marți, 31 martie 2009

Culisele tranzactiei Surgutneftgaz- MOL




Vladimir Putin iese la inaintare cu achizitii pe timp de criza. Surgutneftgaz e o companie subtila, discreta, deloc vocala, „care tace si le face”. Este al patrulea producator de petrol din Rusia dar este aproape necunoscuta. Si care a acumulat, profitand de preturile mari ale petrolului din ultimii 2 ani, rezerve valutare uriase: 20 de miliarde de dolari. Acum doua zile, presa a anuntat OAO Surgutneftegaz a cumparat 21,2% din compania ungara de petrol si gaze MOL. Totul pentru 1,4 miliarde de euro, dublu fata de pretul actiunilor pe piata. Vanzatorul a fost OMV, care a iesit in pierdere, pentru ca dat 2 miliarde de euro acum ceva vreme pe actiuni.

Descalcirea itelor tranzactiei arata prezenta fantomatica a premierului rus Vladimir Putin.
AFP nota in ziua tranzactiei ca achizitia este surprinzatoare, din moment ce SurgutNeftGaz nu afisase ambitii de extindere in strainatate asemeni celorlalte companii ruse din domeniile petrolier si gazifer (Gazprom, Rosneft, Lukoil, GazpromNeft, TNK- BP).
Achizitia unei cincimi din MOL, da unda verde pentru Surgutneftgaz sa inspecteze pietele din Ungaria, Slovacia (unde MOL are rafinarie), Croatia (unde detine o mare parte din INA) si Romania, unde grupul maghiar este prezent pe distributie. AFP mai noteaza ca tranzactia extinde influenta Rusiei in aceste state, afectate de diferendul comercial dintre Moscova si Kiev in privinta furnizarii gazelor.

Ecuatia nu este chiar asa de simpla. Nem]ii de la Die Welt publicau anul trecut declaratia lui Stanislav Belkovski, un apropiat al lui Putin in primul sau mandat, si cel care a condus campania lui Putin impotriva Yukos, detinuta de Mihail Khodorkovski. Belkovski a spus atunci ca Putin detine in imperiul sau energetic 37% din actiunile Surgutneftgaz, 4,5% din Gazprom si 50% din Gunvor, un offshore inregistrat in insulele Virgine.
Surpriza vine din faptul ca Surgutneftgaz este o adevarata morisca de actionariat. In scripte, Putin nu apare. „Morisca” din actionariatul gigantului se refera la faptul ca legislatia rusa interzice ca o companie sa detina mai mult de un an actiuni proprii. Dar aceasta precizare nu se refera la faptul ca Surgut detine actiuni la subsidiarele sale, iar acestea la randul lor detin actiuni la compania-mama. In 2004, un tribunal rus de arbitraj a judecat plangerea a trei actionari minoritari al Surgutneftgaz, care voiau sa descalceasca actionariatul: Hermitage Capital Management, Prosperity Capital Management, Firebird Management, and the Investor Protection Association. Cele trei fonduri nu recunosteau 62% din actiuni care ar fi detinute de management prin aceasta morisca de companii subsidiare. Curtea a dat dreptate Surgutneftgaz.

Adaugand stirea ca Putin detine 37%, vedem si de ce. Ca rezultat demn de semnificat, e ca lui William Browder, seful Hermitage Capital Management, i s-a interzis dreptul de a intra in Rusia... La momentul respectiv, fondul 4,1 miliarde de dolari al lui Bowder era cel mai mare fond strain de investitii din Rusia. Mai surprinde acum ca Sergei Shmatko, ministrul rus al energiei declara ca nu vede ratiuni economice pentru care Rosneft ar prelua Surgutneftgaz? (Mai multi analisti spuneau acum o saptamana ca Rosneft- cu datorii de peste 22 de miliarde de dolari, din care 8,5 miliarde in 2009, ar putea prelua Surgutneftgaz pentru a viza tocmai rezerva de 20 de miliarde de dolari a acesteia). Rosneft a preferat sa se imprumute 15 miliarde de dolari de la China in schimbul unor livrari ulterioare de petrol, iar Transneft- operatorul gazoductelor a luat si el alte 10 miliarde de dolari.

Surgutneftgaz are 18 subsidiare si o companie dependenta. Principala zona de productie a sa este concentrata in regiunea autonoma Khanty-Mansi si in republica Sakha (Yakutia). Printre activele sale se afla rafinaria Kirishinefteorgsintez, uzina de procesare a gazului din Surgut si aproximativ 300 de statii de distributie carburanti. Compania angajeaza 92.800 de oameni. Vladimir Bogdanov este directorul general iar Nikolay Zakharchenko e presedintele consiliului de administratie. Bogdanov, fost KGB-ist ca si Putin, tocmai a fost nominalizat la finele lui februarie pentru functia de presedinte al Consiliului de Administratie al Rosneft!!!

Acuma tranzactia cu actiuni MOL nu mai pare asa surprinzatoare. Pe de o parte, Gazprom, controlata de Guvernul rus, are numeroase proiecte in comun cu OMV, dintre care de amintit o centrala pe gaze in Turcia sau detinerea in comun (50% - 50%) a centrului de depozitare de la Baumgartden, cel unde trebuie sa ajunga atat gazoductul Nabucco, cat si South Stream. De partea cealalta, MOL tocmai ce a semnat cu rusii acordul pentru tronsonul unguresc al South Stream. De retinut ca fostul premier maghiar Ferenc Gyurcsany era un fervent sustinator al Rusiei. La pachet a venit si preluarea companiei aviatice maghiare Malev catre banca rusa de stat Vnesheconombank, care a adus gigantul aviatic Aeroflot ca partener.

Extinderea Surgutneftgaz peste hotarele ruse mie imi zice mai multe lucruri.
1- Putin pierde controlul la Gazprom in fata lui Medvedev (care provine tot de la gigantul gazelor), altfel ar fi scos holdingul de stat la inaintare.
2- Putin profita de economiile uriase pe care si le-a facut compania sa si acum iese la cumparat chilipiruri in statele afectate de criza.
3- Surgutneftgaz iese la vanatoare, pe langa tranzactia cu MOL, compania a anuntat parteneriate in Venezuela si si-a anuntat intentia de noi achizitii in estul Europei, dupa cum scrie Financial Times.
4- Premierul rus vrea sa dea prin Surgutneftgaz o lovitura proiectului Nabucco, unde MOL este participant.

7 comentarii:

Ana spunea...

Foarte buna analiza

ORGANIZATOR ZBB spunea...

Salut. Cu scuzele de rigoare pentru acest mesaj de tip spam, insa deocamdata este o buna modalitate de transmitere a unei informatii. Apelam la oameni inteligenti din blogosfera si care pot in acelasi timp sa fie promotori ai acestui fenomen in Bucuresti. INSCRIE-TE LA ZIUA BLOGGERILOR BUCURESTENI ( PE ZBB-2009.RO AI FORMULARUL DE INSCRIERE ) si vino alaturi de noi la festival impreuna cu cat mai multi prieteni. Da acest mesaj mai departe in blogosfera.Vor fi premii, petreceri, multa distractie si nu in ultimul rand o mare gasca de bloggeri cu care poti lega prietenii. Fiecare blogger inscris va primi cadou, saptamanal o invitatie de doua persoane la Eurocinema. Te asteptam
Multumim.

Anonim spunea...

Hello !.
You re, I guess , perhaps curious to know how one can make real money .
There is no need to invest much at first. You may begin to receive yields with as small sum of money as 20-100 dollars.

AimTrust is what you thought of all the time
The firm represents an offshore structure with advanced asset management technologies in production and delivery of pipes for oil and gas.

Its head office is in Panama with affiliates around the world.
Do you want to become a happy investor?
That`s your choice That`s what you desire!

I`m happy and lucky, I began to get real money with the help of this company,
and I invite you to do the same. If it gets down to choose a proper companion who uses your savings in a right way - that`s AimTrust!.
I take now up to 2G every day, and my first deposit was 1 grand only!
It`s easy to start , just click this link http://tusasimic.100megsfree5.com/azinolu.html
and lucky you`re! Let`s take this option together to become rich

Anonim spunea...

Good day !.
You re, I guess , probably very interested to know how one can make real money .
There is no need to invest much at first. You may commense to receive yields with as small sum of money as 20-100 dollars.

AimTrust is what you haven`t ever dreamt of such a chance to become rich
The firm incorporates an offshore structure with advanced asset management technologies in production and delivery of pipes for oil and gas.

It is based in Panama with affiliates everywhere: In USA, Canada, Cyprus.
Do you want to become really rich in short time?
That`s your chance That`s what you wish in the long run!

I feel good, I began to take up real money with the help of this company,
and I invite you to do the same. If it gets down to select a correct partner utilizes your money in a right way - that`s AimTrust!.
I take now up to 2G every day, and my first deposit was 1 grand only!
It`s easy to join , just click this link http://vazehipuro.jamminweb.com/kyxebic.html
and go! Let`s take our chance together to become rich

Anonim spunea...

Hello !.
You re, I guess , probably curious to know how one can manage to receive high yields .
There is no need to invest much at first. You may begin earning with as small sum of money as 20-100 dollars.

AimTrust is what you need
AimTrust represents an offshore structure with advanced asset management technologies in production and delivery of pipes for oil and gas.

It is based in Panama with structures around the world.
Do you want to become a happy investor?
That`s your chance That`s what you desire!

I feel good, I began to take up income with the help of this company,
and I invite you to do the same. It`s all about how to select a proper companion who uses your savings in a right way - that`s it!.
I take now up to 2G every day, and my first investment was 500 dollars only!
It`s easy to get involved , just click this link http://kaqulibaxu.greatnow.com/bubyly.html
and lucky you`re! Let`s take this option together to get rid of nastiness of the life

Anonim spunea...

vegna ekki:)

Anonim spunea...

Good day, sun shines!
There have been times of hardship when I didn't know about opportunities of getting high yields on investments. I was a dump and downright stupid person.
I have never imagined that there weren't any need in large initial investment.
Nowadays, I'm happy and lucky , I started take up real money.
It gets down to choose a correct companion who utilizes your funds in a right way - that is incorporate it in real deals, and shares the income with me.

You may ask, if there are such firms? I have to tell the truth, YES, there are. Please be informed of one of them:
http://theinvestblog.com [url=http://theinvestblog.com]Online Investment Blog[/url]