vineri, 20 martie 2009

RAFO cere garantii de stat pentru un credit




Austriecii de la PetroChemical Holding, care este de fapt oligarhul rus Iakov Goldovski, au sistat in luna ianuarie investitiile de la RAFO Onesti. Si va decide in perioada urmatoare daca le va relua. Pentru ca acest fapt sa se intample, el vrea mai multe facilitati de la stat.
Si in cursul intalnirii pe care o delegatie de la RAFO o va avea luni cu premierul Emil Boc, societatea va cere garantii de stat pentru un imprumut, dupa cum zic sindicalistii.

"Se va prezenta investitorul, cu tot ce a facut pâna acum, cu solicitarile punctuale pe care le-a pregatit si va fi si o discutie pe tema datei la care va porni RAFO si a importantei societatii pentru bugetul de stat. Totodata, vom solicita garantii guvernamentale pentru un imprumut”, a spus Ion Marian, liderul de sidicat al RAFO.
El spera ca in trimestrul al IV-lea din 2009 sa fie reluata activitatea de productie si sa fie angajate trei mii de persoane, pe segmentul de constructie-montaj.

Prefectul Dorian Pocovnicu si-a exprimat sprijinul pentru societatea din Onesti si a subliniat importanta acesteia in contextul economic atât la nivel local, cât si si national.
„Numarul de salariati a scazut in ultimii ani, iar problema RAFO este una foarte grava, pe fondul problemelor sociale din judetul Bacau. Evolutia economica a Bacaului depinde de RAFO”, zis-a Pocovnicu
Rafinaria are acum 1.300 de salariati, si a intrat in insolventa in aprilie 2004, fiind la acea data cel mai mare datornic la buget. In 2007, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a ridicat gajul instituit asupra actiunilor rafinariei, intrucât investitiile asumate prin contractul de privatizare au fost efectuate.

In 2008, activitatea rafinariei a fost din nou oprita, pentru un program de modernizare, cu investitii de 330 milioane de euro, ceea ce va permite ca, dupa repornire, RAFO sa poata prelucra trei milioane de tone de titei pe an.
Compania are o retea de distributie formata din 290 de statii, din care 33 proprii si peste 250 particulare afiliate. Actionarii Rafo au decis in toamna lui 2007 sa inchirieze cele 33 de benzinarii proprii firmei Grizzly Petrol.
Pe platforma petrochimica Onesti lucrau in 2000 circa 17.000 de angajati, iar in prezent au mai ramas circa 4.500. Platforma cuprinde RAFO, CAROM Onesti, Chimcomplex Borzesti, Uzina de Utilaj Chimic, doua termocentrale si unitati de constructii-montaj.

Niciun comentariu: