Toata lumea zice pe toate gardurile ca daca luam 20 de miliarde de euro imprumut, doua treimi din bani vor merge la BNR ca sa ajute rezerva valutara. Mai apoi Banca Nationala ar reduce rezervele minime obligatorii, care in baza unor protocoale cu bancile, nu vor scoate banii din tara. Deci vor ajunge in creditare, deci economia isi va relua pulsul. Oare asa sa fie?
Pai la ultima reducere a rezervelor minime (la lei, de la 20% la 18%), guvernatorul Mugur Isarescu a lasat in piata vreo 2 miliarde de lei. S-a vazut asta in creditele date de banci? Nu, ca toata lumea, patronate, sindicate, companii, ministri chiraie ca nu e deblocata creditarea.
Acum se zice ca banii de la FMI vor turna gaz pe foc si economia va dudui cat sa nu fie recesiune. Asa sa fie?
Presupunerea 1: nu e lichiditate in piata si ministerul de Finante ia o gramada de bani in tarcul sau in fiecare saptamana pentru a-si finanta operatiunile (salarii la stat, pensii, sa dea bani catre fiecare minister). Deci din aceasta cauza nu mai exista pe piata interna destui bani ca bancile sa-i dea drept credite firmelor si populatiei. In aceasta ipostaza, acordul cu FMI si viitorii bani vor debloca creditarea si ne vor apara leul de speculatorii cei rai care vor sa-si umple pe spinarea noastra buzunarele sparte de investitiile proaste in imobiliarul si derivatele toxice din SUA. Deci e de bine.
Presupunerea 2: e lichiditate in piata iar bancile nu vor ele sa dea credite pentru ca mediul economic e prea dureros si riscant, astfel ca prefera doar sa crediteze statul prin certificate de trezorerie si titluri de stat. Gheorghe Pogea, ministrul de Finante a spus ca oricum bancile nu dau credite pentru ca nu vor. Ehh, aici situatia se complica. Daca e lichiditate in piata, avalansa de lei ar insemna ca „BNR a dat drumul la iepuri in padure”. Si, ca atare, fiind multi lei in piata ce se va intampla? Pai leul se va deprecia fata de leu si dolar, pe modelul cererii si ofertei. Unde e putina cerere si multa oferta, valoarea produsului oferit scade. In cazul nostru, leul.
Care este situatia actuala? Pai, BNR a sterilizat marti si miercuri lichiditatile din piata prin operatiuni de reverse repo cu rascumparare la 5 zile si cu dobanda de 10%. Mai intai marti, BNR a atras 1,25 miliarde de lei care atarnau pe curs. Miercuri a atras alte 662 milioane de lei. Deci e lichiditate in piata...
In ultima perioada, BNR a realizat aproape exclusiv operatiuni repo, prin care injecta lichiditate in piata in contul titlurilor de stat detinute de banci.
Astfel, BNR a decis sa introduca, incepand cu luna februarie in calculul dobanzii de referinta publicata de BNR. Prin operatiunile de tip repo, se vindeau unele titluri de catre institutiile de credit la banca centrala, cu angajamentul rascumpararii la o alta data.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu