miercuri, 16 septembrie 2009

Si daca OTP cumpara Banca Transilvania?


Am treaba cu subiectul numit banci doar legat de caderile de pe burse si ce mai fac gigantii americani, ca am facut o pasiune recent pentru Goldman Sachs si Lehman Brothers.

Si cum stateam eu asa si citeam presa, de vreo doua saptamani tot observ doua chestii. Pe de o parte, directorii Bancii Transilvania tot vand actiuni catre investitori straini si nu spun cui.
De exemplu, in 9 septembrie, presa relata cum pe bursa s-au vandut 2,5% din actiuni in patru tranzactii speciale in valoare de 42,6 milioane de lei, circa 10 milioane de euro.
Cu alte doua saptamani, mai fusesera transferate 2,3% din actiuni pentru aproape 40 mil. lei, cumparatorii fiind investitori straini. Claudiu Silaghi, unul dintre membrii Consiliului de Administratie si totodata fondator al Bancii Transilvania, a raportat vanzarea unui pachet de 1,2% din actiuni pentru 5 milioane euro. El detinea anterior 2,7% din capitalul bancii. SIF-urile au 14,6% din capital BERD are cam 15%.

In paralel, Laszlo Diosi, seful OTP Romania tot o da in stanga si in dreapta cum el vrea sa creasca banca ori organic, ori prin achizitii. Si a spus asta atat in presa romaneasca, cat si la agentia maghiara MTI, ba chiar a aparut si pe Reuters.
Intrigant este ca Diosi vrea sa aiba 200 de sucursale, de la cele 106 acum si o cota de piata de 4-5%, insa spune ca din cauza competitiei tari a ramas doar cu 1-2% din totalul activelor. OTP Romania are 200.000 de clienti si active de 1,94 miliarde de dolari
Or, referirile ma duc cu gandul ca vor sa preia Banca Transilvania. In definitiv e exact ce le trebuie: cota de piata, sucursale multe, actionari dornici sa vanda, pret marunt- capitalizarea BT fiind de 400 de milioane de euro acum si o prezenta puternica in Ardeal, exact de unde vin majoritatea clientilor OTP. 
Potrivit raportului financiar de pe 2008, Banca Transilvania are active de 17,1 miliarde de lei, o cota de piata de 5%. Si circrca 500 de sucursale in 2008.
In plus, stirile pe surse spun National bank of Greece e pe cale de a lua BT. Dar eu nu cred. Mai degraba OTP. Si daca OTP nu cumpara BT, sa fie cumpere cumva Credit Europe?

3 comentarii:

Ana spunea...

Să nu uităm că și RBS România este de vânzare

Anonim spunea...

ceea ce I was privire pentru, multumesc

Anonim spunea...

mul?umiri foarte interesant,