luni, 6 aprilie 2009

Falimentul Lehman, lasat ca sa distruga Rusia



Lehman Brothers, banca de investitii cu active de 639 de miliarde de dolari si datorii de 613 miliarde de dolari, a fost lasata sa falimenteze de administratia republicana a lui Bush jr pentru a distruge economia Rusiei, care se umfla in pene la 147 de dolari barilul de petrol.

Lehman a fost singura institutie financiara lasata de izbeliste de Guvern, desi ceruse ajutor de nenumarate ori iar Richard Fuld, bossul de la Lehman avertizase ca falimentul va duce la un “apocalips financiar”. Se pare ca exact asta au urmarit americanii. Se intamlpa ca Rusia sa fie foarte furioasa pe Occident pentru amplasarea scutului anti-racheta in Cehia si Polonia si dupa ce majoritatea statelor lumii au recunoscut Kosovo ca stat independent, in ciuda vehementelor proteste ale Rusiei.

In contrapartita, Rusia s-a razbunat pe Georgia, invadand-o dupa ce Abhazia si Osetia de Sud au provocat reactia disproportionate a lui Sakashvili. Rusia si-a flexat muschii, si desi n-a atacat oleoductul Baku-Tbilisi-Ceyhan si gazoductul Baku- Tbilisi- Erzurum, a aratat clar ca pe acolo nu se poate face vreo conducta de hidrocarburi care sa scape ochiului si interesului sau. Asta se intampla la preturi de peste 130 de dolari pe barilul de petrol. Pe langa, gigantii rusi ai petrolului (Rosneft, Lukoil, Gazpromneft, Surgutneftgaz) si ai gazului (Gazprom, Transneft) si celelalte industrii bazate pe resurse, ale Rusiei marcau profituri immense. Era era gloriei pentru Rusal (al lui Oleg Deripaska), pentru Evraz Steel (Roman Abramovici) si a puzderiei de oligarhi rasariti peste noaptea economica.

SUA trebuia sa ii opreasca intr-un fel. Pe de o parte era sub presiune interna din cauza crizei financiare. Opinia publica era enervata ca Guvernul tot salva banci si colosi financiari: Bear Stearns, IndyMac, Fannie Mae, Freddie Mac. Pe de alta parte, economistii americani stiau ca economia respira prin falimente. Salvandu-le pe toate, nu face decat sa se extinda criza in timp. Strategii in politica externa erau constienti ca in timp ce pozitia SUA scade ca influenta in lume, creste cea a Rusiei deoarece marfurile au ajuns la maxime absolute. Pe de o parte, daca ar fi lasat Bear Stearns in faliment, impactul ar fi fost limitat doar la SUA si eventual la Europa Occidentala, deoarece Bear era mai mica decat Lehman, cu doar 395 de miliarde de dolari active. IndyMac, Fannie Mae si Freddie Mac? El ear fi facut victime doar in SUA fiind specifice activitatilor de peste Ocean.

Lehman era exact urmatoarea in linie cand a cerut ajutor. Si era si destul de mare si de interconectata in lume incat scufundarea ei sa creeze valuri financiare suficient de mari, exact cat sa distruga ambitiile pe baza de petrol, gaz, otel, carbune ale Rusiei. In acelasi timp era destul de mica fata de gigantii sistemici ai finantelor americane (Citigroup, JPMorgan, Bank of America, AIG). Si nici nu era institutie bancara, astfel incat contagiunea ar fi putut fi oprita pana sa afecteze creierele finantelor americane iar strategii au sperat in oprirea la timp a hemoragiei de bani. In plus, dolarul e moneda internationala de schimb. Daca printeaza bani, lumea i-ar absorbi usor pentru ca e moneda de rezerva. Asa, SUA ar iesi din criza inaintea tuturor, in special a Rusiei. Pare prea fantezist?

Michael Sturmer, in cartea “Putin si noua Rusie” arata cum in anii ’80 americanii au mai detonat o data “bomba petroliera” si aproape ca au distrus Uniunea Sovietica, care n-a mai dus-o decat 5 ani. Se facea ca era in anii 71-72, ai primei crize a petrolului. OPEC-ul se suparase si taiase productia. Imediat, petrodolarii au invadat URSS deoarece era mai putina marfa in piata, care se vindea mai scump. Rusilor le-a placut.

In anii ’80, SUA au pus la cale un plan de a sparge din puterea OPEC-ului pentru ca economia lor, masinile, totul se misca doar cand petrolul era la cotatii mici. La preturi mari, masinaria economica americana tuseste si se blocheaza. SUA au dat arme chimice Irakului lui Saddam. Si l-au incurajat sa atace Iranul. Paralel, au sprijinit cu arme si Iranul. Cat astia s-au razboit ca chiorii, SUA au dat un imbold Arabiei Saudite sa mareasca productia. Oceanul de petrol a invadat lumea, barilul de titei a ajuns la 10 dolari. Atat Irakul, cat si Iranul erau neutralizate, paralizate, fara bani si fara putere de revenire. Asa a ramas Arabia Saudita mare prieten cu americanii si dominatoare in Golf. Experienta, insa, a mai avut un efect. URSS aproape a intrat in coma. In 4 ani, comunismul a cazut in Estul Europei, in alti 2 s-a destramat URSS si in alti cativa ani au inceput razboaiele in interiorul Rusiei, in Cecenia.

O durere de cap in SUA este atac de cord in Rusia. In cartea lui Sturmer, Putin repeta obsesiv, semn al unei spaime sistemice, ca nu vrea ca pretul barilului sa scada iar la 10 dolari. O data, in 1997-1998 chiar a coborat, dupa ce tigrii asiatici au racit un pic. Putina modificare a echilibrului cererii si ofertei au aruncat tara aproape in faliment, ducand-o doar la rezerve de 8,5 miliarde de dolari. Cat de verosimil pare acum ca americanii sa fi lasat Lehman sa pice pentru a reseta puterea Rusiei printr-o “bomba petroliera”?

Niciun comentariu: