marți, 27 ianuarie 2009

Bajbaiala statului a ucis Bear Stearns si Lehman Brothers



 

Lucrarile de mantuiala nu se intampla numai la noi. Institutiile americane care trebuiau sa supravegheze piata si s-o protejeze au impins Bear Stearns pe marginea prapastiei si au lasat Lehman Brothers sa moara desi aceasta ceruse de nenumarate ori sprijinul.

Securities and Exchange Comission (Comisia Federala Americana de Valori Mobiliare- nr) este autoritatea care trebuie sa supervizele bursele, actiunile listate, obligatiunile, sa elaboreze regulamentele si sa le puna in aplicare. Si exact ea a fost prima care nu a pus in aplicare propriile reguli. Un raport cutremurator dat publicitatii in data de 25 septembrie in urma unei investigatii interne arata ca SEC stia de ani buni ca Bear Stearns era supraincarcata cu o concentratie periculoasa de obligatiuni garantate cu ipoteci toxice, desi regulamentele interzic acest fapt. Ba chiar ar fi trebuit ca SEC sa intervina, insa autoritatea nu a actionat in fata semnelor palpabile.

„Lasa-ma sa te las”
Avand informatii critice despre stabilitatea pietei, SEC a derulat intalniri, a trimis memorii si a facut putin spre nimic. „A devenit constienta de numeroasele steaguri rosii dinainte de colapsul Bear Stearns” potrivit raportului in cauza. |nainte de martie 2008, cand Bear Stearns a fost vanduta catre JP Morgan Chase in ultimul ceas pentru a evita falimentul, SEC cunostea ca banca de investitii acumulase atatea obligatiuni ipotecare incat depasea limitele de concentrare decise chiar de SEC. Dar agentia si-a dat binecuvantarea. Desi regulamentele SEC cereau ca Bear Stearns trebuie sa foloseasca auditori externi pentru a face un anumit audit critic despre managementul riscului, agentia si-a dat acordul ca angajatii Bear sa faca munca, intr-un conflict clar de interese. Divizia de piete a SEC preciza intr-un raspuns catre inspectorul general ca datele erau „inexacte si fara fundamentare empirica”
SEC a mai inchis ochii o data. |n august 2007, David Nelson, directorul regional al SEC din Miami a inchis un proces despre pretul obligatiunilor umflate, proces care se desfasura de 4 ani. |n cadrul acestuia Bear Stearns chiar se oferise sa dea 500.000 de dolari pentru a cadea la pace. |n final Nelson a declarat ca a a existat o presiune de la bosii SEC din Washington, care cereau „relevanta” cazurilor vechi. |n 2002, Bear Stearns cota lunar valoareac activelor Westernbank Puerto Rico, care la un moment dat s-au umflat pe baza aprecierilor pozitive pana la 64 de milioane de dolari. Dupa care, peste noapte, portofoliul a scazut cu 21 de milioane de dolari.

Armaghedonul financiar
Autoritatile au ignorat chiar si strigatul de ajutor din partea Lehman Brothers. |n luna iulie, Richard Fuld, seful Lehman a avut discutii cu Federal Reserve, banca centrala americana pentru a se transforma din banca independenta de investitii in banca comerciala. Dar nu a primit unda verde, spre deosebire de Goldman Sachs si Morgan Stanley care au obtinut rapid acordul in octombrie. Henry Paulson, secretarul de stat al Trezoreriei americane a vorbit cu Fuld foarte des in perioada aprilie-septembrie. La una din aceste intalniri Paulson i-a spus ca Lehman va trebui sa isi gaseasca un partener care sa ii ofere sprijin financiar deoarece banii platitorilor de taxe nu vor mai fi folositi. Opinia publica era deja scandalizata de ajutorul de 29 de miliarde de dolari dat la cumpararea Bear Stearns de catre JP Morgan in martie si de cele cate 100 de miliarde de dolari pentru nationalizatele Fannie Mae si Freddie Mac.

L-a respins pe Buffett
|ntre timp a batut la portile lui Warren Buffett. Care a spus da. |nsa dupa ce compania pierduse 70% din capitalizare, adica 30 de miliarde de dolari, Buffett ar fi cumparat actiuni preferentiale de 5 miliarde de dolari si care i-ar fi adus anual 9%. Dar care ar fi trebuit sa fie rascumparate la 40 de dolari bucata. Ceea ce nu i-a convenit lui Fuld, care a respins oferta. sase luni mai tarziu, Goldman Sachs a acceptat conditii si mai dure pentru 5 miliarde de dolari cu 10% dobanda. Ulterior a fost refuzat de General Electric, HSBC si Citic, cea mai mare banca de investitii a Chinei. Korea Developement Bank (KDB) a ramas interesata. |n august, KDB s-a oferit sa cumpere 25% din Lehman la 22 de dolari actiunea. La inceputul lui septembrie mai oferea doar 8 dolari. Dupa care coreenii s-au retras.

De trei ori nu de la Fed
Fuld s-a dus la Timothy F. Geithner, presedintele Fed New York si voia sa imprumute bani prin facilitatea broker- dealer a Fed. Ben Bernanke, presedintele Fed i-a spus ca activele Lehman nu indeplinesc criteriile, ba chiar banca centrala americana a ridicat garantiile colaterale pe care le cerea ca sa imprumute Lehman. Asta desi Fuld amenintase ca falimentul va aduce un „Armaghedon financiar”. In 12 septembrie Fuld s-a intors iarasi catre investitori. Bank of America se retrasese si nu mai ramasesera decat Barclays si Nomura. Japonezii au spus ca nu se pot misca foarte rapid. Duminica, 14 septembrie se ajunsese la un acord: un consortiu de banci ar fi trebuit sa cumpere active toxice de 55-60 de miliarde de dolari prin credite garantate de stat iar Barclays ar fi cumparat Lehman pentru 5 dolari pe actiune.

Dar FSA, regulatorul bancilor britanice a refuzat ca Barclays sa treaca peste acceptul actionarilor sau ca banca sa garanteze datoriile Lehman. Afacerea a cazut. In acel moment doar garantarea temporara a datoriilor de catre autoritatile americane mai putea evita falimentul. N-au garantat nici in ultimul ceas. Birocratia a invins. Lehman este cel mai mare faliment din SUA cu datorii de 613 miliarde de dolari si active de 639 miliarde de dolari. In 15 septembrie 158 de ani de istorie s-au dus pe Apa Sambetei. Indicele Dow Jones a picat 504 puncte, cel mai mare declin de la atentatele din 2001 producand o reactie in lant prin scumpirea creditelor interbancare, cresterea dobanzilor, reducerea consumului si aducand in final recesiunea mondiala. Armaghedonul financiar a sosit, Fuld a avut dreptate.

Niciun comentariu: