joi, 9 aprilie 2009

Cel mai bun moment pentru unirea cu Moldova


Acum este cel mai bun moment pentru ca Romania sa se uneasca cu Moldova. Un moment ca asta nu va mai aparea prea usor. Rusia e slabita si are spaimele ei fata de Occident. In primul rand, la conditiile UE (de inflatie, deficit, variatie a monedei nationale) este pentru noi, din moment ce alte state vestice, ca Marea Britanie sau Spania stau mult mai prost decat Romania si Moldova.  
Rusia nu mai are cui sa vanda petrol si gaz pentru ca a scazut consumul. Apoi, ce reuseste inca sa mai vanda, da la un pret de nimic, petrolul e 50 de dolari, iar ei si-au calculat un buget cu 90 de dolari barilul. Deci nu pot sa-si finanteze fanteziile si depinde de bancile straine, multe dintr ele primind ajutoare de stat, ceea ce le face sa plece mai mult urechea... Apoi, Rusia si-a pierdut jumatate din rezerva de 500 de miliarde de dolari pentru a propti rubla, afectata de iesirea masiva a investitorilor, si prin planurile de salvare a oligarhilor.

Ca tot veni vorba de astia, foarte multi au inceput sa-si piarda in fata bancilor creditoare participatiile la gigantii pe care ii detin. Deripaska a pierdut actiunile la Magna International, unul din cei mai mari furnizori auto din lume. Altii au aceleasi probleme. Putin a spus ca pana acum companiile si bancile ruse au restructurat sau platit 174 de miliarde de dolari fata de datoriile totale de 500 de miliarde de dolari inregistrate in octombrie 2008. Candva, vor trebui platite si astea. In plus, deja se aglomereaza protestele impotriva masurilor economice luate de Putin.

Aproape 2500de oameni au protestat sambata trecuta la Moscova impotriva politicii economice. Alte proteste au avut loc in Siberia cand Putin a luat masura cresterii taxelor de import la masinile straine. Putin trebuie sa isi tina tara in loc. In plus, daca am face acum Unirea, Putin n-ar putea sub nicio forma sa trimita vreo armata ca in Georgia, asta- vara, pentru ca noi suntem si membri NATO si membri UE si in plus e vointa comuna a popoarelor. Precedentul unirii Germaniilor ne ajuta. Medvedev a spus pe fata ca il sprijina pe Voronin. Dar oare rusii n-au auzit de dreptul de autodeterminare sa nu se amestece in treburile altui stat?

Niciun comentariu: