marți, 9 septembrie 2008

Scuzati-mi franceza ...



Da, stirea e veche dar se pare ca procurorii rusi vor sa-l omoare pe Kenny pentru totdeauna astfel incat el sa nu mai apara si in episodul viitor. Aceasta mareata tara, acest pilon al democratiei, aparator al principiilor Natiunilor Unite, care invadeaza o tara „ca sa o forteze la pace” vrea sa interzica un serial de umor pentru ca nu gadila cum trebuie spiritul cerebral animat de vodka.

Oricum eu am profitat de asta ca va spun ca e oficial, americanii se retrag din cooperarea nucleara cu Rusia. Asta ca urmare a sfidarilor repetate ale Rusiei, care dupa ce NATO a efectuat exercitii militare in Marea Neagra cu 18 nave, s-au gandit ca ar fi istet sa faca si ei cu Venezuela niste exercitii prin Marea Caraibilor si sa testeze niste noi echipamente pe deasupra Oceanului Arctic. Semnele sunt deja clare. La nivel diplomatic asta echivaleaza cu aproape o declaratie de razboi. Cu o Uniune Europeana fleoscaita de dependenta de gazul rus ramane acum doar dupa americani sa ne asigure securitatea energetica Motiv pentru care au dat un contract de 4 miliarde de dolari lui Shell in Irak ca sa extraga gaz in regiunea Basra. Gaz care apoi sa fie dus pe conducte pana in Turcia ca sa fie bagat pe Nabucco. Doar ca s-ar putea sa nu mai aiba cui sa-l dea si pe cine sa salveze pentru ca prin Europa cam toate marile companii se orienteaza spre profiturile uriase ce se pot face in Rusia. Momindu-i pe vestici cu explorari de gaz (Total), gazoducte (E.ON, BASF, Eni, Gasunie), cu gaz ieftin de import doar ca sa nu importe din alte parti (Repsol, Gas Natural), exploatari de petrol (Gaz de France, BP) sau cu privatizari de producatori de energie electrica (Enel), o bursa ce atrage fonduri gigantice, Rusia a jucat perfect rolul unei vaduve negre. Care si-a atras prada in zona ei de actiune, o foloseste pentru propriile interese, si eventual, cand nu-i va mai fi de folos o va omori. Deocamdata marile companii occidentale, conduse dupa principii capitaliste vizeaza numai profitul. Iar exact pe asta s-au bazat rusii.


Au atras toti gigantii vestici, iar acum toate companiile astea ca sa nu isi piarda bunurile, investitiile, profiturile, fac un lobby puternic pe langa conducatorii statelor vestice sau UE. Nici nu mai trebuie ca Gazprom sau Rosneft sau Sberbank sau Fondul National de Bunastare sa faca vreo presiune asupra Occidentului european. Deja fac partenerii lor de afaceri pentru Rusia. Lucru dovedit din plin de povestea semnarii acordului de pace Rusia- Georgia. Cand Sarkozy s-a dus la Moscova cu actul in el se garanta „securitatea Osetiei de Sud si a Abhaziei”, pe cand ce a semnat Sakasvili mentiona garantarea „securitatii IN Osetia de Sud si Abhazia”. Lucruri total diferite, unde primul sugereaza recunoasterea Osetiei de Sud a Abhaziei.

Pentru a vedea forta Rusiei, un singur exemplu este perfect: Rosnanotech, corporatia de stat din domeniul nanotehnologiilor planuieste sa isi creasca afacerile de 30 de ori pana in 2015, pana la o neverosimila cifra de 157 de miliarde de dolari. Dmitri Lisenko, directorul companiei a spus acum doi ani ca Rosnanotech a are 618 proiecte propusei. Iar Lisenko este stapan peste un purcoi de bani 5,5 miliarde de dolari dati numai in 2007 de statul rus. Cumva Rosnanotech sa sa cerceteze noi arme si tehnologii militare? Nici vorba, doar sunt cei mai buni prieteni ai Europei, nu-i asa?

Niciun comentariu: