joi, 22 ianuarie 2009

Chiar si lovita de criza, Bank of New York Mellon tot umbla cu banii a 130 de Romanii




Supermarketul finaciar sta sa cada. Bank of New York Mellon este cea mai mare banca din lume dupa valoarea activelor lasate sub custodia sa ca depozitar, arata exact masura dezastrului. Rezultatele prezentate public arata ca valoarea acestor active aflate in custodia sa a scazut cu 13%, pana la 20,2 trilioane de dolari, in timp ce activele investite au pierdut 17%, pana la 928 de miliarde de dolari. La un produs intern brut de 120 de miliarde de euro al Romaniei, si cu un curs de 4,3 lei, banca respectiva are grija de vreo 130 de Romanii...

Activele unde State Street este depozitar s-au depreciat si ele cu 21% in 2008, pana la 12 trilioane de dolari. Banca, cel mai mare manager din lune care are grija de bunuri ale institutiilor, spune ca activele investite au pierdut 27%, pana la 1,44 trilioane de dolari. Actiunile State Street se afla la minimul ultimilor 25 de ani.
Bancile- custode pastreaza inregistrarile, urmaresc performanta si imprumuta intrumente financiare catre investitori institutionali precum fonduri mutuale, de pensii sau speculative. Atat State Street, cat si BNY Mellon manageriaza de asemenea fonduri mutuale si conturi pentru institutii si bogati ai lumii.
Pierderea din obligatiuni legate de ipoteci a fost de 6,3 miliarde de dolari la State Street din instrumentele cu venit fix si de 3,6 miliarde de dolari din obligatiuni. La BNY Mellon, pierderile din instrumentele cu venit fix au ajuns 4,1 miliarde de dolari. BNY se asteapta ca pierderile obligatiuni sa fie mai mici dupa ce piata isi va reveni si va anunta pierderi pe acest segment de doar 208 milioane de dolari in trimestrul al patrulea.

Roubini: Sistemul financiar din SUA este „practic insolvent”
Sistemul financiar american este „practic insolvent” a declarat ieri Nouriel Roubini, profesor la Universitatea din New York dupa ce pierderile totale ale crizei ar putea totaliza 3,6 trilioane de dolari, sau 3.600 de miliarde de dolari. „Daca este adevarat, sistemul bancar american este practic insolvent deoarece porneste cu un capital de 1,4 trilioane de dolari” a spus Roubini la o conferinta in Dubai. „Aceasta este o criza sistemica bancara”. Profesorul, care a prezis sosirea crizei economice a spus ca bancile vor avea nevoie de mai multe fonduri decat cele 300 de miliarde deja date de catre Guvernul federal si ca noile fonduri vor dilua si mai mult pachetele de titluri ale actualilor actionari.

Zi „neagra”
In ziua investirii lui Barack Obama ca presedinte Bank of America a picat cu 29%, Citigroup a scazut cu 20%, JP Morgan s-a prabusit 21%, Wells Fargo cu 24% iar PNC Financial Group cu 42%, potrivit Bloomberg. La alte doua banci din New York, State Street si Bank of New York Mellon investitorii au evaporat o valoare combinata de 13,8 miliarde de euro din capitalizare. Dintre acestea, State Steet Corp New York a intrat intr-un picaj financiar cu 59%, picand pe bursa 9,3 miliarde de dolari dupa ce a anuntat ca pierderile din detinerile de obligatiuni au urcat cu 90% iar cele din fondurile de investitii cu 63%.
Scaderea a determinat investitorii sa vanda in cantitati mari si titluri ale Bank of New York Mellon, care a pierdut 17%, ducand valoarea actiunii la minimul ultimilor 14 ani.

Niciun comentariu: