vineri, 3 aprilie 2009

Robotii actioneaza ca niste cercetatori fara asistenti






Pazea,
ca ne invadeaza robotii! Era robotilor-cercetarori va ajunge in curand asupra umanitatii. Ce Matrix, ce Total Recall, ce Terminator... N-or sa vina inarmati decat cu ... inteligenta!
Doua echipe de cercetatori-oameni si-au prezentat joi rezultatele muncii impreuna cu roboti, care nu numai ca au facut experimente, dar au realizat si altele noi. „Proto- tipii” si-au pus la contributie siliciul in probleme de fizica si biologie, probleme care necesita experimente simple, repetititve pe baza „trial and error”, transmite USA Today.

Nu arata ca R2- D2 sau C-3PO din Star Wars. Arata ca niste camionete-computer, echipate cu brate robotice care sa faca ceea ce in alte contexte ar fi facut de asistenti umani.
„Posibilitatea de folosire a sistemeleor automate ca asistenti promite mult” spune David Waltz de la Columbia University si Bruce Buchanan de la University of Pittsburgh.
Robotii-cercetatori ar putea „creste dramatic rata progresului stiintific, si in proces, sa revolutioneze practica stiintei” mai noteaza cei doi.

Adam, prototipul de 1 milion de dolari din echipa de roboti, raporteaza fiecare noua descoperire despre genele drojdiei, in unul dintre experimente. Robotul poate face mai mult de 1.000 de experimente biologice pe zi in cicluri de experiementare de cate 5 zile.
Adam ar putea cerceta in viitor ARN-ul si sa faca harta genetica a unei alte vietati.
Pe Adam chiar au vrut sa-l faca co-autor la studiu, dar unii cercetatori n-au acceptat...
Celalalt robot testeaza pendule pentru a-si da seama de legile care guverneaza miscarea. Cosmologia si genetica genereaza date masive pe care cercetatorii trebuie sa le studieze. Acum au gasit varianta mai usoara.

Niciun comentariu: