joi, 15 ianuarie 2009

Schroeder e ochiul lui Putin in TNK- BP


 

Fostul cancelar german Gerhard Schroeder va fi cooptat in echipa directorilor de la compania petroliera TNK-BP pe post de director independent, a anuntat British Petroleum.
„Actionarii TNK-BP au decis sa numeasca 3 directori independenti, inclusiv fostul cancelar german Gerhard Schroeder in consiliul de administrati restructurat al TNK-BP. Ceilalti independenti sunt James Leng, presedintele Rio Tinto (cea mai mare companie miniera din lume- anglo-australiana) si Alexander Shokhin, presedintele Uniunii Industriasilor si Antreprenorilor din Rusia” a anuntat BP intr-un comunicat.

Numirile celor 3 directori „independenti” au venit dupa ce timp de un an compania TNK- BP, al treilea jucator petrolier din Rusia a fost hartuita de autoritatile si actionarii din aceasta tara. BP detinea 50% din compania mixta, in timp ce grupul rus AAR (Alfa-Access Renova) are jumatatea cealalta. Cei 4 oligarhi ce constituie acest AAR sunt Mikhail M Fridman, presedintele si inima grupului Alfa Group, Viktor F Vekselberg- patronul Renova Group, magnatul Len Blavatnik de la Acces Industries si Alex Knaster, mama si tata la Pamplona Capital Management.

Dupa ce in 2008, autoritatile ruse au trimis mii de hartiute de cu amenzi de 2-3-10-15 dolari, intr-un final BP au cedat cu nervii si au platit o amenda de 1,44 miliarde de dolari, pe acelasi calapod ca la caderea Yukos. Numai ca scenariul n-a fost la fel, banii au fost platiti, asa ca nici Gazprom si nici Rosneft n-au intrat in actionariatul companiei. Si nici oligarhii rusi agreati de Kremlin nu castigasera puterea din bocajul de 50-50 procente. Presiunile au continuat. Si dupa ce procurorii au deschis niste „anchete” in legatura cu violarea licentelor privind unele campuri din vestul Siberiei, unde explora filiala Rospan International, si dupa amenintari ca acelasi lucru se va realiza si pentru cel mai mare camp gazifer detinut, cel de la Kovykta, din estul Siberiei, BP a mai clacat o data. Campul respectiv a fost vandut, catre Gazprom, evident. Si la un pret de 700-900 de milioane de dolari, desi valoreaza intre 2 miliarde de dolari si 3,6 miliarde de dolari, dupa cum zice Stratfor. Exact dupa modelul presiunilor cu Shell si campul Sahalin-2. Dar presiunile au continuat si BP a cedat si mai mult: a promis un numar egal de directori ai grupului AAR cu al BP si inca 3 independenti.

Iar TNK- BP are voie sa se extinda in Venezuela si vrea si in Asia Centrala, concurand exact cu BP, in folosul oligarhilor rusi.
Fostul director general Robert Dudley a parasit Rusia in iulie dupa ce a fost hartuit de actionarii rusi iar autoritatile nu i-au mai prelungit viza de munca.

Acum, Gerhard Schroeder, presedinte de onoare al Gazprom si presedinte al companiei de proiect Nord Stream AG, care face un gazoduct pe sub marea Baltica pana in Germania (cu Gazprom, E.ON, BASF si Gasunie) este „directorul independent”. Nu de alta, dar la ultima conferinta la Bucuresti din 12 noiembrie, unde l-am vazut, vorbea de parca era mai mult ambasadorul Rusiei, nu fost cancelar german. De exemplu: „Fara Rusia nu vom reusi sa rezolvam niciuna dintre problemele actuale. Avem nevoie de sprjinul Rusiei cand vorbim de dezarmare, schimari climatice, Orientul Mijlociu. Si Rusia s-a schimbat, nu mai este acel negociator slab, iar acesta este meritul lui Putin de redresare a Rusiei. Daca vom reusi sa integram Rusia vom reusi sa trecem de problemele actuale” sau „orice tara are nevoie de relatii bune cu Moscova, dar nu vad nici o sansa de renegociere a pretului la gaze”.

Viitorul suna bine, nu?

Niciun comentariu: