vineri, 22 mai 2009

Doi americani, condamnati pentru spionarea Gazprom




Un tribunal
din Moscova a condamnat un cetatean american, angajat al firmei TNK- BP, si pe fratele sau pentru spionaj asupra Gazprom. Pdeapsa a fost, insa, cu suspendare.
Ilya Zaslavsky si fratele sau Alexander au primit un de inchisoare cu suspendare si doi ani de eliberare provizorie, timp in care n-au voie sa mai calce stramb, dupa cum anunta Moscow Times.
Procesul impotriva celor doi frati a demarat in timpul marii inclestari dintre British Petroleum, care detine 50% din firma mixta, si cei 4 magnatii rusi co-actionari.

Actionarii rusi doreau extinderea companiei in afara Rusiei, ceea ce nu convenea BP, care urma sa se concureze pe alte piete. De asmenea, Gazprom s-a ales cu controlul zacamantului de la Kovykta, care era cel mai mare al companiei. Persecutia a mai inclus plata unui miliard de dolari de catre TNK BP catre stat ca sa se inchida un proces. De asemenea directorul Robert Dudley a fost mazilit. Nu intamplator, surse oficiale, au precizat ca urmarirea celor doi frati a fost facut de catre FSB, urmasul KGB-ului. Asta ca sa vedem cum este "justitia" in Rusia...
Rezervele totale dovedite ale TNK BP sunt de 8,225 miliarde barili echivalent petrol. Spre comparatie, BP are in total 17,8 miliarde de barili rezerve, incluzand aici si cele 4,1 miliarde ce-i revin din partea TNK BP.

Niciun comentariu: