joi, 11 iunie 2009

Ce vraji(eli) a facut Franklin Templeton, administratorul de la Fondul Proprietatea




Ca orice
institutie financiara care se respecta, Franklin Templeton, proaspat uns drept administrator peste cele 3 miliarde de euro ale Fondului Proprietatea, are la activ o gramada de scandaluri, procese si conflicte de interese.

De exemplu, in 2004, intr-un amplu scandal legat de industria fondurilor mutuale din SUA, procurorul general al statului California a lansat o investigatie de frauda printre marile nume din State. Inclusiv Franklin Templeton, o unitate a Franklin Resources. Acuzatiile: niste mizilicuri cum ar fi fraudarea investitorilor prin necomunicarea catre acestia ca Franklin platise brokerii pentru a recomanda clientilor sa investeasca in fondurile sale.
Franklin a scos 18 milioane de dolari.

Intr-un caz separat, dar tot din 2004, Franklin a admis ca a pus 3 angajati pe liber pentru operatiuni de timing cu piata, zic Los Angeles Times si Associated Press. Nu ca n-ar fi vizibil conflictul de interese. Astfel, in Massachusetts, secretarul de stat William Galvin a dat in judecata tot in 2005 compania pentru a permis unui bogatan din Las Vegas sa cumpere si vanda des unitati de fond la fondurile mutuale administrate de Franklin Templeton in schimbul bagarii a 10 milioane de dolari intr-un fond speculativ al Franklin. Pe romaneste mita.

La acel moment scandalul a fost asa de mare incat California Public Employees Retirement System, cel mai mare fond de pensii din SUA a vrut sa isi mute banii de la Franklin. Care manageria 780 de milioane de dolari pentru CalPERS. Industria fondurilor a fost asa de zguiduita in acel an, ca investitorii au retras 54 de miliarde de dolari din Putnam, un sfert din activele manageriate. Daniel Calugar a bagat rapid si scos rapid 45 de milioane de dolari desi prospectele fondului interziceau acest fapt. Intr-un alt proces, tot de atunci, Franklin Templeton a acceptat sa dea alte 50 de milioane de dolari tot in aceeasi linie, dupa ce a aprobat la vreo 30 de insi sa faca acelasi lucru, zice Oakland Tribune.
Ulterior proprii clienti ce investeau in fondurile mutuale administrate de Franklin Templeton au dat in judecata compania.

Fraudele de „market timing” se refera la situatiile cand investitorii profita de avantajul inchiderii pietelor de capital externe si de folosirea stirilor noi pentru a cumpara actiuni inainte de a creste. Market timing-ul nu este ilegal dar este interzis in cadrul fondurilor mutuale deoarece speculatorii-timeri iau profitul de la investitorii pe termen lung.
Ulterior, dupa ce Franklin s-a inteles sa compenseze investitorii ca sa renunte la proces, statul Massachusetts i-a dat in judecata pentru ca nu si-au recunoscut vina...

La „performante”, Franklin Templeton a fost a doua companie din ale carui fonduri mutuale investitorii au retras cei mai multi bani in 2008, zice Bloomberg. Pe primul loc s-a situat Fidelity, cu retrageri de 40 de miliarde de dolari, urmat de Franklin cu 21,5 miliarde de dolari si Legg Mason cu 21 miliarde.
In fapt, Franklin a avut atat de bine grija de activele investitorilor incat in anul fiscal ce s-a terminat pe 31 martie activele sale scazusera cu 34%, pana la 391 miliarde de dolari. Declaratia lui Michael Kim, analist la Sandler O’Neil din New York, este revelatoare: „Frankin pierde active mai rapid decat competitorii sai , cum ar fi T. Rowe Proce Group”.

Niciun comentariu: