investigheaza 19.000 de conturi offshore. International Herald Tribune preciza recent ca UBS, supranumita „banca bogatilor” a recunoscut implicarea in ascunderea datelor fata de Internal Revenue Service (IRS- Fiscul american). Procurorii suspecteaza ca intre 2002 si 2007, UBS a ajutat mai multi americani sa ascunda 20 de miliarde de dolari, lasandu-i sa se sustraga de la taxe anuale de 300 de milioane de dolari. IHT precizeaza ca o parte din clientii bancii au fost anuntati sa distruga dovezile si sa depoziteze ceasurile, bijuteriile si obiectele de arta cumparate cu bani ascunsi in conturi sigure. Banca i-ar mai fi incurajat sa uzeze de carti de credit elvetiene astfel inc~t Fiscul american sa nu urmareasca achizitiile.

Niciun comentariu: