miercuri, 10 septembrie 2008

Industria mortilor vii







Desi ar parea
ca vorbesc de tactica pe care pescarii de somon Feroe o au in meciul cu Romania, nu e asa. O data cu umflarea muschilor, Rusia nu si-a dat seama ca este rupta in fund. Sprijinul pe fata pentru Osetia de Sud si Abhazia pentru controlul rutelor energetice din Georgia a scos pe lateral o alta problema: Rusia nu e numai a rusilor, o gramada de popoare cucerite de-a lungul anilor cam au pretentii de libertate, alimentate cu precedentele Kosovo, Osetia de Sud si Abhazia. Problema cecena e arhicunoscuta, Rusia ducand lupte crunte cu teroristii ceceni pentru pacificarea teritoriului. Nu ca nu s-ar fi lasat cu violente de ambele parti. Am vazut filmulete pe youtube cu soldati rusi decapitati pe viu de ceceni; sau masacrul de la Beslan cand teroristi ceceni luasera cateva sute de ostatici dar fortele ruse au intervenit cu o crasa incompetenta ceea ce a dus la multe zeci de morti si sute de raniti. Acum sunt si altii care vor independenta. Cecenia, o republica din nordul Caucazului bogata in petrol si-a declarat independenta in 1994 si dupa 2 ani de lupte au ramas mii de morti. Nimeni din Rusia n-a precizat dreptul lor la viata atunci cand l-au acuzat pe Sakashvili ca de masacru la Thsinavali. In 1999, Vladimir Putin, pe atunci presedinte, pe acum premier a aratat o alta mare realizare a democratului popor rus: un al doilea razboi cecen care a distrus aboslut orice urma de rebel cecen.

Cea mai mare amenintare vine din Tatarstan, tinutul tatarilor. Cu notabila diferenta ca Osetia de Sud si Abhazia au fost mereu incurajate de rusi sa sparga Georgia din cauza dictatorilor rusofoni adulmecatori ai nostalgiei aduse de bocancul comunist de pe gatul lor. Pe cand Tatarstanul este o putere economica, compania Tatneft fiind unul dintre cei mai importanti producatori de petrol din Rusia. O asociatie nationalista tatara, numita Centrul Civil al Tuturor Tatarilor, a publicat un apel in care se mentiona ca „pentru prima oara Rusia a recunoscut independenta propriilor cetateni” si s-au aratat optimisti ca Tatarstanul va fi urmatorul. Asta pentru ca dupa logica normala, daca separatistii rusi din Georgia au stat propriu ca atare recunoscut de Rusia, fara ca sa doreasca anexarea sau unirea, aceeasi independenta recunoscuta o poate asa si Tatarstanul. Tatarii inca mai comemoreaza ziua in care in 1552 statul lor a cazut in fata armatelor lui Ivan cel Groaznic, fiind absorbit in Marea Rusie. Iar republica mai este si un major producator auto, aici exista o fabrica de avioane; in Bashkiria exista un enorm zacamant de gaze naturale; iar in Komi se produce foarte mult carbune. O organizatie numita Kuk Bure din Bashkortostan, unde acesti etnici numara 30% din populatie, chiar a cerut introduerea limbajului lor in scolile publice. Pe de alta parte, circazienii, popor inrudit cu cei din Abhazia traiesc in multe mici republici din nordul Caucazului: Kabardino-Balkariya, Karachayevo-Cherkesiya si Adygeya. Iar acum toti sunt extatici in privinta independetei deoarece verii lor primari si-au capatat independenta.

SUA pot foarte bine incuraja aceste popoare la independenta. Mai ales ca tendinta dictatoriala este puternica prin zona si oricui ii surade sa fie stapan pe o mare de petrol sau carbune cum fac dictatorii Asiei Centrale: Azerbaidjan, Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Tadjikistan, Kirgistan. Bineinteles, Rusia poate suferi mult mai repede de pe urma chiar a oligarhilor lor. Daca statele vestice ar anula sau inaspri conditiile necesare vizei, atunci oligarhii isi vor smulge par din cap deoarece nu mai au unde sa-si cheltuie enormitatile de bani. Iar in Austria sau pe coasta de Azur rusa e a doua limba vorbita.
Bogatanii vor sta cu un ochi la vize si cu celalalt la cuplul imperial Medvedev- Putin. Cand presiunea internationala e prea mare, vor face ei presiuni asupra lor sa o lasa mai moale cu sferele de influenta. Privilegiile de a avea firme inscrise prin offshoruri si paradisuri fiscale, conturi bancare secretizate in Elvetia, apartamente de lux in Londra, castele in Scotia, podgorii cu traditie in Italia nu pot veni la pachet cu tancurile din statele inconjuratoare.
Iar faptul ca Bursa rusa a pierdut jumatate de trilion de dolari din capitalizare, aproximativ 40% fata de perioada dinainte de invazie arata ca fondurile de investitii vestice si-au luat si ele talpasita. Iar suma de e de colea...

Desigur, nici SUA si UE nu stau cu bratele in san. Ca sa mai faca si ei un ban si profitand de mereu-intaratatul Ahmadinedjad si de visul sau nuclear, Bush jr va vinde pe o nimica toata de 7 miliarde de dolari un sistem de aparare pe baza de racheta catre Emiratele Arabe Unite. Ceea ce arata ca noul razboi diplomatic rece incepe sa imbogateasca iar companiile militare si sa duca intr-un final la proliferare de armament oriunde.
Pe langa asta Ucraina, aliat traditional al Vestului prin Yushcenko a anunat ca va inchide o statie radar folosita de Rusia. Asta dupa ce chiar Rusia a declarat obsoleta folosirea sa si a alteia de la Sevastopol iar Ucraina a vazut miscare drept neprietenoasa. Pentru ca le-a taiat o sursa de bani ucrainienilor. Aviatia SUA a mai anuntat ca din Octombrie va patrula in spatiul aerianal statelor Baltice. Iar rusii poate ar fi vrut sa faca aceleasi manevre ca-n Georgia: violarea spatiului aerian ca sa arate separatistilor ca au sprijin, instigarea lor, apoi cand statul se apara, „il va convinge la pace” cu 4.000 de tancuri in baza protectiei minoritatilor ruse de acolo. Iar statele baltice au importante minoritati ruse...


Totul e desprins dintr-un clasic razboi al nervilor. De data asta fiecare actioneaza pe tacute si furnizeaza stirile de parca totul ar fi de o calmitate extrema. Ceea ce nu e... Rusia tocmai a amenintat intreruperea legaturi lor cu NATO daca Georgia va primi in decembrie MAP-ul (Membership Action Plan) de a intra in NATO. Iar Georgia sigur il va primi. Altfel, toata gargara occidentala cu drepturile omului, principiile ONU, suferintele intampinate de Georgia careia Rusia i-a distrus o parte din infrastructura ar fi degeaba. Si ar insemna o capitulare in fata Gazpromului, lasand in sfera Rusiei culoarele energetice din zona Caucazului pentru petrolul si gazele caspice.

Capitalismul s-a schimbat dupa Gazprom. Daca in capitalismul dupa Exxon sau Enron, companiile se duceau in state de mana a treia si le cumparau dictatorii cu valiza si le exploatau bogatiile pana ii schimbau alti dictoatori platiti de altii, acum povestea e diferita. Gazpromul intimideaza si foloseste cele mai machiavelice arme disponibile. De exemplu, dupa ce Canada a facut gura si a fost vocala in privinta invadarii Georgiei, Gazprom a avertizat statul in cauza ca ar putea gasi o noua piata de desfacere pentru gazul natural lichefiat, in conditiile in care canadienii incearca blocarea negocierilor privind proiectul Rabaska. Stephen Harpor, premierul canadian, a incercat si el sa ameninte cumva econoic Rusia si a zis dupa invazie ca interventia militara in Caucaz ar putea periclita contractele comerciale privind importul de gaze. Povestea este asa: in mai Gazprom anunta asocierea cu firmele canadiene firmele Enbridge Inc, Gaz Metro si Gaz de France pentru a construi un terminal de gaz în valoare de 840 milioane dolari, in Quebec. Iar terminalul ar trebui sa asigure necesarul de gaz pentru orasele Quebec si Ontario. Gazul pentru ele ar trebui sa vina din zacamantul Shtockman in Arctica, explorat cu francezii de la Total. Ca atare santajul merge si peste ocean... Acum cateva zile si Iuri Trutnev, ministrul rus al Resurselor naturale ameninta ca „va interveni” daca TNK-BP nu va vinde mai repede catre Gazprom zacamantul de gaze de la Kovitka pana la finele anului. Nu ca BP n-ar fi fost destul de ocupata pana acum cu presiunile facute de agentiile guvernamentale sosite cu misiunea de a cauta nod in papura. L-au fortat pe directorul Robert Dudley sa plece, el ramanand fara permis de munca. Directorii si-au dat cate unul demisia in urma scandalului facut de niste miliardari actionari ce detin 50% din holding.

Gazprom a avut spre deosebire de Occident 2 avantaje. Cand Kosovo s-a declarat independenta, Occidentul n-a obtinut decat un stat fomist in crunta nevoie de ajutor. In acel moment, Gazprom a convins Serbia sa sustina South Stream ca sa ocoleasca Romania. Iar Gazprom Neft, holdingul petrolier, a obtinut pe un mizilic de 400 de milioane de euro 51% din NIS, compania petroliera sarba si s-a angajat la investitii de 500 de milioane de euro. Mai conteaza ca Delloitte evalua compania la 2,2 miliarde de euro?
Acum reversul: cand Rusia a recunoscut independenta separatistilor din Georgia si a invadat tara si mentine presiuni sa nu ajunga in NATO, ce a obtinut? Pai controlul rutelor energetice. Plus ca nu-si vor retrage trupele dincolo de granitele statelor pe care tocmai le recunoscuse. Plus ca azerii s-au rotit spre Rusia, trimit mai mult petrol prin conducta de la Novorosiisk. Iar Gazprom a facut oferta comerciala de a cumpara toata productia de gaze. Bineinteles, la preturi europene, ca nu dau de la ei. Dau de la Ucraiana si UE. Ca tot a anuntat Aleksandr Medvedev, directorul executiv adjunct a spus ca veniturile oricum vin mai mult decat se estima. De la 39,5 miliarde dolari de anul trecut previziunea ajunsese la 64 miliarde, acum e la 65 miliarde de dolari.
Care Gazprom nu e usa de biserica nici macar in ochii rusilor. Pe 9 septembrie, Serviciul Federal Antimonopol a gasit Gazprom vinovat de discriminare impotriva traderului Trans Nafta, blocandu-i accesul la conductele sale. Iar Trans Nafta este companie din ... Tatarstanul de la inceputul articolului!


PS: Belarusul a anuntat ca nu va recunoaste exact imediat independenta republicilor Abhazia si Osetia de Sud. La cateva zile dupa, Severstal, cea mai mare companie din sectorul otelului din Rusia, a anuntat ca ia in considerare contruirea unui combinat de 2 miliarde de dolari in ... Belarus. Intr-o tara cu infrastructura la pamant orice investitie e buna. Daca rusii vin, pariu ca Lukashenko va recunoaste statele respective? Afacerea se va parafa cu vanzarea unei rafinarii belaruse catre Rosneft sau Lukoil.

Niciun comentariu: