sâmbătă, 6 septembrie 2008

Scursurile lumii se aduna impotriva UE si a SUA






Coreea de Nord isi reia programul nuclear, Transmistria organizeaza o parada militara si cere recunoasterea independentei din partea Rusiei, doua ferme estoniene s-au declarat republica sovietica si vor recunoastere. Daca vi se pare prea mult, ei bine nu e… Mai deunazi, Chavez, dictatorul Venezuelei si-a declarat sprijinul catre Rusia si a acuzat Georgia ca e unealta SUA. Poate ca e, dar a face asta in timp ce mai nationalizezi ceva in tara, cere mult tupeu. Iar Chavez exact asta a facut. Dupa ce nationalizase resursele de petrol si rafinariile, intr-o miscare fulger el a mai luat cu japca si transportul de combustibil, pe motiv ca intermediarii ar scumpi artificial benzina si ar reduce traficul ilegal de produse petroliere catre Columbia si Brazilia. Pana acum transportul era in mana a catorva zeci de companii, din care cateva multinationale. Paguba: niste miliarde bune de dolari.

Urmatorul tupeist al lumii, Mahmud Admadinejaaaaaad a anunta pompos ca daca Occidentul mai cracneste ceva… ii va impune sanctiuni economice. “Natiunea iraniana ar putea raspunde iar Iranul ar putea impune sanctiuni impotriva acelor state” a hahait Ahmadinejad impotriva statelor care vor sa ii impuna sanctiuni pe motiv de program de realizare de arme atomice si de refuzuri repetate de verificari atente din partea ONU si a Agentiei Atomice.
Oare se poate mai mult? Desigur, Daniel Ortega, presedintele din Nicaragua a recunoscut oficial existenta Abhaziei si Osetiei de Sud, fiind prima tara ce a facut acest lucru. Bineinteles a mai zis ca Nicaragua ofera sprijin Rusiei in actiunile sale dar si ca NATO incearca sa izoleze Rusia creand un baraj statal in jurul sau. Nu ca n-ar fi nicio legatura cu faptul ca Ortega a fost sprijinit chiar cu armament de catre URSS in anii ’80 impotriva rebelilor impinsi de la spate de SUA…

Bineinteles ca nu s-a oprit totul aici. CSTO (Colective Security Treaty Organization), o organizatie ce include Armenia, Belarus, Kazahstan, Kirgistan, Tadjikistan, Rusia si Uzbekistan a anuntat oficial o pozitie “de neechivoc” foarte dura impotriva Georgiei, pe care au acuzat-o de toate relele din razboiul din august. In declaratia comuna statele CSTO au anuntat ca sunt “foatre ingrijorate de tentativa Georgiei de a rezolva conflictul din Osetia de Sud prin uzul fortei, ceea ce a dus la numeroase victime printre noncombatanti si fortele de mentinere a pacii”. Si bineinteles la dezastrul umanitar in care cam 200.000 de oameni au fugit din calea razboiului.
Daca prezenta dictatorilor din Asia Centrala nu surprinde, acestia fiind, cu tot sprijinul american, legati ombilical de Moscova, pentru ca Gazpromul le duce gazul in Europa si le asigura miliardele necesare pt dezvoltare si mentinerea puterii, oare ce o cauta Armenia acolo? Pai simplu, toata infrastructura armeana de gaze este sub controlul Gazpromului iar armenii au si ei ceva de castigat din urma Georgiei: au un conflict inghetat cu Azerbaidjanul pentru Nagorno- Karabah. Iar recent Serzh Sargsyanhas, liderul de la Erevan a vizitat Kremlinul si au discutat in privinta Osetiei de Sud, Abhziei si a situatiei create. Iar Medvedev a subliniat importanta discutarii problemei cu Azerbaidjanul, deoarece Azerbaidjanul nu e afiliat nici la SCO, nici la CSTO. Controland gazul din Armenia, I-a momit pe acestia impotriva azerilor. Controland gazul in Armenia n-a fost nicio problema sa-I manipuleze, dar acum are un avantaj si asupra Azerbaijanului.
Care avantaj s-a vazut imediat la vizita lui Dick Cheney in Caucaz si Ucraina. Dupa cum zic sursele Kommersant, mai intai presedintele Sakashvili s-a cam sucarit pe americani pentru ca Cheney l-a instiintat ca desi SUA sprjina conductaraia europeana prin Georgia, SUA nu vor asigura siguranta conductelor din Georgia decat prin metode politice, nu si militare.
Adica Sakashvili a ramas la curu’ gol in fata rusilor. SUA au ales un razboi rece in locul unuia cald.

Prin Georgia trece oleoductul Baku-Tbilisi-Ceyhan pe unde se pompeaza zilnic 850.000 de barili de titei caspic pana la Marea Mediterana, ocolind Rusia. Pe langa asta mai e oleoductul Baku-Supsa da si gazoductul Baku- Tbilisi- Erzurum pe unde ar trebui sa vina gazul pentru Nabucco, care va incepe in Turcia. Oricum daca nu mai exista siguranta oleoductului pana la Supsa, conducta Constanta- Trieste e un proiect mort deoarece n-ar mai avea ce petrol sa vina din terminalele georgiene la Constanta. Nu ca n-ar fi deja cu un picior in groapa deoarece Slovenia si Italia nu si-au desemnat companiile ce sa faca parte la construierea sa. Care companii ar trebui sa stranga 4,5 miliarde de euro pana vara viitoare, altfel se opreste jucaria. Nu ca deja jucaria n-ar fi stricata de Italia, ai carei giganti energetici Eni si Enel au foarte multe afaceri derulate cu Gazprom sau statul rus… Deci pana aici kaput! Disperarea lui Sakashvili s-a vazut dupa ce a arestat un posibil contracandidat fara sa-l acuze de ceva sau sa aduca vreo dovada. Bineinteles, Rusia ii cere demisia si eventual instalarea unui lider pro-rus. Astfel, fundul lui nu va prinde scaunul prezidential pana la rostogolirea Capului Sf Ioan Botezatorul de peste 4 luni.

Iar in Azerbaidjan, Dick Cheney a inregistrat un esec si mai mare, in ciuda faptului ca Cheney si dictatorul Ilhan Aliyev au legaturi stranse de cand primul lucra la Haliburton iar al doilea conducea… SOCAR, compania de stat azera in domeniul gazului si petrolului. Numai ca recentele evenimente l-au facut pe Aliyev sa ii transmita Americii un semnal foarte rece.
Vizita lui Cheney in Azerbaidjan a fost un dezastru total. Inaltul oaspete, desi aflat la prima vizita in acest stat n-a fost asteptat la aeroport nici de presedintele Aliyev, nici de premierul Artur Rasizade. Doar vicepremierul Yagub Eyubov si ministrul de Externe Elmar Mammadyarov l-au intampinat. Iar Aliyev nu s-a grabit sa-l primeasca. Tocmai de aia Cheney s-a intalnit intai cu Bill Schrader, presedintele subsidiarei British petroleum din acest stat si cu top managerii de la Chevron. Aliyev inca nu se grabea. Ca sa umple timpul, Cheney a vizitat ambasada SUA in Baku si a avut o intalnire cu ambasadoarea Anne E. Derse. Abia pe seara Cheney s-a dus la palatul lui Aliyev. Semnale clare. Iar rezultatul convorbirilor a fost atat de promitator ca Cheney nici n-a mai stat la banchetul dat in onoarea sa…

Reorientarea lui Aliyev vine tot dupa razboiul de o saptamana al Rusiei cu Georgia. Baku a vazut invadarea cu tancuri a Georgiei drept un semnal pentru toata zona. “Usor cu pianul pe scari!…” pare sa le spuna Rusia. Bineinteles, bugetul statului azer a suferit mari pierderi. Din cauza exploziei din 12 august de pe oleoductul Baku- Tbilisi- Ceyhan, la care Turcia a dat vina pe Partidul Muncitorilor din Kurdistan, si a opriri oleoductului Baku- Supsa si a gazoductului Baku- Tbilisi-Erzurum, exporturile energetice ale azerilor catre Occident au fost sistate. Azerii chiar au multumit Rusiei ca in cursul operatiunilor militare n-au bombardat conducta pana la Ceyhan.
Ba chiar si-au crescut ponderea in hidrocarburile trimise in Occident pe conducta pana la Novorosiisk, adica… cea prin Rusia. Plus ca Aliyev e speriat ca Rusia ar putea da Armeniei Nagorno- Karabah sau sa-I recunoasca independenta. Rusia controleaza acum exporturile Azerbaidjanului deoarece Georgia e inchisa iar in Turcia e pericol de explozii pe conducta din partea kurzilor. Mai mult, in iunie, Medvedev a propus azerilor ca Gazprom sa cumpere toata productia tarii de gaze si sa-I plateasca pret european.
Iar dupa ce s-a intalnit cu Cheney, Medvedev l-a sunat direct pe Alyiev…
Cum acum cateva zile Putin a obtinut in Uzbekistan un acord pentru toata productia sa si o parte a Turkmenistanului de gaze ce sa ajunga printr-o conducta in Rusia. Iar din primavara asta deja s-a batut in cuie ca Gazprom sa plateasca preturi europene statelor din Asia Centrala pentru gazul importat. Cum acele gaze sunt vandute majoritatea in Ucraina, acest fapt va pune o mare presiune pe acest stat.

Nu ca nu ar exista deja destula presiune pe presedintele Yushcenko ca sa mareasca chiria flotei ruse de la Marea Neagra ce sta la Sevastopol. Conform presei ucrainiene, la preturile actuale asta ar priva Ucraina de cel putin 1 miliard de dolari anual. Iar daca Rusia tot face un santaj cu gazul, Ucraina de ce sa nu faca cu flota?
Dar nu asta e adevaratul motiv pentru care Rusia are ca tinta urmatoare Crimeea. Medvedev a anuntat in planul sau diplomatic in cinci puncte spus in seara in care UE se intalnea pentru posibile sanctiuni ca Rusia isi va proteja cetatenii sai dinauntru granitelor sau de peste hotare. Or, 500.000 de transnistreni au cetatenie rusa, asa ca adio unire cu Moldova, daca mai parea vreodata vreo posibilitate. Apoi in Osetia de Sud si Abhazia, Rusia acordase inaintea conflictului cu Georgia pasapoarte marii majoritati a cetatenilor. Iar Ucraina acuza acum Rusia ca da celor din Crimeea pasapoarte pe banda rulanta la consulatul de la Simferopol. Iar statele baltice au mari minoritati de rusi.

Dar Rusia vrea Crimeea pentru a bloca proiectul gazoductului White Stream, care ar trebui sa aduca gaz caspic pe traseul Georgia- Crimeea- Romania, ocolind-o. La acest gazoduct s-a referit de cateva ori intr-un limbaj sibilinic Dinu Patriciu, creierul Rompetrol si Ioan Sturza, al doilea om din Rompetrol, artizanul vanzarii companiei catre KazMunaiGaz din Kazahstan. White Stream ar trebui sa fie mai scurt cu 1.000 de kilometri decat Nabucco, va ocoli Rusia si va duce gaz celor trei fomisti din zona aflati pe lista neagra a Rusiei din cauza vederilor pro-occidentale: Ucraina, Romania si Polonia. Ioan Sturza a recunoscut existenta unui “grup de initiativa” ce urmareste punerea Romaniei pe harta energetica, deoarece South Stream ne ocoleste voit iar Nabucco s-a nascut mort.

Proiectul urmareste sa conecteze South Caucasul Pipeline (Baku- Tbilisi- Erzurum), care cara gaze din uriasul zacamant Shah Deniz catre Turcia cu statele pro-occidentale din Europa. De la Borjomi (Georgia) conducta ar avea un traseu de 115 kilometri pana la malul Marii Negre prin Georgia. Daca va avea ruta directa catre Romania, sectiunea va avea 1.120 kilometri si va trece pe la adancimi de 2.000 metri. Daca se urmeaza ruta catre peninsula Crimeea, va avea 630 kilometri si tot pe la adancimi de 2.000 metri. Sectorul de uscat de prin Crimeea va avea alti 215 kilometri iar de pe malul Ucrainian inca 395 kilometri pana in Romania.
Prima faza, estimata sa coste 4 miliarde de dolari, ar cara initial 8 miliarde de metri cubi de gaz. Faza a doua ar insemna extinderea cu inca o capacitate de 8 miliarde de metri cubi de gaz, iar a treia cu inca 16 miliarde de metri cubi pana la un total de 32 miliarde de metri cubi. Gaze necesare: din Azerbaidjan, Turkmenistan si Kazahstan. Desigur, cele doua state din Asia Centrala au cam dat gazul Gazpromului iar viitorul gaz urmeaza sa curga pe conducta semnata de Putin acum doua zile. Cat despre gazul din Azerbaidjan, Aliyev a cam facut stanga-mprejur spre Rusia…

Iar daca va intrebati de ce Chavez se aliaza cu Rusia, e simplu. Chavez e cam izolat in lume, dar are o gramada de petrol. Iar in cursul vizitei sale la Moscova, presa rusa a anunat ca Venezuela va cumpara sisteme de aparare antiareriana purtate de oameni, avioane Il-76MD de transport si tancuri T-90. Uralvagonzavod, compania ce face aceste tancuri spune ca T-90-urile sunt superioare oricarui model occidental din aceeasi clasa in termeni de putere de foc, manevrabilitate, viteza si armura, dar ca se vinde la jumatate de pret. Ba chiar in acordul de 5 miliarde de dolari semnat in iulie de Chavez la Moscova pentru armament dat de Rusia in urmatorii 10 ani. Venezuela a primit si 24 avioane Sukhoi- 24, dupa ce in 2005- 2006, Venezuela a semnat pentru o afacere de cumparare a 50 de elicoptere, 12 Tor-M1 rachete aeriene de aparare si 100.000 de pusti AK- 103, bineinteles tot din Rusia. Iar din Rusia Rosoboronexport, gigantul armelor a anuntat ca vine annual arme de 6-7 miliarde de dolari pe glob… Nu m-ar mira nici daca se va afla ca Rusia a vandut arme Iranului iar acum teroristii din Irak sau Liban folosesc arme ruse.

Tot in cursul vizitei la rusi Chavez a aruncat cu petrol si gaz in stanga si dreapta. Mai intai, PDVSA, gigantul de stat venezuelean, a semnat un acord de cooperare cu TNK-BP pentru studiul zacamantului Ayacucho-2 din delta Orinoco. Gazprom a semnat o afacere pentru campul Ayacucho-3. Lukoil a semnat cu aceeasi PDVSA un memorandum pentru explorarea Junin-3, de asemenea in delta fluviului Orinoco. La Minsk, Belarus si Venezuela au semnat pentru dezvoltarea Petrolera BeloVenezolana, un joint venture intre …. Belorusneft si PDVSA. Petrolera BeloVenezolana va primi alte 3 campuri petroliere in Venezuela si si-ar putea dubla capacitatile anuale in cativa ani pana la 2 milioane de tone metrice.

Deci ce avem pana acum? Rusia, Coreea de Nord isi reia programul nuclear, Iranul ameninta cu sanctiuni, dictatorii Asiei Centrale se intorc catre “mama Rusia” si “tata Putin”, tulburari in statele Baltice, Ucraina, Transnistria, Belarusul lui Lukashenko, Nicaragua lui Ortega, Venezuela lui Chavez. Plus ca mai toata America Latina e pierduta pentru SUA: guerilele din Columbia vor mai mult profit la droguri, dictatorul Evo Morales din Bolivia (cu mult petrol si ea) e la fel de guraliv ca Chavez, Cuba lui Castro, iar Luiz Inácio Lula da Silva, presedintele brazilian e cam impotriva oricarui “gringo”. Si asta pt ca SUA dau subventii la bumbac ceea ce a dus Brazilia la un proces la Organizatia Mondiala a Comertului cu SUA unde vrea daune de 4 miliarde de dolari. Si de curand Iranul ghiciti pe cine a invitat in OPEC? … Pe Brazilia, care are rezerve de 55 miliarde de barili de petrol, si care a fost in 2006 al 13-lea producator al lumii. Si a carei companie Petrobras e a 4-a din lume ca si capitalizare.

Iar Iranul sigur va fi atacat. Atat vecepresedintele Cheney a atentionat Iranul recent cat si presedintele francez Sarkozy care a spus ca Iranul se poate astepta oricand ca aviatia israeliana sa atace statul persan. Ceea ce inseamna ca deja se pregateste lovitura, acum incepe incet valvataia in presa, ce ar trebui sa se intensifice in urmatoarea perioada. Caci neatacarea Iranului inseamna capotarea in fata situatiei de facto si renuntarea la insesi principiile democratiei pe care se bazeaza lumea: integritatea teritoriala pentru tari si dreptul la proprietate pentru cetateni.

Rusia nu e nici ea de neclintit. Blocarea conturilor bancare ale companiilor ruse ar fi o mare lovitura. Plus ca majoritatea companiilor ruse iau credite din Vest, emit obligatiuni cumparate de occidentali, care sunt vitale pentru modernizarea si dezvoltarea gigantilor rusi. Plus ca deja productia rusa de petrol a inceput sa scada, semn al unor probleme pe conducta. Si asta din cauza taxelor mari ce nu stimuleaza companiile sa dezvolte campuri noi.
Redeventa e de 22%, taxa pe profit e de 24% iar pentru export exista o alta taxa. Ceea ce face ca 65 de dolari pe baril sa se scurga in conturile finantelor ruse. Lukoil spune ca Rusia are nevoie de investitii de 1 trilion de dolari pana in urmatorii 20 de ani numai ca sa mentina productia la 10 milioane de barili pe zi. Iar ponderea gazului si petrolului in PIB-ul Rusiei s-a dublat fata de 1999 pana la 30%, conform The Economist. “Aurul negru” si “aurul albastru” aconteaza 50% din veniturile la buget si 65% din exporturi. Iar guvernul nu vrea sa lase din mana aceste gaste cu oua de aur, ca mai are acasa si o inflatie de 15% pe an. De aceea vrea sa poata mari oricand pretul pentru a se proteja in viitor. Iar pentru acest lucru are nevoie sa faca cat mai multa lume dependenta de resursele e si fara rute alternative…

Acum sa updatam situatia noastra. Avem un Dmitri Medvedev, presedinte al Gazprom care a dus compania la o capitalizare de 300 miliarde de dolari. Si a devenit presedinte. Avem un Igor Sechin, fost spion rus si el ca si Putin, presedinte al CA la Rosneft, celalalt gigant de stat, care a cumparat pentru 28 miliarde de dolari activele Yukos dupa un faliment in care Khodorkhovski zace si acum in inchisoare. Iar Khodorkhovski era anti- Putin. Avem pe fiul lui Viktor Krtistenko, ministrului Industriilor, care va prelua luna asta Izhneftemash, un gigant de 9,5 miliarde de dolari. Cand Oleg Deripaska (controla Rusal) a semnat un memorandum cu Viktor Veselberg (avea Sual), ambii magnati ai aluminiului, fuziunea a dat cel mai mare producator de aluminiu din lume, unde Deripaska are 75% si care are monopol in Rusia. Iar Putin a garantat ca fuziunea nu va atrage atentia autoritatilor anti-trust din Rusia. Acum Deripaska are o avere de 28 miliarde de dolari. Si e banuit de SUA de practici anti-democratice si legaturi cu crima organizata, hackerit de computere, furturi intelectuale, santaj. Dar are de infruntat un proces de 3 miliarde de dolari pentru 20% din actiunile Rusal, intentat de Michael Cherney (Mikhail Chernoy), un magnat rus refugiat in vest. Dar Deripaska e casatorit cu fiicat lui Boris Yeltsin, asa ca binecuvantarea lui Putin (pus in functie de Yeltsin) nu surprinde. Roman Abramovich are si el o avere de 23 miliarde de dolari. Pana de curand a fost guvernator de Ciukotska. Circa 13 miliarde de dolari din avere ii are ca urmare a vanzarii in 2005 a actiunilor sale la Sibneft …. catre Gazpromul lui Medvedev. Bineinteles ca are si el un proces de miliarde in Vest, unde Boris Berezovski a intentat un proces cu daune de 3,5 miliarde de dolari pentru ca a fost obligat sa vand participatia sa la Sibneft si alte bunuri sub valoarea lor. Mai avem un prim viceprim ministru Igor Shuvalov, raspunzator de politica economica externa a Rusiei si reprezentant al Rusiei in G8.Bineinteles, este presedinte al Sovcomflot, companie ce produce tancuri petroliere si bineinteles, controlata de stat.

Oare se mai poate sa existe ceva? Normal ca da. Vladimir Putin, prim ministru al Rusiei, fost presedinte al statului pentru 8 ani si initiator al noii linii de politica externa a Rusiei are o avere de … 43,5 miliarde de dolari, cam a treia de pe Pamant. Oare de ce? Pai detine 37% din Surgutneftgaz, a patra companie petroliera a Rusiei. Care in 2004, cand Putin era Presedinte, a beneficiat de o decizie favorabila a unei instante in joc fiind 62% din companie. Producea in 2006 1,34 milioane de barili pe zi iar in 2007 a avut un profit net de 3,54 miliarde dolari Actiunile sale valoeraza numai aici 20 de miliarde de dolari. Iar Putin mai are 4,5% din actiunile Gazprom, adica 13,5 miliarde de dolari. Adunate, actiunile colosilor fac 33,5 miliarde de dolari. Dar Putin mai are si 50% din Gunvor, un trader de petrol care exporta o treime din petrolul rus si detine drepturi exclusive de a exporta o mare portie din … titeiul extras de Rosneft! Nu-I asa ca-I minunat? Anul trecut Gunvor a avut cifra de afaceri de 40 miliarde de dolari si venituri de 8 miliarde de dolari. Iar anul asta estimeaza o cifra de afaceri de 70 de miliarde de dolari. Cum valoarea de piata a Gunvor e cam de 20 de miliarde, ar rezulta ca Putin mai are aici vreo 10 miliarde de dolari.

Gunvor coopereaza foarte bine cu compania Zarubezhneft, o companie de stat pentru realizarea unui terminal cu o capacitate de 11 milioane de tone la Ust-Luga in Golfun Finic. Transneft, compania de stat ce controleaza conductele dar si portul Primorsk nu prea voia sa transporte petrol pana la Ust-Luga. Asta pana ce fostul director al Zarubezhneft, Nikilai Tokarev, a preluat conducerea Transneft in octombrie 2007. Iar Putin s-a facut clar inteles. Acum Transneft va lega conductele sale de terminalul de la Ust-Luga! Iar acum cateva zile, ministrul Energiei a aprobat transferul a 20% din titlurile proiectului Kharyaga PSA, catre … Zarubezhneft de la francezii de la Total. Campul Kharygaia are rezerve de 1,2 miliarde barili de petrol. Total are 50%, Norsk Hydro (Norvegia) detine 40%, iar Nenets Oil Company, controlata de guvernul regional din provincie are 10%.

Niciun comentariu: