joi, 19 februarie 2009

Bancile se milogesc la Guvern sa faca un profit pe spinarea leului




Nesimtirea e la ea acasa in sistemul bancar. Si bineinteles nici la noi nu se poate altfel. Dupa ce ieri, Guvernatorul BNR Mugur Isarescu le-a taiat macaroana si a spus ca e destula lichiditate in piata, acum au venit cu o alta ideea de a aduce lichiditate.

Isarescu tocmai a spus ca e impotriva celor care spun ca nu e destula lichiditate in piata, adica a bancherilor care spun ca ar trebui ca BNR sa reduca rata rezervelor minime obligatorii. Singura problema e ca ultima data cand a facut asta, Isarescu a dat drumul in piata la 2 miliarde de lei, bani care nu au fost creditati de catre banci mai departe in economie. Chiar si Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor spunea recent ca bancile daca ar avea mult mai multi bani tot nu ar da credite. Dar care sa fie resortul? România ar fi „de dorit” sa apeleze la un pachet de finantare de 20 de miliarde de euro, similar celui din Ungaria, având in vedere ca necesarul de finantare al economiei pentru acest an este inca incert, considera analistii ING Bank. „Pozitia autoritatilor este din ce in ce mai inclinata catre un acord FMI - UE. Având in vedere incertitudinile legate de nevoile de finantare, credem ca ar fi de dorit un pachet similar celui din Ungaria, de 20 de miliarde de euro. O decizie pentru a accepta supravegherea FMI are implicatii pozitive pentru economia româneasca atât pe termen scurt, cât si lung”, se arata intr-un raport al analistilor de la ING BAnk România.

Oare ce s-a intamplat cu Ungaria de la acordul cu FMI? Pai forintul s-a prabusit, ceea ce acum capata total sens, pentru ca Isarescu nu vrea sa dea bancilor munitie sa traga in leu, in economie. Putem lua ca exemplu chiar si Ucraina, care a primit 16,5 miliarde de euro de la FMI. Sigur, FMI a dat acei bani cu conditia ca rezervele bancii centrale ucrainiene sa nu varieze cu mai mult de o cota anume stabilita. Mai pe sleau, sa nu foloseasca banii pentru a ocroti moneda nationala. Ce s-a intamplat intre timp? Gryvna s-a prabusit.

Pe acelasi calapod noi nu dorim acord cu Fondul Monetar International. Ca sa lasam munitie si libertate de miscare lui Isarescu sa apere pielea de pe noi cu rezervele de 26 de miliarde de euro ale BNR.
Asa ca nu, multumim, bancherii sa se duca cu specula in alta parte! Mai ales aia de la Morgan Stanley si Goldman Sachs ce voiau sa ne nenoroceasca si in octombrie cu ajutorul Unicredit, ING si RBS.

Niciun comentariu: