duminică, 18 ianuarie 2009

Oligarhii otelului sunt datori vanduti


 

... lui Putin. Premierul rus ii salveaza si asa isi extinde influenta peste mari si tari, controland apoi active ce isi vor arata importanta dupa trecerea crizei.
Rusii simpli cara in spate salvarea oligarhilor otelului, gandita de catre Putin. Roman Abramovich, proprietarul producatorului de otel Evraz, Alexei Mordashov- stapanul Severstal, Igor Zyiuzyn- bascanul de la Mechel si Dmitri Pumpiaski- bossul de la TMK sunt principalii beneficiari ai unei masuri de Putin, prin care se cresc taxele vamale pentru importul de otel sau tevi de otel. Conform legii, tarifele pentru otelurile folosite in constructii cresc de la 5 la 15%, in timp ce acelea pentru tevile folosite in industria extractiva de petrol si gaze vor creste la fel.

Masura tinteste cresterea comenzilor pentru gigantii otelului, care se confrunta acum cu ameteli financiare din cauza crizei. Concomitent cu aceste masuri, Putin a scazut cu 5% tarifele la importul de tabla groasa de 0,35 mm, mai putin lata de 60 de cm si continand mai putin 2,5% nichel, pentru a da un avantaj competitiv producatorilor auto locali.

Graba lui Putin de a trece la protejarea oligarhilor otelului este explicata de o stire de ultima ora ce arata ca Roman Abramovich, fiind cam stramtorat, si-a trimis emisari in Arabia Saudita si Dubai pentru a gasi cumparatori pentru clubul de fotbal Chelsea Londra, pe care l-a cumparat in 2003 cu 60 de milioane de lire sterline. La acel moment isi asumase datorii de alte 80 de milioane de lire, iar intre timp a investit 500 de milioane de lire. Pe langa asta, faptul ca Abramovich sta rau cu lichiditatile o arata si faptul ca banca rusa de stat Vneshekonombank (VEB) a acordat grupului siderurgic Evraz, detinut de el, un imprumut de 1,8 miliarde de dolari in noiembrie. Vedomosti zice ca datoriile Evraz Group totalizau 10,24 miliarde de dolari la finele lui septembrie, din care cele pe termen scurt sunt de 4,14 miliarde de dolari, din care 2,2 miliarde de dat in 2009. Din acesti bani, Dmitry Smolin, analist la Uralsib zice ca 800 de milioane de dolari sunt pentru finantarea cumpararii IPSCO, un furnizor de otel de top din Canada si SUA. Cum activele IPSCO au fost puse gaj, Putin ar putea ajunge stapan pe ele folosind oligarhii si nefacand nimic. Evraz e detinut in proportie de 72,9% de Lanebrook Ltd, detinuta de Roman Abramovich si partenerii sai Alexander Abramov si Alexander Frolov. Dar cu o capitalizare de doar 1,65 de miliarde de dolari mai nimeni nu imprumuta Evraz, desi la finele lui septembrie anunta vanzari mondiale de 17,1 miliarde de dolari.

Alexei Mordashov are si el probleme, Severstal cerand de la VEB o finantare de 325 de milioane de dolari pentru a-si plati Eurobondurile in februarie. Mechel are si ea datorii de 4,4 miliarde de dolari, din care pe termen scurt cere de la VEB un imprumut de 2 miliarde de dolari pentru a-si plati preluarea Oriel, o companie miniera si de procesare a cromului si nichelului cu sediul la Londra Circa 1,5 miliarde de dolari trebuie dati pana in aprilie-mai, zice Novye Izvestia. OAO Novolipetsk, patronata de Vladimir Lisin are si ea o datorie de 3,3 miliarde de dolari, din care 1,3 miliarde de dolari trebuie dati pana in octombrie 2009 si a anuntat ca cere finantare de la VEB. TMK-ul lui Pumpiaski cere si el 1 miliard de dolari este pentru finantarea partii ce i se cuvine din achizitia IPSCO, furnizor cumparat impreuna cu Abramovich. Din acest miliard, 3-400 de milioane de dolari sunt deja asigurate.

Falimentarul Pumpiaski este exact cel care voia acum o vreme sa cumpere echipa Steaua Bucuresti. Si oricat de dinamovist sunt eu, e foarte bine ca gheara lui Putin nu se vede inca in Ghencea. Intr-o tara ultra-majoritar pro-occidentala si cu mari resentimente impotriva Rusiei, cumpararea Stelei ar fi fost o buna lovitura de imagine pentru Putin. Iar el ar fi folosit-o exact cum o foloseste GeeGee Becali in scop politic, numai ca la un nivel mult mai mare si fara bufonerii. Pentru a vedea mai exact cum cum se fac afacerile si achizitiile in stil KGB nu trebuie decat sa vedem cum miliardarul rus Alexandr Lebedev, cu o avere estimata la 3,5 miliarde de dolari, fost KGB-ist si el ca si Putin a cumparat acum doua zile ziarul londonez „Evening Standard”, ce are o istorie de 181 de ani. The Times povesteste cum, indirect Lebedev l-a ajutat pe Abramovich sa cumpere in 2003 Chelsea, cand ZAO National Reserve Bank a cumparat cu 140 de milioane de dolari actiunile lui Abramovich de operatorul aerian Aeroflot, jumatate din suma cu care 3 luni mai tarziu prelua echipa engleza. ZAO National Reserve Bank detine participatii serioase la Aeroflot (30% din gigant- fiind cel mai mare actionar privat), dar si la Sberbank- cea mai mare banca de stat, Gazprom si Inter RAO UES, cel mai imortant producator national de electricitate.

Facand o paranteza, pe langa cresteri de taxe la otel si la masinile noi si scaderea la importurile de tabla, Rusia a reusit performanta de a-si pune Japonia in cap, pentru ca taxa anti-auto afecteaza in special Toyota, ce avea mari vanzari in zona Vladivostok. Protectionismul inceput de guvern incepe deja „sa dea roade” prin manifestatii de strada in Orientul Indepartat si cu aparitia de steaguri ale Japoniei la mitingurile din Vladivostok, semn clar a ceea ce cred oamenii. Si a faptului ca incep sa regrete „imperiul japonez” din al doilea razboi mondial, populatiile siberiene si cele asiatice neavand nici in clin nici in maneca cu poporul rus iar patriotismul pe model Putin nu prea tine pe acolo.

Ca o lovitura finala, Banca Centrala a Rusiei a anunat ca devalorizeaza treptat rubla, aceasta ajungand cu 20% sub nicelul de acum 2 luni. Pe de o parte asta da un imbold teribil exporturilor si in acelasi timp usureaza presiunea pe rezerva valutara cu care s-a tinut rubla sus. In 2008 au iesit din Rusia 130 de miliarde de dolari, iar potrivit Wall Street Journal, sustinerea ei a facut ca Banca Rusiei sa arda 150 de miliarde de dolari din august pana la finele lui 2008. Numai cele 2 saptamani din 2009 au mai gaurit alte 12-14 miliarde de dolari...

VEB a acordat bani si altor oligarhi ca sa-si sustina afacerile: 4,5 miliarde de dolari catre RusAL-ul lui Oleg Deripaska, 2 miliarde de dolari pentru Alfa Group a lui Mikhail Friedman.
Desi are la dispozitie 16,2 miliarde de dolari din fondurile statului 50 de miliarde de dolari din rezervele Bancii Centrale pentru ajutarea oligarhilor, Vladimir Dmitriyev, presedintele VEB a declarat ca a primit aplicatii totalizand 100 de miliarde de dolari.

Niciun comentariu: