joi, 14 mai 2009

Prea-Sfanta mita




Cum nu exista saptamana fara scandal religios, dupa amestecul Papei in treburile interne ale unui stat suveran prin declaratia de sprijin a unui stat palestinian, a mai venit o tura. In aceeasi zi. Care arata ca pe la noi preotii incep sa treaca mai repede de la cele sfinte la cele materiale, si mai exact ilegale.

De exemplu, zice Mediafax ca Arhiepiscopul Tomisului, Ianlt Prea Sfintia sa Teodosie, este cercetat penal pentru luare de mita si complicitate la fals intelectual, dupa cum a anuntat Parchetul Tribunalului Constanta. Acesta, la randul lui s-a autosesizat dintr-un articol aparut in Romania Libera, unde mai multi jurnalisti fara respect de pulpana dar cu respect de lege, i-au oferit bani si cadouri prea-numitului Teodosie ca unul dintre ei sa devina preot, desi scriptic nu putea.

Ce mai incoace si incolo, Duhul Sfant, care se transmite la fiecare preot de la alt preot, toti de la Petru si el de la Iisus, era de vanzare. Si da, este acelasi Teodosie care a colaborat cu Secu... Si tot acelasi Teodosie, spune Cotidianul, care cu banii din donatii a construit in satul natal din judetul Suceava un hotel de lux, unde se cazeaza vizitatorii manastirii pe care tot Teodosie a ridicat-o, pe pamintul mostenit de la parinti si care se poate admira in poza.

Dupa care, tot in Romania Libera avem cazul lui Vartolomeu, staretul manastirii era gata-gata sa faciliteze calea unui tanar catre cele sfinte si aducatoare de bani, cum ar fi o biserica in Cipru.

Si cum tot ce exista exista cu un scop divin, nici banii nu puteau face exceptie. Cum este cazul parintelui-preot-bancher Nicolae Giurgi, din Lapus, unde satenii spun ca i-a furat la bani prin intermediul Cooperativei de credit Raoaia, dupa cum spune Evenimentul Zilei. Basca, enoriasii au descoperit ca fondul pentru lumanari este lipsa cu cateva zeci de mii de lei si au facut plangere la Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului.

Si, ca sa n-o mai lungesc, parca imi vine in minte cazul parintelului din sat de la mine care are vila iar copiii sai au amandoi BMW-uri. Ce mai incoace si incolo, totul legal. Cum ar fi genul de legal in care mintea parintelului gandea o „taxa” si o aplica enoriasilor. Si o aplica zdravan, nu gluma, astfel incat satenii se plang de asta.
Sa se mai mire acum cineva de ce avem secularizare si diferentierea dintre biserica si stat. Ca iote de ce chestii sfinte !

Eu daca as fi ministru de finante as pune cum ar impozitul pe venit pentru toate cultele si calculat la proprietile acestora. Care sunt cele mai bogate entitati din Romania, numai padurile detinute valorand miliarde. Ca biserica n-are 3 picioare in plus fata de orice alta firma ce umbla cu bani in Romania. Si as pune obligativitatea declararii donatiilor, pentru ca si aici oamenii simpli platesc un impozit daca castiga la loto, de exemplu, sau daca mostenesc ceva sau primesc o donatie. Si sa taie frumos factura, ca sa stie si guvernul cati bani se misca prin evaziunea religioasa. Si sa se scuteasca de impozit numai daca se fac lacase, nu pentru Mertane sau vile. Iar daca s-ar vinde o parte din obiectele de cult (si Doamne ce de sfinte, mari si aurite erau cele vazute de mine la Craiova !) parca s-ar putea plati usor o zecime din imprumutul de 20 de miliarde de euro.

Niciun comentariu: