marți, 2 septembrie 2008

Fratilor, azi am vazut inflatia in actiune





Ca in orice alta a zi a saptamanii ma deplasam cu RATB-ul personal, mai exact tramvaiul 41. Bineinteles, la un moment dat prin caldura si printre sardelele puse la fiert in suc propriu isi face aparitia un cetateam cu pigment preponderent tuciuriu, cu o vesta pe care scria “National” pe ea. Dupa ce scoate din plasa trei cutiute isi spune povestea vietii lui : „Leucoplast avem, cu valabilitate pana in 2010, trei la zece mii!”. La un moment dat coboara iar dupa o intersectie urca alt individ, si isi spune promotia: „Leucoplast, doua bucati la zece mii!”.

Ceea ce inseamna urmatoarele lucruri:
1- De la o statie de tramvai la alta, inflatia a lovit Romania ca in Zimbabwe si plasturii s-au scumpit.
2- Leul s-a depreciat semnificativ fata de moneda din Botswana in sedinta intrbancara, asa ca distributitorii trebuie sa isi ajusteze politica de preturi in functie de cotatiile internationale
3- La fabrica de medicamente din Vietnam cei 400 de copii care asamblau medicamentele in cutie s-au dus sa-si bea laptele si sa-si manance cornul si deci s-a facut o cerere mare de leucoplast la momentul respectiv.
4- Exista risc de inundatii din Moldova ceea ce l-a dus pe al doilea promotor din 41 sa faca hedging si sa se protejeze de eventualele pierderi in momentul in care depozitele proprii ar fi luate de apa.

5- JP Morgan a dat indicativul „cumpara” pentru leucoplasture.
6- Fitch si Standard&Poors au schimbat perspectiva Romaniei la „AAA+” ceea ce inseamna cresteri de salarii deci afluenta de numerar in piata si deci e o buna oportunitate de profit.
7- Primul avea o politica de dumping si scoatere a concurentei de pe piata.
8- Georgienii au mare nevoie de plasturi in urma invaziei ruse si se gandesc sa-i importe din Romania.
9- Uraganul „Gustav” a lovit o fabrica de olite asa ca politistii se ranesc mai des cand fac treburile murdare.
10- Cei 9 raniti arsi la shopping in hipermarketul din Targu Mures au fost trimisi de doctori sa-si procure singuri leucoplast pentru rani.

Niciun comentariu: