joi, 19 martie 2009

AIG are probleme de 1,6 trilioane de dolari




AIG are
o expunere de 1.600 miliarde de dolari din cauza contractelor riscante prin filiala AIG Financial Produscts, a declarat ieri Edward Liddy, directorul executiv al AIG in fata Congresului SUA in cadrul unei auditii pe tema bonusurilor acordate angajatilor. Contractele cu risc ridicat au adus in 2008 pierderi de 99,3 miliarde de dolari. Potrivit New York Post, inclusiv fondurile suverane ale Indiei si Chinei, detinatori foarte mari de titluri de trezorerie ale SUA, sunt printre cei care au semnat contracte de protectie la neplata cu AIG.

Liddy a mai spusca asiguratorul isi va schimba numele si va fi divizat. SUA au pompat in AIG 180 de miliarde de dolari. Seful AIG a motivat bonusurile de 450 de milioane de dolari prin pastrarea angajatilor importanti in cadrul firmei. Andrew Cuomo, procurorul general al statului New York a aratat ca 11 angajati care au primit prime de cate un milion de dolari sau mai mult nu mai lucreaza la AIG.

Fannie Mae, institutie ajutata cu 100 de miliarde de dolari a anuntat ca va plati bonusuri intre 470.000 si 611.000 de dolari in acest, anunta Reuters. {i Freddie Mac, ce a primit aceeasi suma a anuntat ca va da bonusuri, dar nu a prezentat detalii. De asemenea, Citigroup si Morgan Stanley vor anunta planuri de a emite noi actiuni pe care sa le distribuie sub forma de bonus directorilor si angajatilor, potrivit Wall Street Journal.

JP Morgan a platit si ea lui James Dimon, directorul ei „doar” 19,7 milioane de dolari, in scadere cu 43% fata de 2007. Dimon a primit 1 milion de dolari salariu si a mai fost recompensat si cu actiuni si optiuni de cumparare de actiuni in valoare de 18,3 milioane. Bonus n-a luat.
Site-ul tmz.com a prezentat imagini de la o petrecere extravaganta din Los Angeles pentru directorii de la Northern Trust, una din bancile ce au primit bani de la Trezorerie. Northern Trust, banca din Chicago, a platit milioane de dolari pentru petrecere

In urma fotografiilor, Wells Fargo si Morgan Stanley au decis sa renunte la petreceri similare in Las Vegas si au anuntat ca reduc cheltuielile cu partidele de golf. ABC News a a prezentat recent cum Ken Lewis, presedintele Bank of America a calatorit cu unul din cele 9 avioane private ale bancii pentru a da explicatii in legatura cu un alt scandal, cel al bonusurilor de 3,6 miliarde de dolari acordate angajatilor Merrill Lynch, pe care Bank of America a achizitionat-o.

Dintr-o categorie apropiata, fugarul Thomas Qualls a fost prins in Montreal. Qualls a fost presedinte la Garden City si la firma International Foreign Exchange Inc, care investea bani in monedele diverselor state si se juca cu cursurile valutare. El fusese condamnat pentru frauda efecutata prin mail si obstructia justitiei dupa ce a disparut in noiembrie 2008. Investitorii l-au acuzat ca a folosit 165.000 de dolari din banii lor pentru a-si plati o croaziera, sa-si duca la veterinar cainele. Alti bani au mers pe “adult entertainment and products”. Ati inteles, da?

Niciun comentariu: