vineri, 12 iunie 2009

UBS redefineste semnificatia de „100% protejat”




Daca tu
imi imprumuti mie 100 de lei si eu scot un document legal in care scrie mare si gros ca imprumutul are o „protectie garantata 100% a principalului” daca imi lasi banii 15 ani, te-ai simti destul de sigur ca in 2024 ai primi banii inapoi, nu?

Chestii de genul au vandut bancile si bancile de investitii in anii trecuti. In 2008, Citigroup a vandut note in valoare de 211 milioane de dolari cu promisiunea ca sunt „protejate” zice Bloomberg aici.
Falimentara Lehman a vandut si ea acelasi lucru. Cum afacerea merge, „banca bogatilor” UBS a vandut si ea. Numai ca inovatia a fost ca a vandut note emise de Lehman. Bineinteles cu promisiunea de protextie 100%, mai spune Bloomberg in alta parte. Investitia era legatade un index al monedelor din Asia. Daca indexul cadea, UBS proteja banii. Bancile de investitii au vandut produse structurate de genul acestor note de 50 de miliarde de dolari in 2005, 70 de miliarde de dolari in 2006 si 120 de miliarde de dolari in 2007. Cam jumatate au fost cumparate de oameni simpli.

Acum New Hampshire Bureau of Securities Regulation (Biroul de Valori Mobiliare al statului New Hampshire) a inceput un proces catre UBS spunand ca a recomandat investitii riscante fara a preciza riscul. Oricum, investitorii deja trecusera tone de plangeri la Financial Industry Regulatory Authority (Autoritatea de Reglementare a Industriei Financiare) , plangandu-se ca au fost pacaliti de brokerii UBS.
Intre timp, Lehman a luat apa la bord si s-a scufundat. Un client a facut o plangere ca a investit 165.000 de dolari in aceste produse care performau precum actiunile, dar erau protejate la pierderi „100%”. Acum, norocosii investitori isi pot recupera doar 9 centi la fiecare dolar investit, atat cat se tranzactioneaza instrumentele Lehman de asigurare la pierderi. Acum oamenii lasati cu ochii in soare se chinuie isi recupereze 8 miliarde de dolari din notele "sigure" vandute de Lehman.

In raspunsul dat doamnei petent, UBS spune ca ar fi trebuit sa fie clarvazatoare pentru a anticipa falimentul Lehman. UBS mai are si tupeul sa spuna ca daca nu belesti ochii!... stiti expresia. Pe scurt, spune ca in „pre-prospect” a spus clar ca notele erau nesecurizate.
Ascultati aici ce spune: „Inceputul pe prima pagina a pre-prospectului pentru investitiile initale ale petentului descrie, cu bold si caractere de 14 ca „notele Lehman Brothers Holdings sunt legate de un index global”. Pagina mai spune ca „notele nu sunt depozite ale Lehman si nu sunt asigurate de FDIC (Corporatia Americana de Stat de Asigura Depozitele Bancare)”.

Acuma, ce sa creada omul simplu investitor? Afacereza din 2 fraze sau faptul ca peste tot scria ca sunt 100% protejate. Mai ales ca pa prima pagina de 4 ori scria asta?
Daca e asa, am si eu ceva produse financiare de vandut cu 100% protectie la Bancorex, Banca Internationala a Religiilor, FNI, Caritas ? Se baga cineva?

Niciun comentariu: