vineri, 23 ianuarie 2009

Chavez ramane fara bani




Daca in vara, la 147 de dolari barilul de petrol, dictatorul venezuelean Hugo Chavez era foarte vocal impotriva americanilor, acum ii taie pe „imperialistii” saraci de la banii pentru incalzire.
Da, ati citit bine! Citgo, compania americana de rafinare a petrolului, detinuta de PDVSA, compania de stat venezueleana din domeniu, a anuntat recent ca isi va suspenda programul social prin care dona bani intr-un fond pentru cei cu venituri mici. Joseph Kennedy, directorul companiei, a anuntat ca guvernul din Venezuela a citat scaderea preturilor la petrol drept cauza. Din banii sau pacura donata de Citgo, se incalzeau 400.000 de familii din 16 state.
Expertii citati prin presa vremii zic ca Chavez si-a cheltuit banii pe diverse chestii ce nu i-au folosit, cum ar fi armament rus sau sustinerea "revolutiei socialiste" dand benzina la pret de nimic la el in stat, subventionand-o practic din castigurile exporturilor.
In ultimul an, Citgo donase 100 de milioane de galoane de petrol/pacura in total sau cate 100 de galoane fiecarei familii eligibile. Citgo a fost fondata de catre Kennedy in 1979 dupa criza petroliera, si avea scopul reducerii costurilor cu incalzirea pentru batrani si saraci. Unchiul lui Joseph Kennedy a fost nimeni altul decat presedintele american John Fitzgerald Kennedy. Inceputa in 2005, campania Citgo de a da combustibili de incalzit a atras critici pe motiv de propaganda.

Intre momentul din vara, cand Chavez simtea petrol prin vene si forta banului data de baril, si momentul actual, cu barilul la 40 de dolari, Chavez a vandut dintre rafinariile Citgo din SUA pentru 2,65 miliarde de dolari ca sa faca rost de bani. In toamna lui 2008, NuStar Energy a platit 55 de milioane de dolari pentru rafinariile Citgo ce produceau asfalt la o capacitate combinata de 110.000 barili pe zi. Acestea erau situate in Paulsboro (New Jersey) si Savannah (Georgia). Apoi a urmat vanzarea pentru 2,1 miliarde de dolari a cotei de 41& din rafinaria de 270.000 de barili pe zi Lyondell Houston, din Texas. PDVSA mai vrea sa vanda si terminalul petrolier Borco din Bahamas, cu o capacitate de 20 de milioane de barili, ca si pachetele sale de actiuni in conductele Colonial (15,8%) si Explorer (6,8%). Chavez a urmarit atunci mai multe lucruri. Intai de toate a facut rost de bani. Apoi, activele vandute erau special calibrate pentru prelucrarea si depozitarea petrolului greu, venezuelean asa ca noii proprietari sunt hotarati sa mentina livrarile de la PDVSA.

NuStar a fost de acord sa extinda un contract de 7 ani de 42.000 de barili pe zi la 75.000 de barili pe zi, cu posibilitatea prelungirii pe alti doi ani. La fel, vanzrea rafinariei Lyondell a fost facuta cu un contract de 230.000 de barili pe zi. Dar Chavez vrea sa diversifice, ca nu cumva punerea sub sechestru a activelor americane sa il faca neputincios. In paranteza fie spus, in vara lui 2008, niste companii americane pe care Chavez le-a dat afara au incercat retinerea rafinariei dar au pierdut procesul la instantele inteernationale. PDVSA are procese cu Exxon Mobile, Eni si ConocoPhillips. De remarcat ca Venezuela face pasi opusi fata de sauditii de la Saudi Aramco, ce au cumparat prin compania Motiva active statii de carburanti iar brazilienii de la Petrobras vor si ei sa cumpere active americane. Totusi, urma venezueleana in SUA este imensa, cele trei rafinarii care i-au mai ramas (in Louisiana, Texas si Illinois) avand o capacitate de 650.000 de barili pe zi.

Si oare unde ar vrea Chavez sa rafineze petrolul? Pai, in cursul vizitei la Moscova de acum cateva luni, Chavez a aruncat cu petrol si gaz in stanga si dreapta. Mai intai, PDVSA, gigantul de stat venezuelean, a semnat un acord de cooperare cu TNK-BP pentru explorarea zacamantului Ayacucho-2 din delta Orinoco. Gazprom a semnat o afacere pentru Ayacucho-3. Lukoil a prins din placinta cu aceeasi PDVSA un memorandum pentru explorarea Junin-3, tot din statul latin. Cand vicepremierul Igor Sechin fost la Caracas, Gazprom si-a asumat investitii de 850 de milioane de dolari in statul sud-american. Tot atunci, un consortiu format din Rosneft, Lukoil, Gazprom Neft, Surgutneftegaz sid TNK-BP au spus ca vor sa realizeze o rafinarie de 6,5 miliarde de dolari pentru procesarea petrolului venezuelean. In septembrie, Venezuela a mai anuntat si un plan de 19,6 miliarde de dolari de a construi 3 terminale de gaze naturale lichefiate (LNG) unde ultimul e realizat cu ... Gazprom.
In iunie 2006, Chavez a invitat Gazprom sa participe la construirea conductei Venezuela – Argentina.

La Minsk, Belarus si Venezuela au semnat pentru dezvoltarea Petrolera BeloVenezolana, un joint venture intre …. Belorusneft si PDVSA. Petrolera BeloVenezolana va primi alte 3 campuri petroliere in Venezuela si si-ar putea dubla capacitatile anuale in cativa ani pana la 2 milioane de tone metrice.

In China, a semnat in septembrie pentru construirea 3 rafinarii in China si a unui joint venture de rafinare in Venezuela. Chinezii au primitara si ei un contract de dublare a cantitatii de petrol livrata zilnic, de la 250.000 de barili in 2008 la 500.000 in 2010 si la 1 milion in 2012. Pentru ca degeaba sta pe o mare de petrol, daca nu are cum sa-l rafineze...

Niciun comentariu: