Daca mai crede careva in seriozitatea cuplului Medvedev- Putin si democratia din Rusia, nu stie ce aer respira. Azi, proprietarul unui portal al opozitiei ruse, www.ingushetiya.ru si unul din cei mai virulenti critici, a fost executat ... de politia rusa.
Magoled Ievloiev a fost saltat pe fata de politia rusa de pe aeroportul din capitala Ingusetiei, l-au urcat intr-o Volga. "In timp ce se indepartau, acesta a fost impuscat in tampla (...) L-au aruncat din masina in apropierea unui spital", a declarat Kaloi Achilgov, avocat al portalului, care a supravietuit mai multor tentative de inchidere a portalului.In fata spitalului a fost gasit si a murit in sala de operatii. Partea cea mai tare acum urmeaza, comunicatul politiei zice ca ... a fost impuscat din greseala.
Asta daca mai avea cineva vreun dubia asupra mortii lui Livitenko, asasinarii ordonate a Annei Politovskaia sau a otravirii lui Viktor Yushcenko.
Ca sa nu se mai mire nimeni de ce stau Lebedev si Khodorkovski in inchisoare, dupa ce ultimul a fost candva patronul celei mai mari companii petroliere a Rusiei. Bineinteles, si el era critic al lui Putin astfel ca n-a fost greu sa i se fabrice o investigatie potrivit careia intre 1998 si 2004 cei doi au furat 350 de milioane de tone metrice de petrol si au spalat bani in valoare de 28,3 miliarde dolari. Cum suma ceruta era mai mare chiar si decat valora Yukos, el face inchisoare iar Yukos a ajuns vanduta pe active catre Rosneft, compania petroliera de stat rusa.
Anna Politovskaia a avut soarta pecetluita in urma seriei de anchete ce arata marsavia interventiei de la Beslan; o alta incrancenare vine din disputa privind grupul TNK-BP, unde BP detine 50% iar un grup de patru miliardari rusi restul. Deja BP si-a retras personalul, unul cate unul directorii companiei isi dau demisia, iar Robert Dudley conduce grupul din strainatate dupa ce a fost haituit si i-a fost suspendat de catre un tribunal permisul de munca.
Bineinteles, acum doua luni, cuplul Putin- Medvedev i-a aratat Siberia lui Igor Zyuzin, patronul Mechel iar averea lui s-a injumatatit de la 11 la 5,5 miliarde de dolari ca urmare scaderii capitalizarii companiei in urma unor critici dure ale lui Putin cum ca Mechel vinde mai scump in Rusia decat la export. Desigur, ca si in cazul TNK- BP unde parca s-ar dori ori cumpararea grupului ori achizitionarea de campuri de gaz sau petrol, de la Mechel se vrea o fabrica din Chelyabinsk, cea mai mare uzina de oteluri speciale. Aceasta ar intregi Russpetsstal, un grup de productie militara, ce face parte din supra-holdingul Rostekhnologia, ce cuprinde 470 de grupuri din industria rusa.
Gazpromizarea lumii continua in ritm delirant. Pe langa alegerea presedintelui rus Medvedev din randurile directorilor Gazprom nu trebuie uitat ca vicepremier rus este Igor Sechin, presedinte al Consiliului de Administratie al Rosneft, iar fostul cancelar german Gerhard Schroeder este platit regeste pentru a fi consultant al Gazprom. In paranteza fie spus el a fost artizanul realizarii Nord Stream, gazoduct ce ar urma sa subtraverseze Marea Baltica pana in Germania, legand-o direct cu Rusia. Partenerii gigantului rus sunt E.ON si BASF. Asa vor fi mai usor de santajat Ucraina si Polonia, pe teritoriul carora trece acuma conducta Drujba, ambele cunoscute drept critice acerbe ale politicii duse de Rusia. Isr prietenii Rusiei sunt si prietenii Gazprom. Sau invers. Nu ca n-ar fi evident ca E.ON si Enel (din Italia- stat cu care se face South Stream) au primit placinte enorme din productia si distributia de energie electrica din Rusia, ambele avand nevoie de enorme investitii.
E.ON detine 75% din producatorul OGK- 4 (profit 67 milioane dolari), cumparat cu 5,7 miliarde de dolari sin in care mai investeste 3,29 miliarde de dolari pentru a transforma centrala Surgut Power no 2 drept cea mai mare centrala electrica din lume, cu o capacitate de 5,6 GW. Si bineinteles cele 6,43% actiuni din Gazprom detinute de E.ON sunt alt motiv de tratative. Si a mai convenit cu Gazprom sa ii dea acestuia 1,72 miliarde de dolari pentru 25% minus o actiune in zacamantul de gaz de la Yuzhno Russkoye iar in schimb Gazprom sa preia 50% din unitatile E.ON din Ungaria din domeniul vinzarii de gaz si a depozitarii.
Cu BASF, Gazprom a incheiat o afacere prin care Wintershall, o companie a BASF, detine 25% minus o sctiune din ... Yuzhno Russkoye si in schimb a crescut titlurile pe care Gazprom le are in Wingas, de la 35% la 50% minus o actiune.
Cu Eni, Gazprom a semnat un acord prin care gigantul rus poate vinde un volum de gaz ce poate ajunge la 3 miliarde d emetri cubi in Italia pana in 2010, Eni va cumpara cu Gazprom zacaminte si alte bunuri in Rusia si Africa. Colac peste pupaza, Eni s-a oferit sa realizeze o conducta din Libia, unde Gazprom a propus lui Ghadafi sa cumpere toata productia de gaze, pana in Europa. Iar Gazprom va putea cumpara titluri si in Enipower, divizia de energie a Eni. Eni importa anual 24 de miliarde de metri cubi de gaz din Rusia si vinde in total in Italia 50 de miliarde de metri cubi din consumul de 79 miliarde al „Cizmei”.
Enel detine 55,7% din OGK- 5 pentru 4 miliarde de de dolari. In contrapartita pentru gazul livrat de Gazprom pentru aceasta, Enel va da Gazprom un procent dintr-o centrala din Italia. De asemenea, o companie apropiata de dealerul de electricitate Rusenergosbyt, care este in parte detinuta de Enel (cu 49,5%) va face o oferta de cumparare pentru Mosenergosbyt, alta companie de vanzare de curent electric. In primavara lui 2009 Gazprom isi va exercita si dreptul de a cumpara 20% din Gazprom Neft, subsidiara petroliera a Gazprom pentru 4 miliarde de dolari. Acest procent este detinut de consortiul EniNefteGas, in care, surpriza doua cincimi sunt detinute de Enel si trei cincimi de Eni. Enel mai detine in Rusia 100% din campul de gaz Arcticgaz, 100% din Urengoil si 100% din Neftegaztechnologia, prin compania SeverEnergia, cum se putea altfel...un consortiu Enel- Eni (40%-60%.)
Sa vedem si daca marele maestru Gari Kasparov pateste vreun "accident" in perioada urmatoare, ca si el a participat la demonstratii impotriva lui Putin si Medvedev.
Un comentariu:
Multzu pentru info :)
Trimiteți un comentariu