duminică, 17 mai 2009

Chevron, proces de 27 de miliarde de dolari



Gigantul
petrolier american Chevron poate pierde 27 de miliarde de dolari in cel mai mare proces de mediu din lume: cel impotriva locuitorilor din jungla ecuadoriana.

New York Times prezinta in paginile sale cum Texaco a exploatat timp de 4 decenii petrol in jungla Amazonului. Urmele poluarii se vad inca si azi. Problema cea mare e ca din cauza poluarii, petrolul si alte produse au ajuns in stratul panza freatica, ceea ce a imbolnavit zeci de mii de oameni iar alte cateva mii au murit. Un raport incmit anul trecut de catre Richard Cabrera, un expert geolog desemnat de tribunal, estimeaza ca 1.400 de oameni au murit de cancer din cauza contaminarii cu petrol. Acum, locuitorii junglei, isi cauta dreptatea.

Chevron a cumparat Texaco in 2001 si a preluat, implicit, procesele companiei.
Gigantul petrolier n-a patit nimic pana acum, cand influenta americana s-a simtit teribil in Ecuador, insa tara s-a metamorfozat sub presedintele Rafael Correa. In cateva randuri, Correa, s-a referit la trecutul Texaco in tara sa drept „o crima impotriva umanitatii”.
Deja subiectul este motiv de intense activitati de lobby la Washington, astfel incat acesta sa aplice presiuni asupra Ecuadorului in favoarea Chevron. Care oricum daca pierde va face apel sau va ajunge la un tribunal international. Unde oricum va pierde, pentru ca evidentele sunt evidente. Desi Texaco a convenit cu Ecuador si Petroecuador pe 40 de milioane de dolari ca nu mai are nicio obligatie de mediu, aceasta prevedere nu se aplica si asupra proceselor civile intentate de locuitorii zonei. Altfel ar insemna ca americanii au cumparat dreptatea si au influentat justitia printr-o intelegere comerciala, nu? Iar asa ceva americanii, ]ara celor drepti si cinstiti, nu fac, nu?

Bine, nici Petroecuador, compania de stat din domeniu nu e nici ea usa de biserica si mama Omida a protectiei mediului avand peste 800 de deversari din 1990 incoace.Iar Chevron spune ca nu poate fi facut raspunzator pentru faptul ca guvernul a dus 40.000 de colonisti in jungla pe drumurile facute in anii ’70 de Texaco, sau ce a facut Petroecuador dupa ce a preluat povara. „Daca Chevron are o problema cu asta, atunci ar trebui sa dea in judecata Petroecuador” spune Steven Donziger, avocatul ecuadorienilor. Si asta pentru ca poluarea provocata de Texaco inca mai cauzeaza rau, morti, bolnavi chiar si la 18 ani dupa ce Texaco si-a oprit operatiunile acolo, si va continua sa faca pana cand perimetrele sunt curatate.

Oare mai poate si altceva Chevron/Texaco? Desigur, procurorul general al Ecuadorului a pus sub urmarire penala anul trecut 2 avocati ai companiei, sub acuzatia de conspiratie. Mai exact, cei doi voiau sa faca compania basma curata, ca si cum chiar ar fi curatat locurile.
Ce e tragic este ca o parte a victimelor Texaco nu vor apuca sa vada vreun ban pentru ca vor muri intre timp, iar procesele sunt estimate a dura alti 10-20 de ani.

Un comentariu:

Ana spunea...

Asasini economici. No comment