marți, 21 aprilie 2009

Stress- teste: 16 mari banci americane sunt insolvente



Un numar
de 16 din cele 19 banci supuse de autoritatile americane la teste de stress sunt insolvente, potrivit unei versiuni preliminare a rezultatelor, scurse pe internet.
Turner Radio Network a obtinut rezultatele si acestea arata dezastruos. Cand acestea s-au sfarsit, cei de la Trezorerie si Federal Reserve au inceput sa se certe daca sa faca sau nu publice rezultatele iar cearta continua in fiecare zi.

Stres- testele arata in halul urmator:
1- din cele mai mari 19 banci din SUA, 16 sunt tehnic insolvente. Calculul este realizat pe „scenariul cel mai rau” cu o scadere a economiei americane de 3,3% in 2009, acompaniata de un somaj de 8,9%, urmata de o crestere economica de 0,5% in economie in 2010 dar si de un somaj de 10,3%.
2- Din cele 16 banci care sunt insolvente, nici macar unu nu poate rezista unei disfunctionalitati in cash flow sau orice alta deteriorare a neplatii creditelor (fara viitoare injectii de capital de la Guvern)
3- Daca oricare doua din cele 16 banci insolvente intra in faliment, ele vor matura total fondurile de asigurare ramase in mana FDIC, corporatia guvernamentala care garanteaza depozitele americanilor.

4- Primele 5 cele mai mari banci americane sunt subcapitalizate atat de periculos incat exista dubii serioase asupra abilitatii lor de a continua ca afaceri.
5- Cinci mari banci americane au expuneri la credite si derivative mai mari decat capitalul lor, patru dintre ele in particular: JPMorgan Chase, Goldman Sachs, HSBC America, Bank of America si Citigroup avand in special, riscuri mari.

6- Expunerea totala a Bank of America la produse derivate este 179% din capitalul de risc al bancii; Citibank are 278%, JPMorgan la 382%, HSBC America e la 550%. Si devine tot mai rau: Goldman Sachs, fosta banca de investitii convertita in holdin bancar (obisnuita deci cu datorii mari din imprumuturi- nr) raporteaza acum ca o banca si prezinta o expunere alarmanta de 1.056%, sau mai mult de 10 ori decat capitalul sau. HSBC NU este in cele 19 banci supuse stres-testelor, dar este mentionata in raport din cauza riscului si expunerilor pe derivative.

7- Nu numai ca exista serioase intrebari daca sau nu JP Morgan, Goldman Sachs, Wells Fargo, Sun Trust Bank, HSBC Bank USA pot sa isi continue afacerile, dar mai mult de 1.800 de banci regionale sau mici institutii sunt in pericol de faliment in ciuda salvarilor repetate cu bani publici.
Criza datoriilor este mult mai mare decat a raportat guvernul SUA. „Lista problemelor” la FDIC, ce include bancile cu probleme, arata 252 de institutii cu active totale de 159 de miliarde de dolari. 1.16 banci, banci de economii si institutii financiare de tot felul sunt in pericol, avand un total de 4,670 trilioane de dolari, comparativ cu 1.568 institutii cu active totale de 2,32 trilioane de dolari in trimestrul trecut.

In termeni simpli, intregul sistem bancar american este in complet si total colaps. Pentru cine nu crede, bucati din acest raport au fost obtinute si de alte institutii media. In 6 aprilie, Reuters a prezentat procentele de risc-capital mentionate pentu banci. Dupa care, in Wall Street Journal s-a precizat ca activitatea de creditare a scazut cu 23% de cand guvernul a inceput programul TARP, prin care s-au dat 700 de miliarde de dolari, punandu-i pe multi membri ai Congresului sa se intrebe unde s-au dus banii. Aparent s-au dus in proptirea cu mormane de bani a bancilor falimentare in loc sa ajunga la public.

Trezoreria a spus ieri ca nu detine rezultatele stress-testelor, mintind in fata in privinta raportului. Insa, Bloomberg preciza in 10 aprilie ca Federal Reserve a spus Goldman Sachs si altor banci sa isi tina gura in privinta rezultatelor stress-testelor, care daca ar fi facute publice le va dauna abilitatii lor de a se adaposti de furtuna financiare, potrivit unor surse.
Fed a vrut sa se asigure ca raportul nu se scurge in timpul conferintelor de prezentare a rezultatelor financiare, din aceasta luna. Ceea ce ar fi pus presiune pe actiunile cotate la burse ale banci si ar fi stricat planul autoritatilor de a prezenta rezultatele la finele acestei luni. Deci cum poti sa primesti ordin sa nu dai ceva ce nu ai?

Niciun comentariu: