duminică, 15 februarie 2009
Bolivia coteste energetic spre Rusia
Rusia cucereste America de Sud pas cu pas. Profitand de faptul ca majoritatea liderilor sud-americani sunt socialisti cu retorica anti-americana, Rusia a sarit direct in barca lor.
In Venezuela deja au semnat o groaza de contracte energetice. In cursul vizitei de la Moscova de acum cateva luni, Chavez a aruncat cu petrol si gaz in stanga si dreapta. Mai intai, PDVSA, gigantul de stat venezuelean, a semnat un acord de cooperare cu TNK-BP pentru explorarea zacamantului Ayacucho-2 din delta Orinoco. Gazprom a semnat o afacere pentru Ayacucho-3. Lukoil a prins din prajitura cu aceeasi PDVSA un memorandum pentru explorarea Junin-3, tot din statul latin.
Cand vicepremierul Igor Sechin fost la Caracas, Gazprom si-a asumat investitii de 850 de milioane de dolari in statul sud-american. Tot atunci, un consortiu format din Rosneft, Lukoil, Gazprom Neft, Surgutneftegaz sid TNK-BP au spus ca vor sa realizeze o rafinarie de 6,5 miliarde de dolari pentru procesarea petrolului venezuelean. In septembrie, Venezuela a mai anuntat si un plan de 19,6 miliarde de dolari de a construi 3 terminale de gaze naturale lichefiate (LNG) unde ultimul e realizat cu Gazprom.
In iunie 2006, Chavez a invitat Gazprom sa participe la construirea conductei Venezuela – Argentina. Nici in Argentina americanii nu sunt prea iubiti, dupa ce FMI-ul si Banca Mondiala au falimentat acum cativa ani economia argentiniana.
Cuba, o data cu vizita presedintelui Raul Castro in Rusia, alt acord energetic s-a semnat. Cubapetroleo, companie de stat a semnat un memorandum cu un consortiu rus format din Gazprom, Rosneft, TNK-BP, Surgutneftgaz si Lukoil. Acelasi ca si in Venezuela. Miza contractului semnat de vicepremierul Igor Sechin si presedintele cubanez al Consiliului de Ministri Ricardo Cabrisas: campurile petroliere cubaneze din Golful Mexic, exact in poarta americanilor. Cubapetroleo a anuntat in octombrie ca tara are vreo 20 de miliarde de barili in campuri marine. Deocamdata Cuba produce zilnic 60.000 de barili pe zi.
Oare se poate mai mult? Normal ca da. Oare se poate ca urmatoarea tinta sa nu fie bogata in petrol? Normal ca nu. O sursa din Kremlin a declarat pentru Ria Novosti ca in cursul vizitei presedintelui bolivian Evo Morales la Mosova, din zilele de 15-16 februarie, se vor semna contracte energetice. Gazprom si francezii de la Total, companie cu mai multe contracte rusesti, au semnat in septembrie 2008 pentru explorarea si productia comuna de gaze naturale in ... Bolivia. Expertii estimeaza investitia la 4,5 miliarde de dolari. In termeni de rezerve, Bolivia este a doua din America de Sud dupa Venezuela pentru gaze naturale. Morales spera ca productia in joint (venture, bineinteles!) sa atinga 1,34 miliarde de metri cubi. Depozitele de gaz sunt concentrate majoritar in 4 mari depozite din sud-estul tarii, la Margarita, San Alberto, Sabalo si Itau. In 2006, Morales a nationalizat industria de petrol si gaz, ca si Chavez in Venezuela. Desigur, Morales a spus deja ca se reorienteaza catre Rusia pentru a fi ajutata in lupta contra traficului de droguri pentru ca americanii nu mai baga bani. Legea boliviana cere eradicarea a 5.000 de hectare de coca anual, iar pana acum Morales spune ca autoritatile americane n-au ars nici macar o planta in tara sa in acest an, comparativ cu cele 600 de hectare pe care le-a ars el in aceeasi perioada a anului 2008. Pentru aceasta, intai de toate va cumpara niste elicoptere si avioane rusesti.
Morales l-a expulzat si el pe ambasadorul SUA pe motiv de conspiratie impotriva guvernului in septembrie 2008 iar in noiembrie a suspendat operatiunile Drugs Enforcement Administration (DEA), organismul de lupta antidrog pentru spionaj. Desigur, nici americanii nu sunt mielusei si ajuta pe rebelii din sud-estul tarii, exact zona cu petrol si gaze, in tentativa lor de a capata independenta fata de La Paz.
Marti, presedintele bolivian se vede cu Sarkozy, si el bun partener al Rusiei. Pe masa se va afla problema investitiilor franceze in litiu, care abunda in tara andina. Si culmea, francezii de la Bollore, deja si-au aratat interesul pentru exploarea litiului la Salar de Uyuni, un desert sarat de 12.000 de kilometri patrati aflat tot in sudestul Boliviei si care este casa a o treime din rezervele mondiale de litiu. O nimica toata....
Etichete:
avioane,
Bolivia,
droguri,
elicoptere,
Evo Morales,
Gazprom,
Russia
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu