vineri, 24 aprilie 2009

Guvernul SUA a saracit actionarii Bank of America cu miliarde de dolari pentru a salva sistemul bancar



In tara drepturilor
omului si a respectului fata de lege (asa se zice) pungasia de stat este permisa. Henry Paulson, fost secretar de stat al Trezoreriei americane si Ben Bernanke, seful Federal Reserve l-au amenintat pe Kenneth Lewis, seful Bank of America cu destituirea daca nu ar fi cumparat Merrill Lynch. Ba mai mult, i-a interzis sa prezinte actionarilor pierderile Merrill pentru a evita ca acestia sa respinga preluarea in AGA.

Intr-o depozitie dezvaluita de Andrew Cuomo, procurorul general al statului New York, Lewis face toate aceste declaratii. Explicatiile arata ca preluarea a avut loc in septembrie, in timpul colapsului sistemului financiar din Statele Unite. Actionarii bancii au aprobat tranzactia pe 5 decembrie, dar Lewis a explicat ca la o saptamâna dupa aceasta a aflat despre deteriorarea finantelor Merrill, in timp ce pierderile trimestriale au urcat de la 9 miliarde dolari la 12 miliarde dolari in sase zile. Per total, Merrill a raportat pierderi de 27 de miliarde de dolari. Scrisoarea lui Cuomo se bazeaza pe declaratiile lui Lewis facute in cadrul investigatiei asupra bonusurilor de 3,6 miliarde de dolari platite de Merrill exact inainte de fuziunea cu Bank of America.

Imediat dupa anuntarea pierderilor generate de Merrill, actiunile Bank of America au scazut vertiginos, generand pierderi de miliarde de dolari actionarilor. Titlurile se tranzactionau in februarie cu doar 2,53 de dolari bucata, iar acum sunt la 8,90 dolari. Titlurile au scazut 76% anul trecut. Scrisoarea vine in contextul in care se apropie AGA la Bank of America. Wall Street Journal anunta recent ca mai multi actionari ai BofA au dt in judecata institutia pentru ascunderea datelor.

marți, 21 aprilie 2009

Stress- teste: 16 mari banci americane sunt insolvente



Un numar
de 16 din cele 19 banci supuse de autoritatile americane la teste de stress sunt insolvente, potrivit unei versiuni preliminare a rezultatelor, scurse pe internet.
Turner Radio Network a obtinut rezultatele si acestea arata dezastruos. Cand acestea s-au sfarsit, cei de la Trezorerie si Federal Reserve au inceput sa se certe daca sa faca sau nu publice rezultatele iar cearta continua in fiecare zi.

Stres- testele arata in halul urmator:
1- din cele mai mari 19 banci din SUA, 16 sunt tehnic insolvente. Calculul este realizat pe „scenariul cel mai rau” cu o scadere a economiei americane de 3,3% in 2009, acompaniata de un somaj de 8,9%, urmata de o crestere economica de 0,5% in economie in 2010 dar si de un somaj de 10,3%.
2- Din cele 16 banci care sunt insolvente, nici macar unu nu poate rezista unei disfunctionalitati in cash flow sau orice alta deteriorare a neplatii creditelor (fara viitoare injectii de capital de la Guvern)
3- Daca oricare doua din cele 16 banci insolvente intra in faliment, ele vor matura total fondurile de asigurare ramase in mana FDIC, corporatia guvernamentala care garanteaza depozitele americanilor.

4- Primele 5 cele mai mari banci americane sunt subcapitalizate atat de periculos incat exista dubii serioase asupra abilitatii lor de a continua ca afaceri.
5- Cinci mari banci americane au expuneri la credite si derivative mai mari decat capitalul lor, patru dintre ele in particular: JPMorgan Chase, Goldman Sachs, HSBC America, Bank of America si Citigroup avand in special, riscuri mari.

6- Expunerea totala a Bank of America la produse derivate este 179% din capitalul de risc al bancii; Citibank are 278%, JPMorgan la 382%, HSBC America e la 550%. Si devine tot mai rau: Goldman Sachs, fosta banca de investitii convertita in holdin bancar (obisnuita deci cu datorii mari din imprumuturi- nr) raporteaza acum ca o banca si prezinta o expunere alarmanta de 1.056%, sau mai mult de 10 ori decat capitalul sau. HSBC NU este in cele 19 banci supuse stres-testelor, dar este mentionata in raport din cauza riscului si expunerilor pe derivative.

7- Nu numai ca exista serioase intrebari daca sau nu JP Morgan, Goldman Sachs, Wells Fargo, Sun Trust Bank, HSBC Bank USA pot sa isi continue afacerile, dar mai mult de 1.800 de banci regionale sau mici institutii sunt in pericol de faliment in ciuda salvarilor repetate cu bani publici.
Criza datoriilor este mult mai mare decat a raportat guvernul SUA. „Lista problemelor” la FDIC, ce include bancile cu probleme, arata 252 de institutii cu active totale de 159 de miliarde de dolari. 1.16 banci, banci de economii si institutii financiare de tot felul sunt in pericol, avand un total de 4,670 trilioane de dolari, comparativ cu 1.568 institutii cu active totale de 2,32 trilioane de dolari in trimestrul trecut.

In termeni simpli, intregul sistem bancar american este in complet si total colaps. Pentru cine nu crede, bucati din acest raport au fost obtinute si de alte institutii media. In 6 aprilie, Reuters a prezentat procentele de risc-capital mentionate pentu banci. Dupa care, in Wall Street Journal s-a precizat ca activitatea de creditare a scazut cu 23% de cand guvernul a inceput programul TARP, prin care s-au dat 700 de miliarde de dolari, punandu-i pe multi membri ai Congresului sa se intrebe unde s-au dus banii. Aparent s-au dus in proptirea cu mormane de bani a bancilor falimentare in loc sa ajunga la public.

Trezoreria a spus ieri ca nu detine rezultatele stress-testelor, mintind in fata in privinta raportului. Insa, Bloomberg preciza in 10 aprilie ca Federal Reserve a spus Goldman Sachs si altor banci sa isi tina gura in privinta rezultatelor stress-testelor, care daca ar fi facute publice le va dauna abilitatii lor de a se adaposti de furtuna financiare, potrivit unor surse.
Fed a vrut sa se asigure ca raportul nu se scurge in timpul conferintelor de prezentare a rezultatelor financiare, din aceasta luna. Ceea ce ar fi pus presiune pe actiunile cotate la burse ale banci si ar fi stricat planul autoritatilor de a prezenta rezultatele la finele acestei luni. Deci cum poti sa primesti ordin sa nu dai ceva ce nu ai?

Babe vs cocalari la slujba de Pasti




Stau in
picioare. In stanga mea pe o bancheta un stol de babe. In dreapta, prin mijlocul bisericii, harmalaie, miscare, vociferari: babele nu mai aveau loc in biserica de emo kiji. Care, in buna traditi e a lamei de ras, isi dadeau sms-uri sau vorbeau la mobil in Biserica, exact cat sa spere la un loc de veci. Acuma dilema mea era urmatoarea- ce sa caute un emo la slujba de inviere ? Daca e de dat cu lama pe vene, inseamna ca respectivii nu sunt „tru”, tocmai din motivul ca dupa moarte vine inviere. Pe intuneric nu puteau sta, din moment ce lumanarile si salbele de beculete uitate in biserica de la Craciun le stricau starea. Atunci ce sa caute emo la Biserica?

Popa isi zice mai departe numarul. Dintr-o data aproape se zguduie biserica. Nu-i nimic, catapeteasma s-a rupt acu vro 2000 de ani asa ca expicatia este una mai lumeasca: pe randul din dreapta spate, printre cosurile de pomeni, sprijinita in scaun si cu capul pe spate o baba sforaia. Cu spor. Intre doua discoteci si o pitzipoanca, cocalarii de pe langa mine incep sa rada si sa faca misto. Toate in biserica. Din fata, alte pipite vin la grupul vesel ca sa fie mai aproape de spectacolul dat de baba. Se tot fataie, ies si intra din biserica de zici ca esti la aprozar si tii coada cuiva. Din stanga o baba ia si striga: „Nu va mai potoliti o data? Ati venit la biserica, nu la bar”. Cocalarii nu se lasa mai prejos: „Ciocu mic! Pe voi nimic nu va mai poate salva!”. Se umfla tarata in ei, pitzipoancele sunt in extaz, chicotesc, ce mai conteaza ca stau cu spatele la altar.

Popa se grabeste, ii da cu rezumatul inainte. La un moment dat, langa mine in dreapta se iveste o subspecie a babei de RATB, cea de biserica. Aplecata in baston, da rapid o privire de aviator sa vada unde e scaun liber. Trece in stanga. Babele incep sa faca revolutie. O fi din cauza dogmelor ori canoanelor bisericesti, imi zic. De unde’! Nu incapeau pe banca. Doua sa pun jos langa cosurile cu pomeni si langa soba construita in biserica sa nu degere nucile cat creierul. Si asa fac loc curului nou de baba. La un moment dat, lumarile din zona incep a arde cu mai mult spor. Cineva daduse ce e mai bun din el....

Dupa care babele incep sa povesteasca de cine a mai murit. Intre timp, pe bulevardul din centrul Bisericii, cocalarii si pitzipoancele, veniti/e la agatat in biserica nu se mai saturau sa tot iasa si sa intre. Ca atare ma pun mai la dreapta sa blochez operativ traficul de carne vie. Imediat tresar pentru ca o alta baba din stanga striga la una de vizavi, haat din dreapta bisericii. Cea „dreapta” nu se pusese cum trebuie pe storurile termopanelor bisericesti si era riscul sa cada. Iar asa ceva nu se face in noaptea de Inviere, bineinteles...

Popa ii da inainte plictisit. Vrea sa scape mai repede. Incepe sa manuiasca unealta cu tamaie, care e aproape ca un bici in preasfanta mana. Incepe sa se aglomereze in biserica. E deja 2 jumate si slujba e pe terminate. Satenii cunosc obiceiul locului si abia acum incep sa vina in numar mare. Ca sa ia grijanie si sa scape la oala cu sarmale. Ca atare, inghesuiala creste. Acum isi fac simtita prezenta gospodine care nu pot intra pe usa bisericii decat lateral. Au cu ele niste cosuri pe masura si se inghesoaie sa treaca mai in fata. Cat mai in fata.

Preotul citeste acum din cuvantul episcopului de Slatina. Intr-un acces de entuziasm, episcopul cere prin vocea puternica a preotului ca fiecare om „sa fie un Hristos”. Dac-ar fi asa, Biserica ar avea un singur membru.

Intr-un final se termina. Gospodinele incep sa toace cum au facut ele curatenie de le dor salele, cum au gatit 16 feluri de mancare. Clantane in continuu. Popa se enerveaza: „Afaraaaa! Iesiti afara! Asa le dati voi exemplu tinerilor?” Nicio problema, emo kijii si cocalarii au deja exemple demne de urmat.

Intr-un gest ritualic, o baba ii ofera popii un cocos mare, alb, cu picioarele legate, ce a rezistat stoic tuturor: babe, emo kiji si cocalari. Ba chiar, baba ii si saruta evlavios mana. Popa ia cocosul intru cele sfinte si gustoase si il duce la loc sacru in altar. De acu’ incepe sa dea pastite. Ma inghesui si eu ca tot romanul la luat intr-un borcan pasti acasa si scap viu si nevatamat de babele care inviasera la secunda si acum zvelte ofereau pomeni. Ma dureau talpile de parca ma calcase pe picioare o locomotiva Electroputere, cu tot cu uzina.
Hristos a inviat! (cel putin asa se zice, pana se confirma din trei surse)

Stephen Hawking, grav bolnav





Faimosul matematician si fizician Stephen Hawking a fost dus luni la spital fiind „grav bolnav”, au declarat reprezentantii Universitatii Cambridge. Ei au mai spus ca Hawking lupta de cateva saptamani cu o infectie la piept si a fost tratat la Spitalul Addenbrooke din Cambridge, orasul universitar din nordul Londrei.

Hawking, de 67 de ani, este celebru pentru teoria sa asupra gaurilor negre si a ramas activ in ciuda faptului ca sufera de ALS, o scleroza laterala care i-a paralizat jumatate de corp. Boala este degenerativa. Timp de cativa ani, Hawking a fost paralizat total, si comunica print-un sintetizator electronic activat de degete.

El a vrut sa descopere „Graalul fizicii”, teoria campurilor unificate care sa rezolve contradictile dintre Teoria relativitatii a lui Einstein, care descrie legile gravitatiei ce guverneaza miscare si Mecanica Cuantica, ce se ocupa de particulele subatonice.
„O torie completa, consistenta, unificatoare este doar primul pas: scopul nostru este intelegerea completa a evenimentelor din jurul nostru si a propriei noastre existente” scria Hawking in best sellerul sau „Scurta istorie a timpului”, publicat in 1988.
In versiunea ce a urmat, din 2001 „Universul intr-o nuca” Hawking a prezentat conceptele sale de supergravitatie, singularitati goale si posibilitatea unui univers cu 11 dimensiuni.

Ideea sa de baza este ca Big-Bang-ul poate fi caracterizat ca un moment de singularitate. Acesta este un concept care exprima matematic punctul din interiorul unei gauri negrede la care gravitatia este atat de puternica incat implodeaza iar spatiul si timpul isi pierd caracteristicile, fiind un singur continuum. Ceea ce inseamna ca, pe langa atomul inital de la care s-a format Universul, avem si o forta imensa initiala ce il presa.
Este considerat cea mai marcanta personalitate a secolului 20, dupa Einstein.

miercuri, 15 aprilie 2009

Nebunia bonusurilor continua la Goldman Sachs




Dupa ce
a beneficiat de 10 miliarde de dolari din fondurile Trezoreriei americane si a beneficiat de cei mai multi bani din salvarea AIG de la faliment, 13 de miliarde de dolari, Goldman Sachs continua sarabanda bonusurilor.

La anuntarea rezultatelor financiare, banca a anuntat ca profit de 1,66 miliarde de dolari. De doua ori peste estimarile analistilor. Dar se putea si mai mult, numai ca pungasii de bancheri au dat o gaura buzunarului cetatenilor din portofelele carora a fost salvat AIG.

De exemplu, Goldman a anuntat ca a pus deoparte 168.901 dolari pe fiecare angajat pentru a-i rasplati de munca lor (a se citi plata cetateanului american din buzunarul lui in cazul AIG). Suma este cu 35% mai mult decat cea pusa deoparte pe fiecare angajat in primul trimestru al lui 2008 cand criza economica era doar financiara si bantuia doar bursele.

Reuters spune ca daca Goldman va continua sa-si plateasca angajatii in acelasi ritm, vor primi in 2009 675.000 de dolari. Venitul mediu in SUA a fost de 38.611 dolari.
Wall Street Journal a precizat ca 953 de oameni de la Goldman, aproape 1 din 30 de angajati au primit mai mult de 1 milion de dolari in 2008. Daca inmultim banii pusi deoparte, 168.000 de dolari cu 30.000 de salariati ai Goldman, vedem cum „pisicile grse” si-au pus deoparte 5 miliarde de dolari ca plati. De altfel, fosta banca de investitii este pusa la colt de multi bloggeri care cred ca ar trebui divizata pentru ca este prea mare, dupa modelul AIG. Goldman a angajat o casa de avocatura sa inchida blogul goldmansachs666.com pentru ca este prea critic.

vineri, 10 aprilie 2009

Spaimele Rusiei vin din invidia pe Occident




Atitudinea
actuala a Rusiei fata de Occident este istorica. Cel mai pregnant de la finele celui de-al doilea razboi mondial. Vrea sa fie luata in seama cand se hotarasc lucruri si e invidioasa. Chiar daca e rupta-n fund si fara nimic. E un fel de cocalarie de stat.

Chiar daca a avut numeroase victime in cel de-al doilea razboi mondial, in SUA nu s-a purtat picior de razboi. Economia duduia. In Rusia nu. Americanii aveau bomba nucleara, ei nu. S-a creat proto-uniunea Europeana prin planul Marshall, economiile au inceput sa se dezvolte. Occidentalii aveau “soft power”: muzica, influenta, cultura, companii. Ei aveau revolutii si oprimare: in 1956 in Ungaria, in 1968 in Cehoslovacia, in 1981 in Polonia, in 1987 la Brasov in Romania. URSS s-a inarmat pana sa cada. Criza Berlinului in 1961 si criza Cubaneza din 1962 au invatat-o ca, din moment ce anihilarea e posibila la fel pentru toti, trebuie sa se dezvolte si industrial. Dar era prea tarziu.

Cand Rusia pune acum accentul pe Tratatul de Neproliferare Nucleara, vrea sa boxeze la o categorie mai mare decat ii permite greutatea. Tratatul pentru Reducerea Armelor Strategice Ofensive din 2002 stabileste ca pana la 31 decembrie 2012, numarul de rachete nucleare ale Rusiei sa scada undeva intre 1700 si 2200. Or, expertii spun ca la acea data Rusia va avea sub 1000, pentru ca restul depasesc data de garantie. “Fortele aeriene rusesti se pare ca nu dispun de mai mult de 20 de avioane care sa nu aiba inca 5 ani de la producerea lor. Nevoia de a inlocui aeronave invechite si depasite moral dupa anul 2009 se ridica la 3200 de avioane si 1500 de elicoptere” arata Michael Sturmer in “Putin si noua Rusie”. In 1999 in Cecenia, din 1,5 milioane de oameni armata, Rusia a putut sa mobilizeze doar 55.000 de soldati. De la batalia de la Tsushima din 1905 pana la dezastrul submarinului Kursk, starea Marinei arata ca pe apa, SUA e de necontestat.

Rusia mereu s-a considerat un outsider si din aceasta cauza a acumulat frustrari. Cand exporta comunismul, il exporta impotriva capitalismului Occidental. Cand se ia dupa moda, standardul e Italia, la parfumuri e Franta, la noblete e Marea Britanie, la industrie Germania. De aceea, acum pluseaza la ce stie mai bine (energie), in acelasi timp configurandu-si industria asemanator cu statele cu adevarat dezvoltate. “Statul doreste sa aiba un control total asupra sectoarelor strategice, cum ar fi constructia navala (United Shipbuilders), industria constructoare de aeronave (United Aircraft Holdings), a tehnologiei nucleare (Rosatom) si a nano-tehnologiei (Rosnanotech)” mai zice Sturmer. “Rusia, cu toti petrodolarii sai, are o imensa nevoie de importuri tehnologice din Europa si din Statele Unite. De la constructia de autostrazi la cea de cladiri, de la retele electrice la telecomunicatii de cea mai mare rapiditate, Rusia este cu mult in urma necesitatilor si a posibilitatilor sale- dar si a asteptarilor populatiei”.

La Davos, in 2007, Dmitri Medvedeva subliniat pericolul unei dependente unidimensionale a Rusiei de preturile hidrocarburilor. El a mai criticat si calamitatea coruptiei endemice din tara. “Ce e bun pentru Gazprom e bun si pentru Rusia” spune o vorba rusa. Criza e dezastru pentru Gazprom.
Acum, dupa falimentul Lehman vedem o Rusie dezolata. Scufundarea bancii de investitii a dus la inghetul imprumuturilor interbancare, ceea ce s-a transformat in dobanzi mari pentru companii si oameni. Nu s-au mai luat credite, oamenii n-au mai luat masini. Deci nu mai au nevoie asa multa de benzina. Deci Rosneft, Lukoil, Surgut, TNK BP si-au evaporat castigurile.
Concomitent, s-au oprit fabrici auto si combinate siderurgice si metalurgice care produceau in principal pentru auto si constructii. Deja acum au spus pa- pa si combinatele siderurgice ruse. Apoi, iarna a fost destul de blanda si in plus criza gazului intre Rusia si Ucraina a lasat Europa cam o luna fara aurul albastru. Alta sursa de venituri s-a dus. Gazprom pierde, Transneft pierde. Centralele europene au ars pacura. Si au descoperit ca e mai ieftina iar poluarea nu mai e o problema atata timp cat s-au inchis atatea industrii.

In cartea lui Sturmer, Putin repeta obsesiv, ca Rusia e bantuita de 3 spaime.
1- Barilul. Putin se teme ca pretul va cobora va cobora iar la 10 dolari, la fel ca in 1985, ceea ce ar falimenta tara. O data, in 1997-1998 chiar a coborat, dupa ce tigrii asiatici au racit un pic. Putina modificare a echilibrului cererii si ofertei au aruncat tara in criza.

2- Demografia. Acum Rusia are 142 de milioane de suflete, fata de 147 in 2000. In 20 de ani, prognozele citate arata ca Rusia va cobora la 102 milioane de oameni. In 3 generatii, cei 20 de milioane de musulmani de acum vor deveni predominanti. Deja de aici mai sunt 2 probleme. Sturmer are o vorba despre spaima generalilor rusi referitoare la Orientul Indepartat. Vorbind despre China, rusii nu inceteaza sa isi arate frica: “De o parte a granitei nicio resursa si o populatie imensa, de cealalta parte resurse imense si niciun om”. Zvonurile spun ca 5 milioane de chinezi s-au asezat in Siberia, cam tot atat cati rusi sunt…Cealalta frica este legata de musulmanii din sud. Tatarstanul lui Mintimer Saimiev produce 18% din petrolul rus. Deja situatia incepe sa scape de sub control. In Extremul Orient, la introducerea de noi taxe pentru importurile de masini, populatiile de origine mongola s-au revoltat. Putin are nevoie de petrol moderat scump pentru a multumi populatia si pentru a controla islamul.

3- Tehnologia. Rusia are nevoie de industrie de ultima generatie. Cea mai mare binecuvantare a sa, resursele, este si cel mai mare blestem. Pentru ca nu da imbold la dezvoltare. Europa are nevoie de resursele ruse, Rusia are nevoie de tehnologia Occidentala. Nu produce nimic de renume din industria bunurilor de consum care sa fie asociat cu Rusia: nu televizoare, nu computere, nu masini, nu vapoare, nu unelte hi tech. Rusia trebuie sa se diversifice, altfel ramane captiva propriilor bogatii. Putin spunea ca Rusia vrea un baril de 50 de dolari. Maximul ar putea fi 80, zic eu. Mai departe, Putin e constient ca un pret mai mare va fi un imbold pentru industria regenerabilelor, iar Rusia va falimenta din lipsa de cerere.

joi, 9 aprilie 2009

Cel mai bun moment pentru unirea cu Moldova


Acum este cel mai bun moment pentru ca Romania sa se uneasca cu Moldova. Un moment ca asta nu va mai aparea prea usor. Rusia e slabita si are spaimele ei fata de Occident. In primul rand, la conditiile UE (de inflatie, deficit, variatie a monedei nationale) este pentru noi, din moment ce alte state vestice, ca Marea Britanie sau Spania stau mult mai prost decat Romania si Moldova.  
Rusia nu mai are cui sa vanda petrol si gaz pentru ca a scazut consumul. Apoi, ce reuseste inca sa mai vanda, da la un pret de nimic, petrolul e 50 de dolari, iar ei si-au calculat un buget cu 90 de dolari barilul. Deci nu pot sa-si finanteze fanteziile si depinde de bancile straine, multe dintr ele primind ajutoare de stat, ceea ce le face sa plece mai mult urechea... Apoi, Rusia si-a pierdut jumatate din rezerva de 500 de miliarde de dolari pentru a propti rubla, afectata de iesirea masiva a investitorilor, si prin planurile de salvare a oligarhilor.

Ca tot veni vorba de astia, foarte multi au inceput sa-si piarda in fata bancilor creditoare participatiile la gigantii pe care ii detin. Deripaska a pierdut actiunile la Magna International, unul din cei mai mari furnizori auto din lume. Altii au aceleasi probleme. Putin a spus ca pana acum companiile si bancile ruse au restructurat sau platit 174 de miliarde de dolari fata de datoriile totale de 500 de miliarde de dolari inregistrate in octombrie 2008. Candva, vor trebui platite si astea. In plus, deja se aglomereaza protestele impotriva masurilor economice luate de Putin.

Aproape 2500de oameni au protestat sambata trecuta la Moscova impotriva politicii economice. Alte proteste au avut loc in Siberia cand Putin a luat masura cresterii taxelor de import la masinile straine. Putin trebuie sa isi tina tara in loc. In plus, daca am face acum Unirea, Putin n-ar putea sub nicio forma sa trimita vreo armata ca in Georgia, asta- vara, pentru ca noi suntem si membri NATO si membri UE si in plus e vointa comuna a popoarelor. Precedentul unirii Germaniilor ne ajuta. Medvedev a spus pe fata ca il sprijina pe Voronin. Dar oare rusii n-au auzit de dreptul de autodeterminare sa nu se amestece in treburile altui stat?

luni, 6 aprilie 2009

Falimentul Lehman, lasat ca sa distruga Rusia



Lehman Brothers, banca de investitii cu active de 639 de miliarde de dolari si datorii de 613 miliarde de dolari, a fost lasata sa falimenteze de administratia republicana a lui Bush jr pentru a distruge economia Rusiei, care se umfla in pene la 147 de dolari barilul de petrol.

Lehman a fost singura institutie financiara lasata de izbeliste de Guvern, desi ceruse ajutor de nenumarate ori iar Richard Fuld, bossul de la Lehman avertizase ca falimentul va duce la un “apocalips financiar”. Se pare ca exact asta au urmarit americanii. Se intamlpa ca Rusia sa fie foarte furioasa pe Occident pentru amplasarea scutului anti-racheta in Cehia si Polonia si dupa ce majoritatea statelor lumii au recunoscut Kosovo ca stat independent, in ciuda vehementelor proteste ale Rusiei.

In contrapartita, Rusia s-a razbunat pe Georgia, invadand-o dupa ce Abhazia si Osetia de Sud au provocat reactia disproportionate a lui Sakashvili. Rusia si-a flexat muschii, si desi n-a atacat oleoductul Baku-Tbilisi-Ceyhan si gazoductul Baku- Tbilisi- Erzurum, a aratat clar ca pe acolo nu se poate face vreo conducta de hidrocarburi care sa scape ochiului si interesului sau. Asta se intampla la preturi de peste 130 de dolari pe barilul de petrol. Pe langa, gigantii rusi ai petrolului (Rosneft, Lukoil, Gazpromneft, Surgutneftgaz) si ai gazului (Gazprom, Transneft) si celelalte industrii bazate pe resurse, ale Rusiei marcau profituri immense. Era era gloriei pentru Rusal (al lui Oleg Deripaska), pentru Evraz Steel (Roman Abramovici) si a puzderiei de oligarhi rasariti peste noaptea economica.

SUA trebuia sa ii opreasca intr-un fel. Pe de o parte era sub presiune interna din cauza crizei financiare. Opinia publica era enervata ca Guvernul tot salva banci si colosi financiari: Bear Stearns, IndyMac, Fannie Mae, Freddie Mac. Pe de alta parte, economistii americani stiau ca economia respira prin falimente. Salvandu-le pe toate, nu face decat sa se extinda criza in timp. Strategii in politica externa erau constienti ca in timp ce pozitia SUA scade ca influenta in lume, creste cea a Rusiei deoarece marfurile au ajuns la maxime absolute. Pe de o parte, daca ar fi lasat Bear Stearns in faliment, impactul ar fi fost limitat doar la SUA si eventual la Europa Occidentala, deoarece Bear era mai mica decat Lehman, cu doar 395 de miliarde de dolari active. IndyMac, Fannie Mae si Freddie Mac? El ear fi facut victime doar in SUA fiind specifice activitatilor de peste Ocean.

Lehman era exact urmatoarea in linie cand a cerut ajutor. Si era si destul de mare si de interconectata in lume incat scufundarea ei sa creeze valuri financiare suficient de mari, exact cat sa distruga ambitiile pe baza de petrol, gaz, otel, carbune ale Rusiei. In acelasi timp era destul de mica fata de gigantii sistemici ai finantelor americane (Citigroup, JPMorgan, Bank of America, AIG). Si nici nu era institutie bancara, astfel incat contagiunea ar fi putut fi oprita pana sa afecteze creierele finantelor americane iar strategii au sperat in oprirea la timp a hemoragiei de bani. In plus, dolarul e moneda internationala de schimb. Daca printeaza bani, lumea i-ar absorbi usor pentru ca e moneda de rezerva. Asa, SUA ar iesi din criza inaintea tuturor, in special a Rusiei. Pare prea fantezist?

Michael Sturmer, in cartea “Putin si noua Rusie” arata cum in anii ’80 americanii au mai detonat o data “bomba petroliera” si aproape ca au distrus Uniunea Sovietica, care n-a mai dus-o decat 5 ani. Se facea ca era in anii 71-72, ai primei crize a petrolului. OPEC-ul se suparase si taiase productia. Imediat, petrodolarii au invadat URSS deoarece era mai putina marfa in piata, care se vindea mai scump. Rusilor le-a placut.

In anii ’80, SUA au pus la cale un plan de a sparge din puterea OPEC-ului pentru ca economia lor, masinile, totul se misca doar cand petrolul era la cotatii mici. La preturi mari, masinaria economica americana tuseste si se blocheaza. SUA au dat arme chimice Irakului lui Saddam. Si l-au incurajat sa atace Iranul. Paralel, au sprijinit cu arme si Iranul. Cat astia s-au razboit ca chiorii, SUA au dat un imbold Arabiei Saudite sa mareasca productia. Oceanul de petrol a invadat lumea, barilul de titei a ajuns la 10 dolari. Atat Irakul, cat si Iranul erau neutralizate, paralizate, fara bani si fara putere de revenire. Asa a ramas Arabia Saudita mare prieten cu americanii si dominatoare in Golf. Experienta, insa, a mai avut un efect. URSS aproape a intrat in coma. In 4 ani, comunismul a cazut in Estul Europei, in alti 2 s-a destramat URSS si in alti cativa ani au inceput razboaiele in interiorul Rusiei, in Cecenia.

O durere de cap in SUA este atac de cord in Rusia. In cartea lui Sturmer, Putin repeta obsesiv, semn al unei spaime sistemice, ca nu vrea ca pretul barilului sa scada iar la 10 dolari. O data, in 1997-1998 chiar a coborat, dupa ce tigrii asiatici au racit un pic. Putina modificare a echilibrului cererii si ofertei au aruncat tara aproape in faliment, ducand-o doar la rezerve de 8,5 miliarde de dolari. Cat de verosimil pare acum ca americanii sa fi lasat Lehman sa pice pentru a reseta puterea Rusiei printr-o “bomba petroliera”?

vineri, 3 aprilie 2009

Robotii actioneaza ca niste cercetatori fara asistenti






Pazea,
ca ne invadeaza robotii! Era robotilor-cercetarori va ajunge in curand asupra umanitatii. Ce Matrix, ce Total Recall, ce Terminator... N-or sa vina inarmati decat cu ... inteligenta!
Doua echipe de cercetatori-oameni si-au prezentat joi rezultatele muncii impreuna cu roboti, care nu numai ca au facut experimente, dar au realizat si altele noi. „Proto- tipii” si-au pus la contributie siliciul in probleme de fizica si biologie, probleme care necesita experimente simple, repetititve pe baza „trial and error”, transmite USA Today.

Nu arata ca R2- D2 sau C-3PO din Star Wars. Arata ca niste camionete-computer, echipate cu brate robotice care sa faca ceea ce in alte contexte ar fi facut de asistenti umani.
„Posibilitatea de folosire a sistemeleor automate ca asistenti promite mult” spune David Waltz de la Columbia University si Bruce Buchanan de la University of Pittsburgh.
Robotii-cercetatori ar putea „creste dramatic rata progresului stiintific, si in proces, sa revolutioneze practica stiintei” mai noteaza cei doi.

Adam, prototipul de 1 milion de dolari din echipa de roboti, raporteaza fiecare noua descoperire despre genele drojdiei, in unul dintre experimente. Robotul poate face mai mult de 1.000 de experimente biologice pe zi in cicluri de experiementare de cate 5 zile.
Adam ar putea cerceta in viitor ARN-ul si sa faca harta genetica a unei alte vietati.
Pe Adam chiar au vrut sa-l faca co-autor la studiu, dar unii cercetatori n-au acceptat...
Celalalt robot testeaza pendule pentru a-si da seama de legile care guverneaza miscarea. Cosmologia si genetica genereaza date masive pe care cercetatorii trebuie sa le studieze. Acum au gasit varianta mai usoara.

joi, 2 aprilie 2009

Gigantul nuclear EDF a spionat Greenpeace





Pierre Durieux
si Pierre Francois, responsabili cu securitatea la Electricit de France, gigantul francez din domeniul producerii electricitatii nucleare, au fost acuzati ca au spionat grupul Greenpeace, recunoscut ca fiind impotriva energiei nucleare.
Cei doi au fost acuzati ca au spart sistemele de calculatoare ale grupului ce lupta pentru protectia mediului, potrivit AFP.

Un expert in calculatoare este si el acuzat, impreuna cu Thierry Lorho, seful firmei de detectivi particulari Kargus Consultant, ca si o a treia persoana, nenumita. Cei doi sefi de la EDF neaga acuzatiile, pe cand expertul a recunoscut fapta.
O sursa citata precizeaza ca firma Kargus a semnat un contract pentru a furniza „servicii nespecificate” pentru EDF.

Yannick Jadot, fost director al Greenpeace Franta, s-a alaturat procesului. Jadot candideaza in vestul Frantei din partea Verzilor pentru un fotoliu de europarlamentar. Greenpeace a incercat recent sa blocheze constructia la Flamaville a unui reactor de generatie noua. EDF opereaza 58 de reactoare in Franta.

Tara de vanzare, caut partener potent financiar




De 20 de ani, Romania e tara amanarilor la modernizarea sectorului energetic. Cuvantul a devenit ordine de zi si s-a uns de buzele fiecarui ministru care s-a peregrinat la conducerea ministerului Economiei. Exista suluri intregi de papirus cu declaratiile ministrilor cum ca fac, dreg, amenajeaza, modernizeaza. In final, mandatele trec si nu se intampla nimic. Iata ca acum s-a ajuns ca centralele sa fie in pericol sa cada fizic din picioare din lipsa de investitii. Ca sa fie salvat ceva trebuie sa se predea si sa participe cu platforma. Ceasul bate si cerintele UE cu privire la poluare incep deja sa arate bau- baul, iar disperarea producatorilor se vede in graba deciziilor.

Complexul Energetic Craiova cauta acum companii cu care sa se asocieze pentru a construi unui grup energetic nou de 500 MW la sucursala Isalnita, echivalentul a aproape jumatate din puterea instalata a companiei.

Ca si in cazul centralei de la Braila, noul producator va fi majoritar privat si va functiona ca producator independent de energie. La fel ca Termoelectrica, Complexul Energetic Craiova se va transforma in investitor de portofoliu si va participa cu aport in natura, respectiv activele aferente.
Compania are in vedere investitii de 600-700 milioane euro, în intervalul 2010-2016, pentru cresterea capacitatii de productie a energiei, în parteneriat cu alte companii.
La sucursala Craiova, complexul energetic vrea sa realizeze alt grup, de 150-200 MW.
In 2008, CE Craiova a produs anul trecut 4,8 TWh de energie, cu 4,3% mai multa fata de 4,6 TWh în anul precedent, si a livrat 4,35 TWh, în crestere cu circa 5% comparativ cu 4,15 TWh în 2007.

Dumitru Beianu, presedintele Consiliului Judetean Giurgiu a anunta si el ca in sedinta din saptamana viitoare se va vota privatizarea sau nu a Uzinei Termice Giurgiu catre un investitor privat din Rusia. Se vrea o privatizare strategica, cu pastrarea obiectului de activitate si a cat mai multor angajati. Si un pret bun. Mechel, concern minier si metalurgic rus "priveste de pe margine". In noiembrie 2008, negocierile intre autoritatile judetene, Mechel si conducerea Uzinei au esuat. CJ Giurgiu are de recuperat o garantie de 1,5 milioane de euro.

La Arad, sindicalistii de la Centrala Electrica de Termoficare sunt si ei suparati dupa ce planul de restructurare arata ca 93 din cei 936 de angajati urmeaza a fi dati afara. Traian Deliman, liderul sindicalistilor, spune ca in ultimii trei ani au fost concediati peste 500 de angajati, „fara sa se imbunatateasca situatia financiara a societatii“. „Problemele de la CET Arad nu sunt numarul mare de angajati, acestea fiind fiind mai vechi, de natura cronica. Din pacate, aceste probleme, care privesc politica economica a societatii, nu si-au gasit rezolvarea de-a lungul anilor. Este vorba in primul rând de diferenta intre pretul de cost si pretul de vânzare al energiei termice. Nu este posibil ca intr-o economie de piata sa vinzi mai ieftin decât te costa produsul. Datoriile vechi sunt cea mai mare problema a societatii. Acestea cresc de la an la an“, a afirmat Traian Deliman. CET Arad are datorii de 74,855 milioane de lei.

Si Termica Suceava este de vanzare. Pachetul integral de actiuni al societatii va fi scos la vanzare pentru 18,3 milioane de euro. Ca sa faca societatea atractiva, alesii locali au aprobat cedarea celor 150 de hectare de teren de la CET în contul datoriei de 86 milioane lei pe care Primaria o avea fata de Termica. Cei care vor cumpăra Termica trebuie să facă o investiţie de minim 35 de milioane de euro, iar energia termică livrată populaţiei trebuie să fie cu 30% mai ieftină decât în prezent.