marți, 12 mai 2009

Rachetele europene Arianne 5 vor folosi tehnologie romaneasca




Racheta Arianne 5,
cu ajutorul careia se realizeaza programul spatial european, va fi echipata cu piese care vor fi produse de o masina romaneasca.

Utilajul mioritic va fi produs de uzina World Machinery Works din Bacau si va fi gata in 2010, a declarat Gabriel Carciumaru, vicepresedintele companiei. Dupa ce va fi gata, masinaria va fi exportata in Franta, langa Paris, unde va incepe sa produca componentele rachetei europene.
„Arianne 5 este cel mai performant lansator din lume, mai bun decat cele american si rus dupa raportul cost-performanta pentru ca lanseaza 2 sateliti simultan” a declarat la Bucuresti Thomas Mueller, directorul financiar al EADS Astrium, cel mai mare producator european de sateliti.

“Centrul de prelucrare vertical”, cum se numeste masinaria bacaoana, va avea 11 metri lungime, alti 11 latime, 7 metri inaltime si va cantari 130 de tone. Va „sculpta” piese de 6 metri lungime si 15 tone, din aliaje speciale, cu o precizie de microni. Utilajul este cel mai performant din categoria sa si va realiza 120 de rotatii pe minut, fata de 37, cat face cel in acest moment mai apropiat concurent.

Investitie sigura, dar la altii
“Nu exista alt loc de investit pe timp de criza decat in industria spatiala, deoarece din toate domeniile high tech, acesta are cel mai mare factor multiplicator si este pe termen lung” a mai spus Mueller.

In acest moment industria spatiala romaneasca numara 140 de firme la care se adauga alte 120 din domeniul securitatii, potrivit lui Marius Ioan Piso, presedintele Agentiei Spatiale Romane (ROSA). Tara noastra contribuie anual cu 2 milioane de euro la bugetul de 3 miliarde de euro al ESA (Agentia Spatiala Europeana), insa peste 5 ani, aceasta suma va creste de 5 ori. „Toti acesti bani se intorc integral in industria romaneasca prin comenzi” a spus Piso. Industria spatiala romaneasca mai beneficiaza pana in 2013 si de o finantare de circa 360 de milioane de lei prin programul Spatiu si Securitate, din cadrul Planului National de Cercetare, Dezvoltare si Inovare. „Pana acum nu au fost dati decat 5% din aceasta suma” a spus Piso.

5, ...4, ...3, ...2, ...1!
Primul satelit romanesc va fi lansat in luna octombrie 2009 cu racheta Vega, a mai spus presedintele Agentiei Spatiale. Acesta a fost dezvoltat de catre Institutul de {tiinte Spatiale, Centrul de Cercetare al ROSA, precum si Facultatile de Fizica si Inginerie Aerospatiala. Satelitul va realiza observatii ale Terrei, va masura fluxul de meteoriti si doza de radiatii cosmice.

„Pentru satelitul asta trebuie sa inventam o legislatie intreaga, pentru ca o data cu el, Romania va deveni stat-lansator si trebuie sa se supuna directivelor ONU, sa avem un registru cu obiectele lansate. |n viitorii 4 ani, Romania va lansa 20 de sateliti. ONU inchide ochii sa lansam satelitul fara legislatie, dar nu e frumos” ne-a spus Marius -Ioan Piso, presedintele Agentiei Spatiale Romane.

Niciun comentariu: