luni, 8 iunie 2009

Era reactoarelor cu thoriu a sosit




E timpul
sa ne gandim la thoriu ca un inlocuitor al uraniului. Inca din 1950, thoriul a jucat un rol secundar ca si combustibil nuclear, partial ca si o consecinta a mariajului dintre industriile civile si programele nucleare militare.

In ultima vreme, s-a observat, insa ca incepe sa se termine, scrie Wall Street Journal. Si daca toata lumea cam vrea sa indeplineasca tintele de mediu impuse de Comisia Europeana, sau sa lupte cu incalzirea globala cu energie nucleara, uraniul se va termina mai curand decat am astepta.

Romania mai face 2 reactoare la Cernavoda pana in 2014 si alte 4 la a doua centrala nucleara pana in 2020. Dar uraniul ne ajunge pentru 2 reactoare pana in 2017. Dupa care urmeaza sa importam. Acum se poarta discutii cu Iordania dar se doreste ca tara noastra sa ia in concesiune o mina de uraniu si prin alte state. Africa de Sud, Swaziland si Kazahstan sunt pline de uraniu. Programe nucleare au inceput si Slovacia, Ungaria, dar si Italia si Marea Britanie, state care se oprisera. Intre timp, Rosatom, holdingul rus de stat din domeniul atomic a iesit la cumparaturi in strainatate si achizitionat mai multe active in domeniu, printre care in Mongolia.

Alte companii au semnat contracte sa furnizeze uraniu chiar in SUA. Ceea ce a transmis un semnal foarte grav americanilor. Daca pana acum doar estul Europei era in ghiara rusa si intra incet-incet si vestul, inceperea dependentei de catre SUA fata de Rusia e un semnal foarte negativ. Ceea ce inseamna gasirea de noi surse. Publicatia aminteste ca thoriul este mult mai abundent decat uraniul si mai usor de extras. Nu are aceleasi probleme de deseuri ca si uraniul sau plutoniul. Dar e mai scump.

Senatorii americani Orrin Hatch si Harry Reid sunt mari sustinatori au thoriului si au promovat doua modificari ale legislatiei pentru a intra din nou in centrul programului nuclear american. Thoriul nu intra in fisiune ca uraniul dar trebuie sa fie amestecat cu uraniu sau plutoniu pentru a declansa reactiile. Cateva state, SUA, India, China, Olanda si Germania au reactoare experimentale pe thoriu dar nicio aplicare la scara mare nu s-a realizat.

Obama a decis sa se inchida depozitul de la muntele Yucca, ceea ce face ca problema depozitelor sa fie foarte importanta. Obama n-a fost timid in a-si lauda politica de independenta energetica iar rezervele masive de thoriu ar insemna scaderea importurilor din Rusia. Asta ca sa nu schimbam dependenta de Gazprom cu cea de Rosatom.

Niciun comentariu: