luni, 8 iunie 2009

Chistoace si pungile fac jumate din poluarea marilor





Resturile
de tigari si plasticul constituie aproape jumatate din gunoaiele care polueaza o parte a marilor lumii, fiind un mare pericol pentru pasarile marine si mamiferele de pe coaste sau ape, arata un studiu al United Nations Environment Program, citat de Bloomberg.

Circa 40% din resturile din Marea Mediterana sunt legate de fumat iar in Ecuador, prostioarele astea contabilizeaz` 50% din resturile din apropierea coastelor. Partea cea mai grava e ca aceste gunoaie sunt si cele mai multe si sunt si se pot preveni complet, zice Vikki Spruill, presedinte la Ocean Conservacy, un grup ce militeaza pentru apararea mediului.

Impactul este nimicitor: animale salbatice moarte, sufocarea ecosistemelor, plaje care arata oribil si descurajarea turismului.
Resturile marine omoara anual 1 milion de pasari de apa si 100.000 de manifere, potrivit
U.S. National Oceanic and Atmospheric Association. Regiunile din estul Asiei sunt cele mai poluate, in frunte cu China, cu populatia sa de 1,3 miliarde de omuleti galbeni, din care 60% fumeaza, conform datelor ONU.

Si mai periculoase pentru viata salbatica sunt pungile de plastic care se sparg eventual in bucati mici, care apoi sunt mancate de vietati, otravind lantul trofic. In Marea Nordului, intre Marea Britanie si Norvegia, 95% din fulmari, o pasare asemanatoare pescarusilor au plastic in stomac, spune UNEP. Planeta produce anual 225 milioane de tone de plastic, iar pungile din acest material ar trebui interzise, spune Achim Steiner, care e director la UNEP. Asta pentru ca exista alternative.

Niciun comentariu: