marți, 21 aprilie 2009

Stephen Hawking, grav bolnav





Faimosul matematician si fizician Stephen Hawking a fost dus luni la spital fiind „grav bolnav”, au declarat reprezentantii Universitatii Cambridge. Ei au mai spus ca Hawking lupta de cateva saptamani cu o infectie la piept si a fost tratat la Spitalul Addenbrooke din Cambridge, orasul universitar din nordul Londrei.

Hawking, de 67 de ani, este celebru pentru teoria sa asupra gaurilor negre si a ramas activ in ciuda faptului ca sufera de ALS, o scleroza laterala care i-a paralizat jumatate de corp. Boala este degenerativa. Timp de cativa ani, Hawking a fost paralizat total, si comunica print-un sintetizator electronic activat de degete.

El a vrut sa descopere „Graalul fizicii”, teoria campurilor unificate care sa rezolve contradictile dintre Teoria relativitatii a lui Einstein, care descrie legile gravitatiei ce guverneaza miscare si Mecanica Cuantica, ce se ocupa de particulele subatonice.
„O torie completa, consistenta, unificatoare este doar primul pas: scopul nostru este intelegerea completa a evenimentelor din jurul nostru si a propriei noastre existente” scria Hawking in best sellerul sau „Scurta istorie a timpului”, publicat in 1988.
In versiunea ce a urmat, din 2001 „Universul intr-o nuca” Hawking a prezentat conceptele sale de supergravitatie, singularitati goale si posibilitatea unui univers cu 11 dimensiuni.

Ideea sa de baza este ca Big-Bang-ul poate fi caracterizat ca un moment de singularitate. Acesta este un concept care exprima matematic punctul din interiorul unei gauri negrede la care gravitatia este atat de puternica incat implodeaza iar spatiul si timpul isi pierd caracteristicile, fiind un singur continuum. Ceea ce inseamna ca, pe langa atomul inital de la care s-a format Universul, avem si o forta imensa initiala ce il presa.
Este considerat cea mai marcanta personalitate a secolului 20, dupa Einstein.

Niciun comentariu: