vineri, 12 septembrie 2008

Libertatea de partid, libertate de la Gazprom




Corectia da roade
. Statul intr-o vagauna din Siberia l-a facut pe Khodorkovsky sa vrea sa isi cumpere libertatea. Fostul magnat al petrolului si adanc sustinator al nevinovatiei sale I-a luat apararea lui Medvedev spunand ca prin invazia Georgiei si prin recunoasterea independentei Osetiei de Sud si a Abhaziei ca asta a fost singura actiune posibila a Rusiei. Acum cateva luni lui Khodorkovsky nu I-a fost acordata eliberarea conditionata. Data viitoare judecatorul va privi cu ochii lui Medvedev, doar ca s-ar putea sa fie inmuiat de declaratie.

Mai putin de inmuiat vor fi polonezii. Mai ales ca Rusia a cerut Poloniei sa renunte la sprijinirea Georgiei in schimbul acceptarii scutului anti- racheta, dupa cum a cerut Serghei lavrov, ministrul de externe. Iar la ce probleme au polonezii cu Rusia, de cate ori a rupt-o de pe fata pamantului, cat comunism au indurat, cum o santajeaza acum cu petrolul si gazul, asta o sa se intample exact in secunda in care vor zbura porcii. Asta dupa ce mai acum ceva zile rusii au anuntat ca isi rezerva dreptul sa bombardeze locatiile scutului anti-racheta din Polonia si Cehia. Ca inmuierea pozitiei Poloniei ar lasa Georgia si conductele sale pe mana Rusiei, dar ar destabiliza si Ucraina si statele baltice. Nu ca ar da vreo doua cepe degerate rusii pe scut, ca tocmai au prezentat Nike (Invingatoarea in greaca), prima bomba electromagnetica ce poate face ravagii cat o bomba atomica. Deci scutul e de pomana. Nu ca n-ar fi fost dupa ce a fost prezentata racheta Topol.Oricum soarta Georgiei pare pecetluita. Cu SUA actionand inconsitent si cu o Rusie care va semna un acord pentru o baze militara in noul stat recunoscut Abhazia, decizia e deja luata. “Pentru a o apara de orice agresiuni” dupa cum a spus Serghe Bagaps, lidrul separatis. Iar intelegerea e valabila si pentru porturi.

Tot legat de porturi, Yushcenko incearca sa se salveze de detronarea pusa la cale de oameni sustinuti de Moscova, dupa cum zice. Adica chiar de aliata lui, Yulia Timoshenko. Si da vina tot pe Rusia. Printr-un interviu in Le Monde, el a zis ca flota rusa din Crimeea genereaza “numeroase probleme”.
"Prezenţa Flotei ruse de la Marea Neagră generează numeroase probleme, nu doar militare", subliniaza Iuscenko, mentionand probleme cu proprietati, zone de navigatie maritima, frecvente radio si situatia minoritatilor nationale din Crimeea. Dupa care Rusia, bineinteles a condamnat politica “neprietenoasa” a Ucrainei fata de ea…”Kievul ascunde cu obstinatie faptul ca, prin livrarile sale de arme grele catre armata georgiana, partea ucraineana poarta o parte din responsabilitate pentru varsarea de sange” zice Rusia pe motivul “guns kill people, nu people kill people”. Nu ca n-ar fi suparati rusii ca in timpul razboiului georgian, Yushcenko n-a semnat un decret prin care limita miscarile flotei ruse.

Acum americanii stau cu inima purice pentru ca doua bombardiere strategice ruse, desi fara bombe, participa la exercitii in Venezuela. Care e la doi pasi de coasta SUA. Daca NATO si-a dus 18 nave in Marea Neagra, desi 4 intre timp au plecat, si Rusia si-a flexat muschii in Caraibe. Iar Medvedev s-a jurat ca o sa modernizeze fortele ruse cu arme moderne. De altfel un politolog rus vede ca nerezolvabila problema Transinstriei in contextul in care tensiunile dintre Moscova si Washington cresc.
SUA ar putea sa scape niste arme noi catre Israelieni ca la cat de mult gandesc, vor face ei treaba murdara de a ataca Iranul in locul SUA. Haaretz zice ca pana acuma americanii au refuzat sa dea israelienilor bombe antibuncar, avioane de alimentare tip Boeing 767 si permisiunea de utilizare a unui oridor aerian irakian de teama ca statul evreu ar putea ataca facilitatile nucleare iraniene. Care sunt construite de rusi. Ceea ce complica povestea. Oricum Iranul se umple de giganti rusi, dupa Atomstroiexport si Gazprom Neft venind la facut bani si politica.

Si ca sa se vada exact cum merge treaba in Rusia aflati aici: oficialii Lukoil sunt fericiti si au multumit Gazpromului ca au primit verde sa extraga mai mult gaz in patru campuri din regiunea Bolshekhetsky. Alekperov de la Lukoil zice poate produce acum 28 miliarde de metri cubi in zacamintele cu pricina, pe cand la momentul actual produce doar 10. Pentru 2008, Lukoil are o tinta de extractie a 20 de miliarde de metri cubi, fata de 14 miliarde in 2007. Gazprom a fost mereu problematic la folosirea conductelor sale de catre alte companii. Serviciul Federal Antimonopol a instrumentat mereu cazuri impotriva Gazprom pentru companii ca Novatek, Nortgaz si Rospan (parte a TNK BP).

Ca un facut, ca veni vorba de TNK- BP, o serie de fosti directori ai companiei sunt suspectati ca au tras o evaziune fiscala de 900 de milioane de dolari. Cam seamana cu modelul Yukos, nu? Cand gigantul lui Khodorkhovsky era acuzat de evaziune fiscala de 30 de miliarde de dolari.
De acceasi infractiune mai sunt acuzat si niste executivi de pe la Slavneft, detinuta in comun de Gazprom Neft si TNK- BP. Ca daca miliardarii rusi tot incep sa preia fraiele holdingului, iar Gazpromul se alege cu campul gazifer de la Kovitka, la o adica de ce Gazprom Neft, subsidiara petroliera, de ce sa nu se aleaga si ea cu restul de actiuni de la Slavneft?

Totusi exista si o veste buna. Scaderea bursei moscovite cu vreo 500 de miliarde de dolari nelinisteste oligarhii rusi. Scaderile extraordinare, la minimul ultimilor doi ani au facut sa scada enorm capitalizarile unor giganti rusi. Iar Alexei Mordashov, varful de lance de la Severstal, cel mai mare producator rus de otel tocmai ce a anuntat ca va lua in seama ideea de a isi reduce participatia de la 82% la putin peste 40% si sa vanda actiunile catre fonduri de investitie. Adica sa mai preia si altii din riscuri. Si el sa faca si niste bani, pastrand totodata controlul. Dupa esecul discutiilor cu Arcelor, Mordashov a inceput sa cumpere infrastructura occidentala in veselie incercand sa isi faca un imperiu transnational. Ca si Gazprom, Lukoil, Evraz sau chiar ca ambitiile externe ale TNK- BP. Caci in curand vom vedem cum TNK- BP va face concurenta BP in Asia Centrala. Sa isi smulga acum parul din cap englezii. Iar Alexei Kudrin, ministrul de Finante o ia tot mai serios la gandit sa reduca imensitatile de taxe petroliere pentru a atrage investitorii. Ca altfel, in 10 ani, Rusia o sa ramana fara una din propriile arme: petrolul, din lipsa de noi campuri exploatate.

Niciun comentariu: