joi, 18 septembrie 2008

Guvernarea fantastica




Iata ca au trecut 4 ani si Guvernul a venit sa nearate ce cai verzi pe pereti vad Tariceanu si Vosganian ca fiind crestere economica si performante financiare ale Romaniei. De data asta voi trece in revista nerealizarile, si majoritatea sunt din noianul de promisiuni din ultimii doi ani.
Nu putem incepe fara a baga de seama ca in sistemul energetic guvernantii au 4 proiecte care ori se bat cap in cap si se intarzie unul pe altul, ori se intersecteaza.

Compania nationala integrata ar trebui sa se faca prin preluarea de catre Electrica a Hidroelectrica si a complexurilor energetice Turceni si Rovinari. La acestea se adauga filialele de distributie a energiei neprivatizate (Muntenia Nord, Transilvania Nord si Transilvania Sud) si ElectricaServ, filiala de mentenanta.
Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor vrea ca centralele electrotermice (CET), care asigura incalzirea pe timp de iarna in marile orase, sa revina de la autoritatile locale deoarece nu sint modernizate si nici nu isi asigura combustibilii pentru iarna la preturi rezonabile. Numai anul trecut CET-urile au inghitit subventii de peste un miliard de lei iar ajutoarele de incalzire date populatiei au insumat tot un miliard de lei. Deci gauri negre. Pentru anul asta cuantumul ajutoarelor e de 1,5 miliarde de lei pentru popor. Un alt proiect este reorganizarea Companiei Nationale a Huilei (CNH) care are datorii de circa un miliard de euro si beneficiaza pe perioada 2007-2010 de subventii totale aprobate de Comisia Europeana de 1,29 miliarde de lei. Pentru a deveni rentabila, se doreste integrarea ei intr-un complex energetic impreuna cu termocentrala de la Mintia, dar si cu trei unitati hidro de la Hidroelectrica. Pentru lignit, Vosganian a anuntat ca se analizeaza integrarea celor trei complexuri energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari, Craiova) cu Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) intr-o singura unitate.



Privatizari contestate

  •  Automobile Craiova. AVAS a privatizat in 2007 fosta fabrica Daewoo, vinzind 74,2% din companie catre Ford pentru 57 de milioane de euro, mult sub capitalizarea bursiera sau sub valoarea terenurilor detinute. Comisia Europeana a demarat o cercetare in urma careia a aprobat un ajutor de 143 de milioane de euro dar a impus recuperarea altuia, ilegal, de 27 de milioane de euro. Acum CE din nou investigheaza acordarea unui ajutor de 57 de milioane de euro pentru formarea profesionala.
  •  Oltchim Ramnicu Vilcea. AVAS a hotarit transformarea conversia in actiuni a unei creante catre institutie. Capitalul social ar fi trebuit sa ajunga la 987,1 milioane de lei. Actionarii minoritari au sesizat Comisia Europeana, iar in acest moment are loc o investigatie.
  •  Antibiotice Iasi. in 2007, AVAS scoate la privatizare prin licitatie cu strigare pachetul de 53,0173% din actiuni la un pret de pornire de 130 de milioane de euro. Sindicatele au atacat hotarirea in instanta si au cistigat. Ulterior AVAS a revocat anuntul de privatizare.
  •  Cuprumin Abrud. In urma neregulilor constatate in caietul de sarcini intocmit pentru privatizarea Cuprumin, AVAS a anuntat ca va fi scoasa la privatizare impreuna cu restul de companii miniere necarbonifere in noiembrie.
  •  Cercetarea. Proiectul de privatizare a celor 16 institutelor de cercetare ramase la AVAS a dus la nemultumirea oamenilor de stiinta, dupa ce AVAS a renuntat la obligativitatea pastrarii obiectului de activitate si a dat vina pe Comisia Europeana pentru aceasta prevedere.

  •  CFR Marfa. Privatizare in urma careia Guvernul estima ca se va incasa un miliard de euro. intre timp proiectul a intrat intr-un con de umbra.
  •  Complexul Craiova. Desi autoritatile au anuntat de nenumarate ori listarea lui la Bursa si vinzari repetate de actiuni pe BVB, ultimul proiect de Hotarire de Guvern al AVAS mentioneaza vinzarea sa.
  •  CEC. Privatizarea sa a esuat dupa ce investitorii nu au oferit un pret care sa fie considerat bun. Investitorii de pe piata de capital doreau o privatizare prin Bursa, dar ideea nu a fost acceptata. Listarea sau privatizarea au fost aminate pina dupa 2011.

Listari aminate
  •  Fondul Proprietatea. Initial se anuntase listarea sa la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in 2007, apoi termenul a fost sfirsitul lui 2008, acum este programata listarea pentru luna iunie 2009. Abia in acest an s-au organizat licitatii pentru evaluarea celor 88 de companii din portofoliul sau. Darian Rom Suisse si PricewaterhouseCoopers vor evalua un pachet de 76 de companii iar un altul de 12 companii are aceiasi evaluatori. Administratorul FP nu s-a ales nici acum, si se intrevede o noua intirziere dupa ce Fondul a anuntat ca va publica regulamentul de organizare a licitatiei si un caiet de sarcini la 1 octombrie, urmind ca procedura cu cei 28 de candidati sa fie demarata de atunci. intre timp, actiunile Fondului au inceput sa se concentreze in miinile cercurilor de interese. Daca la inceputul anului Fondul avea 3.028 persoane private care controlau 11,26%, ieri existau 1.970 de persoane ce controlau 20%.
  •  Nuclearelectrica. Primul termen avansat de autoritati era listarea in 2008. intre timp Guvernul s-a razgindit in privinta reactoarelor 3 si 4 si vrea ca Nuclearelectrica sa detina 51% din noua companie fata de 20% cum se stabilise initial. Procesul va duce la punerea in functiune in intirziere cu un an. Listarea e programata acum la inceputul lui 2009.
  •  Hidroelectrica. Programata pentru 2008, listare e in asteptarea clarificarii situatiei companiei energetice nationale Electrica.
  •  Romgaz. Anuntata o data cu Nuclearelectrica si Hidroelectrica, nu a demarat inca procesul. Autoritatile se tem ca picajul BVB sa nu afecteze compania, care e de interes national.
  •  Romtelecom. Anuntata pentru 2008, procesul de listare la BVB nici n-a demarat.
  •  BCR. Listarea BCR e inscrisa in contractul de privatizare. Au trecut doi ani si BCR nu a a juns pe Bursa, mai inainte a ajuns Erste, banca-mama.
  •  Electrica. Pachetele minoritare la distributiile privatizate (Muntenia Sud, Dobrogea, Oltenia, Banat, Moldova) ar fi trebuit vandute pe bursa iar filialele listate. Desigur ca nu s-a intamplat nimic.

Colosi nerestructurati
  •  Posta Romana. Anuntata pentru 2010, restructurarea Postei va fi extinsa pina in 2012 pentru ca societatea sa poata face fata concurentei. Are nevoie de investitii de 100 de milioane de euro.
  •  CFR SA. Compania avea in iulie datorii de 281 de milioane de euro catre furnizorii de energie. Furnizorii amenintau in vara ca vor ramine fara fonduri pentru a cumpara curent. De taiat, energia nu poate fi oprita catre CFR deoarece e societate de interes national.
  •  CFR Calatori si CFR Marfa. Vagoanele sunt ruina iar companiile au mult prea multi angajati. De fiecare data la greve primesc ceea ce cer.
  •  Regia Autonoma de Activitati Nucleare. RAAN este nerestructurata, iar neplata datoriilor de 130 de milioane de lei, cit avea in luna iunie catre SNLO aproape ca a dus la o greva minerilor din sectorul lignitului. Produce apa grea la preturi necompetitive. La a doua rectificare de buget, RAAN a beneficiat 376 de milioane de lei.
  •  SNLO. Societatea Nationala a Lignitului Oltenia avea in iunie datorii de 268,1 milioane de lei si era in incapacitatea de a achita salariile, concediile, datoriile la buget si plata furnizorilor de servicii. Nu mai zic ca la anuntarea listarii Transgaz, Vosganian anunta ca va lista SNLO pe bursa. Vise taica, vise.
  •  CNH. Compania Nationala a Huilei este oaia neagra a economiei rom~nesti, cu datorii curente de circa un miliard de euro si productie ineficienta. Statul trateaza cu Comisia Europeana stergerea datoriilor. Compania e considerata vitala pentru dezvoltarea Rom~niei avind in vedere resursele de huila, in vederea reducerii dependentei de importuri.
  •  Termoelectrica. Are datorii insumind un miliard de euro dar nu poate fi lichidata fiind de importanta nationala. E necesara pentru echilibrarea sistemului energetic national, adica pornirea grupurilor in momentele de virf de consum. A demarat parteneriate cu investitori straini pentru toate termocentralele sale.

2 comentarii:

Unknown spunea...

Puteai scrie 10 bloguri ca astea daca luai fiecare articol in parte si incercai sa il minimizezi :) Datele sunt cat se poate de exacte :P

Anonim spunea...

Foarte pertinent comentariul. Si foarte documentat. Bravo, Daniele. Era de facut un material cat o pagina de-a voastra de Jurnalul National :p Dar astept comentarii si pe alte subiecte, nu doar pe economic.