marți, 3 februarie 2009

Varul lui Bush ia caimacul de pe mormantul Lehman Brothers





CHILIPIR
- George Walker, un var de-al fostului presedinte american George Bush Jr, este unul dintre principalii profitori ai falimentului Lehman Brothers dupa ce a cumparat la pret de chilipir principalul activ al bancii lasate sa moara de administratia republicana.

Autoritatile americane au respins de trei ori ajutorul desi Richard Fuld, boss-ul Lehman avertizase ca picajul ar aduce un „armaghedon financiar”. Si totusi autoritatile au lasat inevitabilul sa se produca.
In data de 4 decembrie grupul format din George Walker si restul de manageri de la compania Neuberger Berman Management, cea mai valoroasa din portofoliul Lehman a fost declarat castigator pentru a cumpara toate afacerile de management de active de la Lehman, inclusiv ... Neuberger Berman pentru 1 miliard de dolari, potrivit Bloomberg. Si totusi suma pentru care activele au fost adjudecate este mult sub evaluarea de 7 miliarde de dolari facuta in luna august de analistii Sanford & Bernstein.

Schema este simpla: administratia Bush jr n-a salvat Lehman, iar managerii Neuberger impreuna cu varul Walker, care se intampla sa fie chiar director in cadrul Lehman, au cumparat cel mai valoros activ al bancii de investitii falimentare.
Oferta a fost preferata in fata celei de 2,15 miliarde de dolari propusa recent de companiile de investitii Bain Capital LLC and Hellman & Friedman LLC. Ba mai mult, tranzactia nu s-a efectuat nici macar pe bani, managerii urmand sa plateasca 813,8 milioane de dolari in actiuni preferentiale plus actiuni comune.

Tertipuri administrative
Fuld a pus unitatea de manangement a activelor la vanzare inca din luna august intr-un efort disperat de a face rost de bani pentru a evita falimentul. La acel moment mai multe companii gigant de investitii in companii nelistate, precum Blackstone Group LP si KKR & Co LP au pus ochii pe Neuberger Berman dar niciuna nu a inaintat vreo oferta, sperand la o achizitie mult mai ieftina dupa faliment. De asemenea, Carlyle Group a dorit sa faca o oferta impreuna cu Jeffrey Lane, fost director executiv al Neuberger dupa ce propunerea facuta de Bain si Hellman a fost aprobata. Totusi Carlyle si Lane au decis sa nu faca pasul decisiv inainte de termenul limita de 1 decembrie, care a fost extins de doua ori. Bain si Hellman au avut afacerea in mana dar si dreptul de a nu semna afacerea daca indicele S&P ar fi avut o medie de inchidere sub 902 puncte timp de 10 zile inainte ca afacerea sa fie parafata. Iar Indicele S&P a inchis la 816,2 pe 1 decembrie.

Varul varului sau...
Jim Fogarty, actualul director executiv al Lehman si administrator impreuna cu lichidatorul Alvarez& Marshal a acordat, insa unitatea catre varul presedintelui Bush jr.
Pe langa Neuberger, grupul de manageri va mai prelua si alte active de management. Toate aceste companii se vor unifica sub numele Neuberger Berman Investment, iar consortiul de directori va detine 51% din companie, in vreme ce restul de 49% din actiuni vor ajunge la falimentara Lehman. Fogarty a precizat ca pachetul minoritar va fi redistribuit catre creditorii bancii de investitii. „Valorile in general (ale actiunilor- nr) sunt la un nivel minim in toata lumea. Am ales (aceasta oferta- nr) drept raspunsul preferat pentru ca noi credem ca va valora foarte multi bani in timp” a spus Fogarty.

Lehman a cumparat Neuberger Berman in 2003 pentru 3,2 miliarde de dolari pentru a-si extinde afacerile din domeniu pe care apoi le-a integrat intr-o singura divizie. Pana acum Lehman si-a vandut operatiunile din America de Nord catre englezii de la Barclays iar pe cele din Asia, Orientul Mijlociu si Europa catre japonezii de la Nomura. Vanzarea diviziei de investitii trebuie insa aprobata la tribunal de judecatorul James Peck. |nfatisarea este programata pentru 22 decembrie.

Ce a cumparat Walker
George Walker, varul de 39 de ani al presedintelui Bush va fi directorul executiv al noii companii. El ar fi fost director si in cazul in care consortiul dintre Bainsi Hellman ar fi castigat licitatia. Walker a pus mana pe o companie care aveasub adminstrare active de 160 de miliarde de dolari la 30 noiembrie si care include Neuberger Berman, divizia de management al banilor care isi trage radacinile in 1939. De asemenea, include fostul grup al Lehman de investitii in fonduri, ca si unitatea de managementul activelor, inclusiv cele cu venit fix (financiare indeobste) precum si cele care investesc in marfuri (petrol, metale, cereale, materii prime). Rezolutia ar putea da confort clientilor Neuberger, ai caror bani sau active sunt administrate de companie.

Chestionat de Congresul american in data de 7 octombrie de ce Guvernul american a salvat alte institutii financiare aflate in situatii dezastruoase iar pe Lehman nu, directorul general Richard Fuld a spus: „Pana in ziua in care ma vor pune in pamant ma voi intreba. Nu stiu de ce noi am fost singurii (lasati sa falimentam- nr)”.

Niciun comentariu: