vineri, 19 iunie 2009

Gheata polara se topeste mai rapid decat estima ONU acum 2 ani




Banchizele polar se topesc mai rapid iar nivelul ocaenului creste mai puternic decat Organizatia Natiunilor Unite preciza acum doi ani, potrivit unui studiu realizat de 10 universitati si citat de Bloomberg.

Nivelurile globale ale marii vor creste cu un metru pana in 2010, cu 69% mai mult fata de cea mai neagra predictie facuta in raportul ONU din 2007. Noile descoperiri mai arata ca gheata din Groenlanda se subtiaza cu 179 miliarde de tone pe an.
Nivelul oceanelor creste cu 3,1 milimetri pe an din 2000 incoace, dar ritmul de urcare va creste. De asemenea, temperatura apei oceanelor creste cu 50% mai rapid decat predictia, ceea ce face sa se absoarba mai multa caldura in adancuri.

Suntem condamnati
„Trebuie sa actionam imediat si puternic”, spune Hans Joachim Schellnhuber, director la Institutul pentru Studiul Impactului Climei din Potsdam. 
Peste 6 luni, negociatorii a 192 de natiuni se vor intalni la Copenhaga pentru a ajunge la un consens in privinta luptei contra incalzirii globale. Un studiu al lui Nicholas Stern, economistul sef al guvernului britanic arata ca se poate evita cel mai grav impact prin costul a doar 1% din produsul intern brut, in vreme ce ne-facutul ar putea duce la pagube de 20% din PIB-ul lumii. Pana in 2050, cand populatia globala va fi de 9 miliarde de rataciti pe planeta asta, emisiile de gaze pe cap de vita furajata trebuie sa scada pana la 2 tone pe an, in vreme ce actualmente acestea se afla la 20 de tone pe ins.

Un comentariu:

Ana spunea...

Este cea mai grava problema a omenirii in momentul de fata, insa din pacate neglijata si prost tratata atat de ONG-uri, cat si de guverne. Datele pe care le-ai prezentat sunt groaznice...