miercuri, 3 septembrie 2008

Rusia castiga pe toate fronturile, SUA si UE spectatori de lux



Oficial Rusia anuntase ca nu va opri livrarile de hidrocarburi spre Europa, dar nu s-a putut abtine sa- si incordeze putin muschii si chiar in seara in care la summitul Uniunii Europene trebuia sa se ia decizia unor sanctiuni economice impotriva sa, a anunat ca livrarile prin oleoductul Yamal ... se vor opri pentru 30 de ore pe motiv de „probleme tehnice”. Nu ca nu s-ar fi anuntat pe surse cu 3 zile inainte ca exact asta o sa se intample. Ceea ce a inmuiat si mai mult pozitia UE fata de invazia Georgiei, Europa lasand impresia acum ca trage cu gloante oarbe iar ursul rus isi face treaba lui in continuare, netulburat.

In timp ce oficialii UE se duelau in vorbe cu Lavrov sau Medvedev, Putin a mai infipt trei cutite in spatele Occidentului: a obtinut acordul Uzbekistanului si Turkemnistanului pentru o noua conducta care sa duca gazul in Rusia, iar Gazprom Neft, aripa petroliera a Gazprom a zburat peste hotarele Rusiei. Ghiciti unde s-a dus sa exploateze un zacamant cu o productie anuala de 6,5 milioane tone? Gresit...In Iran! Acesta este Nord Azagedan si va produce singur mai mult decat toata Romania. Bineinteles ca a anuntat ca este gata sa exploateze alte tre campuri sub conditii similare. Acestea sunt Shurum, Kuh-e Rig si Dudru. Numai Azagedan are o rezerva estimata la 150 de milioane de tone, de 15 ori mai mult decat mizilicul pe care se bat Romania si Ucraina in disputa de la Haga privind platoul continental. Cartea jucata de Rusia cu centrala nucleara construita de Atomstroiexport a adus enorme beneficii politicii sale externe. Pe langa izolarea Iranului si cresterea influentei ruse in Europa ca singura sursa de gaze naturale, a facut ca marile companii occidentale sa paraseasca Iranul din cauza instabilitatii. Francezii de la Total s-au retras in vara, iar Repsol si Shell au abandonat dezvoltarea unui zacamant de la South Pars in primavara. Cum companiile americane n-au voie sa investeasca in Iran, persii sunt colonizati economic de rusi. Iar indesirea rusilor acolo va face Iranul de neatacat de catre americani sau israelieni. Or, neatacarea Iranului dupa "fortarea Georgiei catre pace" va duce Europa si mai mult la mana Rusiei iar UE, SUA si NATO vor arata ca niste papagali...

In privinta conductei din Asia Centrala, lucrarile au ramas si mai stravezii pentru Nabucco, proiectul de indepedenta energetica sprijinit de UE. Fara contracte de furnizare semnate, cu un South Stream aflat in stadii mult mai avansate, cu banci reticente in a acorda finantari din cauza razboiului din Georgia, iar pe acolo trebuia sa treaca gazul caspic, cu dictatorii din Asia Centrala ce nu pot misca nimic deoarece nu exista conducta transcaspica si deci sunt la mana Gazprom, Nabucco e o conducta spre nicaieri. China si India au luat-o si ele in fata UE si au semnat deja mai multe acorduri privind realizarea de gazoducte ce sa conecteze vastele rezerve ale Asiei Centrale cu economiile lor aflate in plina viteza.

Ca un facut, Putin a reusit semnarea cu statele centrale tocmai acum. Lukoil are in plan sa produca in 12 miliarde de metri cubi de gaz anual in Uzbekistan numai in campurile Kandym si Gissar, cat produc intr-un an si Romgaz si Petrom in Romania. Vagit Alekperov, directorul general a spus ca deja Lukoil a bagat 1,5 miliarde dolari in Acest stat. Iar campurile au rezerve de 250 de miliarde de metri cubi de gaz, mai mult cu 25% decat firimiturile pe care se bat Romania cu Ucraina...
Conducta pentru care a semnat Putin va duce ca exporturile sa urce de la 45 de miliarde metri cubi la 80-90 de miliarde pe an, adica exact toata productia. Mai mult, Gazprom prinde Europa intr-un cleste: azi a anuntat crearea unui joint venture cu Nigerian National Petroleum Corporation pentru prospectari, productia si transportul de hidrocarburi, pentru a proiecta un sistem de colectare a gazelor asociate si pentru contructia de centrale electrice in Nigeria. Iar acest stat are rezerve g`site de hidrocarburi de 9 miliarde de tone echivalent petrol ti rezerve de 5,2 trilioane metri cubi de gaz. Cam 40% din din gazele asociate extractiei celor 130 de milioane de tone de petrol sunt arse iar guvernul nigerian vrea recuperarea lor. Ca doar nu sunt de colea 24 miliarde de metri cubi de gaze...

Intr-o masura de disperare si Condolizza Rice va vizita Libia, fiind primul oficial american de rang inalt care va vizita acest stat dupa 55 de ani. Si asta dupa ce Gazprom s-a oferit sa cumpere toata productia de gaz a tarii. Pe care s-o exporte in Europa printr-un alt gazoduct, unde ghiciti care e partenerul ce s-a oferit sa il construiasca? Exact, este Eni din Italia, cu care Gazprom mai face South Stream si o gramada de alte afaceri in Rusia.

Iar cu Rusia si oligarhia de stat nu te joci. Dupa episoadele Medvedev (Gazprom) -presedinte si Sechin (Rosneft) - vicepremier, astazi urmeaza episodul Industrie. Rimera, divizia de servicii a Chelyabinsk Pipe-Rolling Plant a obtinut 24,8% din Izhneftemash, una din cele mai mari companii ce produce echipamente de productie pentru industria petroliera. Iar in luna aceasta va obtine intreg controlul. Firma cumparatoare a fost infiintata si condusa de Vladimir Khristenko care nu este decat ... fiul lui Viktor Khristenko, ministrul Industriei si Comertului din Rusia. Izhneftemash are o capitalizare de 9,5 miliarde de dolari iar la inceputul anului trecut a acumparat 75% din OAO Alnas, care face pompe electrice si motoare pentru sonde. Alnas detine 40% din vasta piata petroliera rusa de astfel de componente...


Profitand de inmuierea UE, Rusia a atacat pe toate fronturile, a oprit conducta sa-si forteze muschii, a interzis importurile a 19 firme americane din domeniul alimentar ce aduceau pui si carne de pui in Rusia, ba chiar acum a anunat ca isi va inchide piata pentru vecinii sai care se afla in Organizatia Mondiala a Comertului. Iar piata zaharului nu se va deschide pana la 1 ianuarie 2009. Masura vizeaza clar Ucraina, care misca in front. Prim vicepremierul Viktor Zubkov vrea chiar o interzicere a alcoolului si zaharului din Ucraina pana in 2013.

Iar daca SUA au impresia ca sunt la adapost de Rusia, sa mai gandeasca. In plina criza financiara, Rusia se afla pe locul 8 in topul creditorilor SUA, cu 65,3 miliarde de dolari. Pare putin fata de imensitatile datorate Japoniei (583 miliarde de dolari) sau China (503 miliarde de dolari) dar e o suma ce ar putea face ravagii. Datoria externa totala a SUA a ajuns la 13,77 trilioane dolari in aprilie, din care vreo 7 trilioane facute numai din 2003 incoace.

Comentezi ?!?

Un comentariu:

Anonim spunea...

E clar. Rusia controleaza intreaga lume. Prin Gazprom, cea mai mare companie de gaze din lume. Si care e de stat si va fi mereu de stat. Si rusilor le place sa sfideze lumea cu asta. Doar Baselu s-a dat putin mai cocos undeva in iunie 2007, la summitul pe energie de la Zagreb, unde venise si Putin. Spunea el atunci: "România nu va accepta niciodată ideea utilizării energiei ca instrument de presiune politică. Pledez pentru un cadru de cooperare în problemele energetice, inclusiv cu Rusia, care să fie reglementat de principiile liberei concurenţe. Trebuie create alternative pentru a asigura competiţie, pentru a diminua tentaţia furnizorului de la Răsărit de a folosi energia ca instrument politic!", referindu-se la fabulosul Gazprom. Asta imi aminteste de bancurile cu URSS-ul si iepurasul :)))))