miercuri, 17 iunie 2009

Deripaska se ia la cearta cu Putin din cauza crizei




Oleg Deripaska
, cel mai lovit oligarh rus de criza si fost detinator al unei averi de 40 de miliarde de dolari, l-a luat la suturi economice pe premierul Vladimir Putin.

Bloomberg transmite ca Deripaska a spus ca guvernul (aka Putin) ar trebui sa faca mai mult pentru a imbunatati economia daca vrea ca afacerile sa aiba succes. Mi exact, oficialii ar trebui sa ajute companiile (aka oligarhii) sa supravietuiasca din moment ce economia scade pentru prima oara intr-o decada. Productia industriala a scazut cu 17,1% in luna mai fata de luna mai a lui 2008. „Guvernul ar putea mai bine sa stimuleze cresterea iar noi vom conduce compania noastra” a fost auzit Deripaska spunand pentru televizunea AP.

Deripaska l-a criticat pe Putin in timpul unei vizite la GAZ, companie a lui Deripaska ce face vehicule comerciale usoare la fabrica din Nizhny Novgorod. „As vrea ca guvernul sa repare economia” a mai spus el. Putin, 56 de ani, l-a criticat deschis pe Deripaska, 41 de ani- casatorit cu fiica lui Eltin, avertizand ca statul ar putea sa nationalizeze intreprinderile unde investitorii privati au esuat. Presedintele Dmitry Medvedev, succesorul lui Putin a spus ca proprietarii care opresc productia din cauza scaderii vanzarilor ar trebui „educati” de guvernatorii locali si ajutati sa isi reorganizeze biznisul pentru a putea face profit.

„Faceti ca mii de oameni sa fie ostatecii ambitiilor voastre, a lipsei de profesionalism si posibil a lacomiei” le-a spus Putin lui Deripaska si altor oligarhi care detin fabrici in nord-vestul orasului Pikalyovo in 4 iunie. In Rusia muncitorii mai multor fabrici au organizat proteste in masa din cauza somajului tehnic, a lipsei de comenzi, a neplatii salariilor la timp. Toate acestea afecteaza credibilitatea lui Putin si erodeaza partidul Rusia Unita in sondaje, exact ceea ce se teme Putin. Este pentru prima oara cand un oligarh il critica deschis pe Putin, mai ales dupa ce premierul rus a alocat la finele lui 2008 50 de miliarde de dolari pentru salvarea oligarhilor cu probleme. Intre timp, Putin a schimbat macazul din cauza criticilor populare. Oligarhii l-au schimbat si ei. Inclusiv presedintele Medvedev a criticat modul in care Guvernul manuieste economia prin criza.

Ca atare, statul rus pune presiune pe oligarhi pentru a imparti povara sociala a somajului, aflat la cea mai inalta rata in 8 ani, cu mai mult de 600 de orase industriale ruse dependente de fabrica vreunei companii pentru caldura iar bugetele municipalitatilor dependente de acestea pentru venituri. Iar oamenii pentru locurile de munca. Un rus dintr-o suta este legat economic de imperiul economic al lui Deripaska.

GAZ va produce masini Opel intr-o afacere in care canadienii de la Magna (unde Deripaska a avut actiuni) si banca rusa de stat Sberbank au preluat producatorul german. German Gref, directorul Sberbank a spus la un forum de la Sankt Petersburg ca scaderea economica a incetinit rapid iar declin in viitor este putin probabil. In primul trimestru economia rusa a scazut cu 9,8%, mai mult decat estimarile oficiale si cel mi mult in ultimii 15 ani.

Deripaska este cel mai mare imprumutat privat din Rusia, companiile lui avand de renegociat datorii de 20 de miliarde de dolari, inclusiv catre Barclays si BNP Paribas. Rusal, cel mai mare producator mondial de aluminiu are termen pana la 28 iulie sa renegocieze 7,4 miliarde de dolari datorie. Banca de stat VEB a fost de acord sa extinda un imprumut de 4,5 miliarde de dolari acordat anul trecut. Vedomosti zice ca Deripaska ar putea avea dobanzi mai mici la imprumuturile bancare decat da ArcelorMittal la obligatiunile emise luna asta.

Niciun comentariu: