duminică, 14 iunie 2009

Stresul ne albeste dar ne protejeaza de cancer




Firele albe de par
sunt semne de stres, expunere la chimicale, radiatii sau imbatranire. Totusi, parul grizonat vine cu un beneficiu major: protectia la cancer, spun cercetatorii japonezii citati de Bloomberg.

Radiatiile sau chimicalele albesc parul prematur pentru ca celulele stem din foliculii parului se maturizeaza si ei prea devreme. Ceea ce afecteaza abilitatea de a produce melanina noua, pigmentul care da culoare parului si pielii.

Celulele stem ale unui soarece iradiat au incetat sa se mai reproduca. Ceea ce ar putea fi o modalitate de a preveni reproducerea celulelor al caror ADN a fost afectat de toxine sa devina canceros, spune David Fisher, seful departamentului de dermatologie de la Massachusetts General Hospital, spital afiliat la Harvard Medical School.

Fisher spune ca este un mecanism de protectie si ca vestea buna e ca daca oamenii albesc, probabil se afla intr-o situatie mai buna decat sa nu aiba respectivele celule stem.
Descoperirile pun la incercare teoriile despre cum corpul incearca sa se protejeze cand sufera pagube de la radiatii sau alte toxine a spus autoarea studiului, Emi Nishimura, care a plecat acum la Kanazawa University in Japonia.

Oamenii sunt expusi constant la o serie de agenti toxici care pot afecta ADN-ul, de la chimicalele de acasa la cele industriale, radiatiile ultraviolete de la soare, razele X, radiatiile absorbite de corp in timpul zborurilor la altitudini inalte cu avioanele. Ceea ce inseamna ca imbatranirea prematura sau in general are legatura cu acumularea de ADN afectat. Ceea ce inseamna ca mediul nu e prea periculos.
Asa ca data viitoare cand vedeti oameni carunti pe strada aduceti-va aminte ca e din cauza poluarii si aruncati hartiile la cos!

Noroc cu criza asta care ieftineste aspirinele. Reuters arata ca se intesifica presiunile pe pretul medicamentelor, potrivit Bayer. Fenomenrul se intampla mai ales in regiunile unde pacientii trebuie sa isi plateasca singuri medicamentele si nu prin sisteme de sanatate. Piata, insa tot va creste cu 2-3% anul asta, pentru ca deh, poluarea de mai sus, saracia si suprapopularea planetei fac sa fie multi bolnavi...

Niciun comentariu: