marți, 26 mai 2009

Progrese in "cloacarea" obiectelor




Un crucisator
romulan verde iese din „cloacare” langa nava voastra si apare in spectrul vizibil al luminii si al senzoriilor. Imediat alarma porneste iar comandantul da ordin sa creasca energia care este directionata in scuturi...

Astfel de intamplari de Star Trek vor avea loc mai curand decat credem. Cercetatorii de la Purdue University au realizat un nou aparat care face „invizibile” alte obiecte, este mai ieftin si nu foloseste materiale exotice, scrie Daily Tech.

In esenta, a face un obiect invizibil necesita gasirea de mijloace care sa redirectioneze lumina in jurul unei forme, din toate directiile, ceea ce face ca forma sa dispara ochiului. Cercetatorii au avut succes in „disparitia” unor obiecte la de dimensiunea a unor nanometri, utilizand lentile speciale. Inventia celor de la Purdue poate face invizibile ochiului arii de peste 100 de ori mai mari decat lungimea precedentele.Vladimir Shalaev, de la Purdue a „cloacat” obiecte de 50 de microni, marimea unui fir de par. El crede ca se vor face invizibile orice fel de obiecte de orice marime, odata ce dispozitivele se vor rafina. Articolul in detaliu va aparea in 29 mai in Physical Review Letters.

Niciun comentariu: