miercuri, 25 februarie 2009

Rusia sare la gatul Nabucco



... cu ajutorul Turciei. Profitand de faptul ca in 2008, Rusia a depasit Germaniei si a devenit primul partener economic al Turciei, Moscova curteaza Ankara pentru a ingropa si mai mult construirea gazoductului Nabucco.

Ria Novosti spune ca anul trecut raporturile comerciale dintre Rusia si Turcia au ajuns la 34 de miliarde de dolari, de 8 ori mai mult fata de 2002. Trocul este simplu. Turcia in sine este o tara in curs de dezvoltare si cu mari nevoi. Cum fara ea nu se poate realiza gazoductul de 3.000 de kilometri ce trebuie sa duca gazul caspic la Baumgartden in Austria, autoritatile turce au inceput sa joace tare. Nabucco trebuie sa transporte anual 31 de miliarde de metri cubi de gaz. Turcia cere pentru ea 15% din aceasta capacitate.

Motiv pentru care Jose Barroso, presedintele Comisiei Europene a racnit ca vrea ca aderarea Turciei la Uniunea Europeana sa fie rupta de problemele energetice. Motiv foarte bun pentru premierul rus Putin sa declare Turcia drept o prioritate pentru politica sa externa si sa-i faca o oferta pe care nu o poate refuza. Nevoia de electricitate a Turciei a crescut anul trecut cel mai mult din lume dupa China. Jumatate din termocentralele Turciei ard gaz metan, care este importat in procent de 95%.

Rusia va construi si va opera o centrala nucleara de 20 de miliarde de dolari iar Sergei Shmatko, ministrul Energiei a spus ca Turcia revizuieste si un contract de furnizare de energie pe 15 ani, valorand vreo 60 de miliarde de dolari. Compania rusa de stat Atomstroyexport va construi centrala iar compania de utilitati OAO Inter RAO UES o va opera. Cel mai mare producator turc de carbune, Park Teknik AS este si el partener la realizarea centralei nucleare. Turcii au speculat si dorinta puternica a Rusiei de a pune piedici Nabucco asa ca a cerut pret fix la fiecare kWh pe care centrala il va produce. Rusii oferisera initial 21,16 centi pe fiecare kWh, acum au scazut la 15 centi. Pe romaneste inseamna 5.100 de lei vechi. Centrala va fi construita in 10-12 ani si va avea 4 reactoare de 1.200 MW.

Niciun comentariu: