joi, 2 aprilie 2009

Tara de vanzare, caut partener potent financiar




De 20 de ani, Romania e tara amanarilor la modernizarea sectorului energetic. Cuvantul a devenit ordine de zi si s-a uns de buzele fiecarui ministru care s-a peregrinat la conducerea ministerului Economiei. Exista suluri intregi de papirus cu declaratiile ministrilor cum ca fac, dreg, amenajeaza, modernizeaza. In final, mandatele trec si nu se intampla nimic. Iata ca acum s-a ajuns ca centralele sa fie in pericol sa cada fizic din picioare din lipsa de investitii. Ca sa fie salvat ceva trebuie sa se predea si sa participe cu platforma. Ceasul bate si cerintele UE cu privire la poluare incep deja sa arate bau- baul, iar disperarea producatorilor se vede in graba deciziilor.

Complexul Energetic Craiova cauta acum companii cu care sa se asocieze pentru a construi unui grup energetic nou de 500 MW la sucursala Isalnita, echivalentul a aproape jumatate din puterea instalata a companiei.

Ca si in cazul centralei de la Braila, noul producator va fi majoritar privat si va functiona ca producator independent de energie. La fel ca Termoelectrica, Complexul Energetic Craiova se va transforma in investitor de portofoliu si va participa cu aport in natura, respectiv activele aferente.
Compania are in vedere investitii de 600-700 milioane euro, în intervalul 2010-2016, pentru cresterea capacitatii de productie a energiei, în parteneriat cu alte companii.
La sucursala Craiova, complexul energetic vrea sa realizeze alt grup, de 150-200 MW.
In 2008, CE Craiova a produs anul trecut 4,8 TWh de energie, cu 4,3% mai multa fata de 4,6 TWh în anul precedent, si a livrat 4,35 TWh, în crestere cu circa 5% comparativ cu 4,15 TWh în 2007.

Dumitru Beianu, presedintele Consiliului Judetean Giurgiu a anunta si el ca in sedinta din saptamana viitoare se va vota privatizarea sau nu a Uzinei Termice Giurgiu catre un investitor privat din Rusia. Se vrea o privatizare strategica, cu pastrarea obiectului de activitate si a cat mai multor angajati. Si un pret bun. Mechel, concern minier si metalurgic rus "priveste de pe margine". In noiembrie 2008, negocierile intre autoritatile judetene, Mechel si conducerea Uzinei au esuat. CJ Giurgiu are de recuperat o garantie de 1,5 milioane de euro.

La Arad, sindicalistii de la Centrala Electrica de Termoficare sunt si ei suparati dupa ce planul de restructurare arata ca 93 din cei 936 de angajati urmeaza a fi dati afara. Traian Deliman, liderul sindicalistilor, spune ca in ultimii trei ani au fost concediati peste 500 de angajati, „fara sa se imbunatateasca situatia financiara a societatii“. „Problemele de la CET Arad nu sunt numarul mare de angajati, acestea fiind fiind mai vechi, de natura cronica. Din pacate, aceste probleme, care privesc politica economica a societatii, nu si-au gasit rezolvarea de-a lungul anilor. Este vorba in primul rând de diferenta intre pretul de cost si pretul de vânzare al energiei termice. Nu este posibil ca intr-o economie de piata sa vinzi mai ieftin decât te costa produsul. Datoriile vechi sunt cea mai mare problema a societatii. Acestea cresc de la an la an“, a afirmat Traian Deliman. CET Arad are datorii de 74,855 milioane de lei.

Si Termica Suceava este de vanzare. Pachetul integral de actiuni al societatii va fi scos la vanzare pentru 18,3 milioane de euro. Ca sa faca societatea atractiva, alesii locali au aprobat cedarea celor 150 de hectare de teren de la CET în contul datoriei de 86 milioane lei pe care Primaria o avea fata de Termica. Cei care vor cumpăra Termica trebuie să facă o investiţie de minim 35 de milioane de euro, iar energia termică livrată populaţiei trebuie să fie cu 30% mai ieftină decât în prezent.

Niciun comentariu: