miercuri, 15 aprilie 2009

Nebunia bonusurilor continua la Goldman Sachs




Dupa ce
a beneficiat de 10 miliarde de dolari din fondurile Trezoreriei americane si a beneficiat de cei mai multi bani din salvarea AIG de la faliment, 13 de miliarde de dolari, Goldman Sachs continua sarabanda bonusurilor.

La anuntarea rezultatelor financiare, banca a anuntat ca profit de 1,66 miliarde de dolari. De doua ori peste estimarile analistilor. Dar se putea si mai mult, numai ca pungasii de bancheri au dat o gaura buzunarului cetatenilor din portofelele carora a fost salvat AIG.

De exemplu, Goldman a anuntat ca a pus deoparte 168.901 dolari pe fiecare angajat pentru a-i rasplati de munca lor (a se citi plata cetateanului american din buzunarul lui in cazul AIG). Suma este cu 35% mai mult decat cea pusa deoparte pe fiecare angajat in primul trimestru al lui 2008 cand criza economica era doar financiara si bantuia doar bursele.

Reuters spune ca daca Goldman va continua sa-si plateasca angajatii in acelasi ritm, vor primi in 2009 675.000 de dolari. Venitul mediu in SUA a fost de 38.611 dolari.
Wall Street Journal a precizat ca 953 de oameni de la Goldman, aproape 1 din 30 de angajati au primit mai mult de 1 milion de dolari in 2008. Daca inmultim banii pusi deoparte, 168.000 de dolari cu 30.000 de salariati ai Goldman, vedem cum „pisicile grse” si-au pus deoparte 5 miliarde de dolari ca plati. De altfel, fosta banca de investitii este pusa la colt de multi bloggeri care cred ca ar trebui divizata pentru ca este prea mare, dupa modelul AIG. Goldman a angajat o casa de avocatura sa inchida blogul goldmansachs666.com pentru ca este prea critic.

Niciun comentariu: