miercuri, 10 iunie 2009

Culisele rapirii fiului vicepresedintelui de la Rosneft
Se ia un junior
: Mikhail Stavsky jr. Se ia de pe strada. Juniorul este fiul lui Mikhail Stavksy cel mare. Stavksy este vicepresedinte al Rosneft, gigantul rus de stat in domeniul petrolului. Stavksy jr are, conform presei ruse, cand 17, cand 18, cand 19 ani si a fost saltat direct de pe strada in lumina zilei.

Ziarul Novaya Gazeta zicea recent ca rapirea s-a intamplat la miezul zilei de 13 aprilie iar adolescentul a fost luat pe sus chiar in fata Institutului Rus de Petrol [i Gaz. Niste surse din Comitetul de Investigatie spun ca rapitorii l-au fortat pe junior sa urce intr-un BMW negru si au disparut imediat.

Si totusi, cine ar fi indraznit sa rapeasca o ruda a unui oficial asa inalt dintr-o companie unde chiar vicepremierul Igor Sechin este presedinte al consiliului de administratie?
Presa rusa spune ca rapirile de rude sunt in mod frecvent asociate cu dispute de afaceri.
Intamplator, Rosneft planuieste la intalnirea sa anuala a actionarilor din 19 iunie sa renunte la o prevedere anterioara care cerea ca presedintii companiei sa aiba cel putin 10 ani de experienta in domeniul petrolier rus. Miscarea ar putea pava drumul spre a putea fi dat afara Sergei Bogdanchikov, care a lucrat pentru companie din 1993 si inlocuirea lui cu un executiv ce sa nu fie din zona petrolului, un oficial al Guvernului sau chiar un strain.

Stavsky a fost numit vice la Rosneft in 2005. Inainte de asta a fost vice la Sibneft, compania de petrol a miliardarului Roman Abramovich.

Numirea lui Sechin in 2004, pe atunci seful administratiei prezidentiale, la sefia CA Rosneft a adus vii speculatii in presa ca va incerca sa scoata afara aliatii lui Bogdanchikov din companie.
„Sa rapesti pe cineva din echipa vicepremierului Sechin? Inseamna ca organizatorul nu este nici macar un general siloviki. Tinteste mai sus. Nu-i este frica de nimeni si este sigur pe sine” a spus o sursa pentru Novaya Gazeta. Ziarul mai zice ca Stavsky ar fi primit o cerere de rascumparare de 50 de milioane de euro. Dar sora juniorului, Natalia zice ca nu exista asa ceva. O sursa din directoratul Politiei spune ca victimele rapirilor nu sunt oameni „obisnuiti” si ca rudele lor angajeaza firme private de securitate (a se citi racheti- nr) sau actioneaza prin firme de asigurari (a se citi ca dau banii).

Ziarul mai publica si o lista cu alte 8 cazuri de afaceristi sau rude ale acestora rapiti pentru rascumparare in ultimii ani, spunand ca unii inca nu au fost eliberati desi banii s-au platit. Totusi, ultima oara cand a fost rapit cineva asa inalt este anul 2002, cand Sergei Kukura, un executiv de la LUKoil a fost retinut pentru cateva zile.

Denis Shilin , un mafiot rus actualmente ascunzandu-se in Uruguay si cu legaturi cu serviciile secrete ar putea sa fi orngazniat multe dintre rapirile din Moscova. Shilin a fost retinut in 2005, dar eliberat in mod misterios in urmatoarea zi. Shilin ar fi protejat de oficiali siloviki, scrie ziarul citand surse din FSB. Andrei Aleshyn, fost ofiter de politie din fortele de lupta impotriva crimei organizate a fost acuzat recent de rapiri cu scopul obtinerii de recompense, scrie Kommersant.

Niciun comentariu: