marți, 26 mai 2009

Economia mondiala va creste din august




Economia
da semne de stabilizare si va reveni pe crestere din luna august, spune castigatorul premiului Nobel Paul Krugman, profesor la Universitatea Princeton si editorialist la New York Times.

„Nu voi fi surprins sa vad comertul mondial stabiliz~ndu-se, productia industriala mondiala stabiliz~ndu-se si incepand sa creasca peste 2 luni” a spus Krugman la un seminar.
„Nu voi fi surprins sa vad o stagnare sau o crestere a produsului intern brut in Statele Unite, si chiar si in Europa, in a doua jumatate a anului” a mai spus el.

Profesorul se teme de o „decada pierduta” cum a avut Japonia in anii ’90, c~nd tara asiatica a avut stagflatie. Vorbind la un seminar in Emiratele Arabe Unite, Krugman a spus ca una este stabilizarea si alta este recuperarea pana la vechile niveluri ale pietelor. „Nu putem exporta toti ca sa crestem. Nu exista alta planeta cu care sa facem comert” a spus Krugman. El a subliniat ca revenirea economica va veni din mai multe investitii ale corporatiilor mari, sosirea unor noi inovatii tehnice care sa se masoare cu revolutia IT din anii ’90 sau masurile guvernamentale din domeniul climatic.

Mai multi analisti (intre care de la Mark Zandi de la Moody’s sau Brian Wesbury de la First Trust Advisors) vad acele „green shots”, semne ale refacerii economiei americane, insa avertizeaza ca eforturi trebuie facute in continuare.

Niciun comentariu: