duminică, 15 februarie 2009

Ecuadorul trimite Repsol in mainile Lukoil





Primele confiscari de criza si-au facut aparitia dupa ce presedintele Ecuadorului, Rafael Correa, a anuntat ca autoritatile din tara sa va confisca active ale grupului spaniol Repsol si companiei franceze Perenco.

Motivul este ca acestea datoreaza statului mai multe sute de milioane de dolari, sub forma unor impozite, zice Reuters. „Întrucat nu si-au platit impozitele, am ordonat masuri coercitive împotriva Repsol si Perenco. Suntem tratati ca o colonie”, a declarat in spiritul lui Chavez Rafael Correa.
Potrivit legislatiei, statul ecuadorian are dreptul sa confiste, temporar, active, si sa blocheze conturi bancare, pentru a obliga companiile sa îsi plateasca datoriile.
Cele doua companii nu au fost înca notificate oficial si au timp sa achite datoriile, pana cand guvernul va pune în practica masurile. Repsol si Perenco detin în regiune instalatii precum platformele petroliere si folosesc în comun un oleoduct privat.

Partea cea mai interesanta e ca Ecuadorul, care e si membru OPEC, a amenintat foarte des companiile straine pentru a pune presiune pe ele, astfel incat sa semneze contracte mai bune. Guvernul a precizat ca Repsol datoreaza vreo 500 de milioane de dolari in taxe.
Repsol opereaza trei campuri petroliere in jungla Amazonului, cu o capacitate totala de 65.000 de barili pe zi. Perenco produce si ea 30.000 de barili pe zi. Saptamana trecuta, Correa, care e un socialist convins dar care are alegeri prezidentiale in 26 aprilie, a expulzat un diplomat american pentru interventia in afacerile Politiei. Repsol si alte companii dadusera deja in judecata Ecuadorul, spunand ca statul le-a violat contractele prin luarea oricarui venit peste un anumit nivel de benchmark pentru fiecare baril extras. Companiile zic ca aceasta taxare a facut ca afacerile lor in Ecuador sa fie neprofitabile.

Miscarea ajuta Ecuadorul, care are mari probleme cu plata datoriei externe. Ecuadorul trebuie sa plateasca 134 de milioane de dolari in aceste zile drept dobanda pentru notele de 2,69 miliarde de dolari, purtatoare a unei dobanzi de 10% cu maturitate in 2030. Daca tara nu va face plata, ar fi a doua oara in 3 luni cand tara intra in default. Nu mai departe de decembrie, Correa a sarit plata a 30,6 milioane de dolari pentru obligatiunile cu maturitate in 2012 si purtatoare a unei dobanzi de 12%.

In acelasi timp, mutarea ajuta enorm Lukoil, companie rusa din stat prieten al lui Correa, care a vazut ca Repsol este stransa cu usa si vrea sa cumpere cat mai mult din compania spaniola. Gigantul rus Lukoil voia inca din noiembrie 2008 sa ia 30% din compania Repsol, pentru circa 10,7 miliarde de euro. Problema e simpla, sectorul constructiilor din Spania e in plina recesiune. In aceste conditii, constructorul spaniol Sacyr Vallehermoso, actionar la Repsol, este gata sa vanda portia sa de actiuni ca sa isi rezolve finantele. Desigur, la acea data, Lukoil a inaintat oferta numai dupa ce Gazprom Neft, bratul petrolier al gigantului rus a declarat ca nu e interesat de tranzactie. Premierul spaniol Zapatero a spus atunci ca Repsol va ramane companie spaniola, un fel de refuz pentru tentativa Lukoil. Acum presa anunta ca si chinezii de la Sinopec au adulmecat prada si au inaintat o oferta. De data asta e vorba de 20% din titluri pe care Lukoil se bate cu Sinopec.

Desigur, cum ecuadorienii sunt cea mai numeroasa minoritate in Spania, e de asteptat ca Zapatero sa ia niste represalii, cum ar fi ingreunarea sosirilor sau repatrieri sau a trimiterilor de bani.


Niciun comentariu: