marți, 24 martie 2009

Umbra Fiscului in criza




Nu imi plac
institutiile de stat. Pentru ca sunt parazitate, mustesc de lene, productivitatea este la pamant iar personalul acestora are impresia ca iti face un serviciu doar din faptul ca vorbeste cu tine desi exact de la privati le vin sporurile grase.
Fiscul, sau ANAF pe denumirea sa latina este altfel. Functionarii sai nu realizeaza cand o situatie este „sistemica” si cand e nevoie sa reactionezi rapid pentru a nu duce mari societati in faliment, fapt ce ar afecta viata a zeci de mii de persoane si in final a intregii economii.

Cu binecusnoscuta lui birocratie, Fiscul face petrolistii din domeniul rafinarii sa urce pe pereti de nervi dupa ce a tarat prin procese interminabile RAFO si Steaua Romana, societatile fiind acum in dificultate.

In primul caz, ANAF a intarziat cu un an si jumatate lucrarile de modernizare la RAFO iar Steaua Romana sta sa moara pentru ca Fiscul a facut recurs la o alta sentinta ce o obliga sa scoata din buzunar 12,1 milioane de lei..
Conducerea RAFO Onesti a cerut ieri o garantie guvernamentala pentru un credit de 300 de milioane de euro, spune Ion Marian, liderul sindicatului din cadrul companiei. In mod normal, Iakov Goldovski, oligarhul rus exilat la Viena n-ar fi avut nevoie de credite pentru a face investitiile, dar situatia economica actuala nu lasa nicio scapare. „Iar bancile nu mai dau credite in economie decat cu garantii de stat” se plange sindicalistul.

„Fiscul ne-a intarziat programele de modernizare cu un an si jumatate. Noi platisem toate datoriile inscrise in tabelul creditorilor, apoi Fiscul a mai venit sa platim penalitati de 100 de milioane de euro si ne-am judecat si am castigat. Acum avem alte cateva mici probleme cu Vama si cu Ministerul Economiei, pentru sume de 4-5 milioane de euro” a mai spus el. In acest moment, proiectele sunt realizate pe 80% si din urmatoarele zile peste 4.000 de oameni vor lucra la RAFO pentru constructii-montaj la modernizarea rafinariei, fata de cei 1.300 la momentul actual. Aceasta va fi pornita in trimestrul al patrulea sau cel tarziu in primul semestru din 2010. Premierul l-a desemnat pe consilierul sau Dan Lazar sa se ocupe de problema.

Situatia e parca trasa la indigo cu cea a rafinariei Steaua Romana. Aceasta se afla in pragul inchiderii iar cei 409 salariati sunt pe cale sa isi piarda locurile de munca dupa ce are de recuperat de la stat aproape 50 de milioane de lei. Si aici, sindicalistii cer acordarea unei garantii de 70 de milioane de lei. Si aici, ANAF a facut o inspectie fiscala si a realizat o decizie de impunere, care insa a fost contestata. Si aici societatea s-a judecat. Si a castigat. Prin sentinta civila nr. 256/04.12.2008 pronuntata de Curtea de Apel Ploiesti acestea au fost anulate. Curtea a mai dispus obligarea ANAF la restituirea a peste 12,1 milioane lei. Sentinta nu poate fi pusa insa in aplicare, pentru ca nefiind irevocabila, ANAF a formulat recurs pe 12 februarie. Unde se aplica ideea de credit fiscal lansata in toamna?

Cand se va trezi oare cineva sa actioneze si in Romania la fel de rapid ca in America, cand guvernantii au proptit in toamna aproape toate institutiile financiare cu gauri de miliarde? La cum arata acum situatia, cred c-ar fi asteptat ca „justitia sa isi spuna cuvantul”...

Un comentariu:

Anonim spunea...

Do you know the cabal alz , in the game you need the
cabal gold. it can help you increase your level. My friends always asked me how to
buy cabal alz, and I do not know he spend how much money to buy the
cabal money, when I see him in order to play the game and search which the place can buy the
cabal online alz. I am happy with him.
Do you know the dofus kamas, in the game you need the kamas. it can help you increase your level. My friends always asked me how to buy dofus kamas, and I do not know he spend how much money to buy the
dofus gold, when I see him in order to play the game and search which the place can buy the
cheap kamas. I am happy with him.